Προετοιμάστε το γκαζόν σας για τον χειμώνα

76% of 100%
Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το γκαζόν σας σωστά για να βεβαιωθείτε ότι θα επιβιώσει τον χειμώνα. Αν το κάνετε σωστά, δεν θα χρειαστεί να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας για μήνες. Διαβάστε εδώ πώς να προετοιμάσετε το γκαζόν σας για τον χειμώνα.
 1. Βήμα 1: Καθαρίστε το γκαζόν σας από φύλλα και άλλα υπολείμματα

  Ξεκινήστε με την απομάκρυνση φύλλων και άλλων υπολειμμάτων, όπως κλαδιά, από το γκαζόν σας. Ένας φυσητήρας/απορροφητήρας φύλλων θα κάνει τη δουλειά γρήγορα. Εκτός από (νεκρά) φύλλα, ο φυσητήρας/απορροφητήρας φύλλων μπορεί επίσης να απορροφήσει και να τεμαχίσει μικρά υπολείμματα κλαδέματος. Στη συνέχεια, αποθηκεύονται σε σακούλα και μπορούν απορριφθούν εύκολα.
 2. Βήμα 2: Κουρέψτε το γκαζόν για τελευταία φορά πριν τον χειμώνα

  Μπορείτε να συνεχίσετε να κουρεύετε το γκαζόν σας μέχρι να δείτε ότι η χλόη έχει σταματήσει να μεγαλώνει. Το τελευταίο κούρεμα του έτους θα είναι γύρω στα τέλη Οκτωβρίου. Σας συνιστούμε να το κουρέψετε σε ύψος 4 εκ. (1,5 ίντσες). Αν αφήσετε το γκαζόν λίγο πιο ψηλό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα είναι πιο ανθεκτικό στην ανάπτυξη βρύων.
 3. Βήμα 3: Απομακρύνετε τα βρύα

  Συνιστάται ο αερισμός του γκαζόν το φθινόπωρο, αν παρατηρήσετε ανάπτυξη βρύων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ειδικός εξαερωτήρας θα αφαιρέσει εύκολα τα βρύα από το γκαζόν. Στη συνέχεια, μπορείτε απλά να τα μαζέψετε με την τσουγκράνα και να τα απομακρύνετε. Με την απομάκρυνση των βρύων, η χλόη σας θα έχει περισσότερο φως και οξυγόνο. Η χλόη μπορεί να απορροφήσει πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που είναι πιο σημαντικό από ποτέ το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
 4. Βήμα 4: Προσθήκη ασβέστη

  Ανεβάστε την καταπολέμηση των βρύων και των ζιζανίων σε άλλο επίπεδο τον χειμώνα, ελέγχοντας την οξύτητα (τιμή pH) του εδάφους. Θα πρέπει να πάρετε ένα κιτ δειγματοληψίας εδάφους από ένα κατάστημα με είδη κήπου.

  Αν η τιμή του pH είναι πολύ χαμηλή, η χλόη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και θα αργήσει να αναπτυχθεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα βρύα να αναπτυχθούν ανάμεσα στη χλόη. Ο ασβέστης θα αυξήσει την τιμή του pH και θα μειώσει την οξύτητα του χώματος. Χρησιμοποιήστε ειδικό ασβέστη για γκαζόν, απλώνοντάς τον ομοιόμορφα κατά την έναρξη του χειμώνα. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία στα μέσα του χειμώνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη ακόμα και όταν υπάρχει χιόνι στο έδαφος. Ο ασβέστης θα εισχωρήσει στο έδαφος όταν λιώσει το χιόνι.

 5. Βήμα 5: Λίπανση

  Μπορείτε να ρίξετε λίπασμα στο γκαζόν σας για τελευταία φορά πριν τον χειμώνα, περίπου 6 εβδομάδες αφού ρίξετε τον ασβέστη. Τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά εξασφαλίζουν πρόσθετη προστασία από ασθένειες, επιταχύνουν την επαναφορά της χλόης και μειώνουν την πιθανότητα σχηματισμού βρύων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι λιπάσματος. Μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες ομάδες: οργανικό λίπασμα και τεχνητό λίπασμα. Το τεχνητό λίπασμα είναι φθηνότερο από το οργανικό και περιέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το γκαζόν. Το οργανικό λίπασμα περιέχει μόνο φυσικά θρεπτικά συστατικά και διαρκεί περισσότερο από το τεχνητό. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα περισσότερα λιπάσματα περιέχουν ουσίες που είναι επιβλαβείς για τα παιδιά και τα κατοικίδια. Έχοντας αυτό υπόψη, πρέπει να κρατάτε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από το γκαζόν για λίγες μέρες μέχρι να απορροφηθεί το λίπασμα από το έδαφος. Να ακολουθείτε πάντα όλες τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

 6. Βήμα 6: Κουρέψτε τις άκρες του γκαζόν

  Μπορείτε να προετοιμάσετε το γκαζόν σας για τον χειμώνα κουρεύοντας τις άκρες του. Έτσι, θα αποτρέψετε επίσης την υπερβολική ανάπτυξη της χλόης. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

  Βήμα 1: Τεντώστε ένα σπάγκο κατά μήκος των άκρων του γκαζόν
  Αν θέλετε να το κόψετε σε ευθεία, μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τον σπάγκο. Τοποθετήστε δύο πασσάλους στις άκρες του γκαζόν και στη συνέχεια τοποθετήστε τυχόν πρόσθετους πασσάλους ενδιάμεσα. Κατόπιν, τεντώστε ένα κομμάτι σπάγκο ανάμεσά τους κατά μήκος της άκρης του γκαζόν. Βεβαιωθείτε ότι είναι τεντωμένο καλά ώστε να μη μετακινείται.

  Βήμα 2: Κουρέψτε κατά μήκος της άκρης
  Στη συνέχεια μπορείτε να κουρέψετε την άκρη με ειδικό εργαλείο για τις άκρες. Τοποθετήστε το εργαλείο για τις άκρες έτσι ώστε να ακουμπάει την εσωτερική πλευρά του σπάγκου. Βεβαιωθείτε ότι το εργαλείο γέρνει προς το έδαφος έτσι ώστε η άκρη του γκαζόν να παραμένει σταθερή και να μην θρυμματίζεται. Μετακινήστε το εργαλείο κατά μήκος του σπάγκου με μια γρήγορη κίνηση.

  Βήμα 3: Καθαρίστε τις άκρες του γκαζόν με τσουγκράνα
  Μαζέψτε τα υπολείμματα με μια τσουγκράνα.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Προετοιμάστε το γκαζόν σας για τον χειμώνα

3.8
3.8 of 5

82 σύνολο

 • 5
  42
 • 4
  18
 • 3
  3
 • 2
  2
 • 1
  17