Πώς να τοποθετήσετε μια ψευδοροφή

72% of 100%

Οι ψευδοροφές έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Μπορείτε να κάνετε ένα δωμάτιο ή ένα διάδρομο πιο όμορφα ή μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να κρύψετε δοκούς στην οροφή ή μη ολοκληρωμένα ταβάνια. Μπορείτε να τοποθετήσετε χωνευτά σποτ στο ταβάνι και να κρύψετε καλώδια και σωλήνες. Εξίσου σημαντικό: μια ψευδοροφή μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα θέρμανσης.  

Σημεία που πρέπει να προσέξετε
Διατίθενται διάφορα συστήματα με χρήση υποστηριγμάτων και πάνελ οροφής. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ξύλινο σκελετό που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας.
 

 1. Επιλογή 1: Στερέωση σκελετού ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στις υποστηρικτικές δοκούς ή στο σοβατισμένο ταβάνι

  Ξεκινήστε στερεώνοντας έναν ξύλινο σκελετό για να λειτουργεί ως υποστηρικτική δομή απευθείας επάνω στο υπάρχον ταβάνι ή στις δοκούς της οροφής. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα ούπατ. Λάβετε υπόψη σας ότι οι δοκοί της οροφής ενδέχεται να έχουν διαφορετικά ύψη. Τοποθετήστε ξύλινες υποστηρικτικές δοκούς με απόσταση 40 cm μεταξύ τους. Τα πάνελ της οροφής βιδώνονται στη συνέχεια στον ξύλινο σκελετό.

 2. Συμβουλή

  Η χρήση φαλτσοπρίονου διευκολύνει την κοπή των δοκών του σκελετού στο κατάλληλο μέγεθος!
 3. Επιλογή 2: Στερέωση ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ψευδοροφής με σκελετό σε σοβατισμένο ταβάνι

  Όπως και στο βήμα 1, στερεώστε τις υποστηρικτικές δοκούς στο ταβάνι με ίση απόσταση 40 cm μεταξύ τους. Βιδώστε τις στο υπάρχον ταβάνι χρησιμοποιώντας βίδες και ούπατ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στερεώσει όλες τις υποστηρικτικές δοκούς στο ίδιο ύψος.

 4. Στερέωση κατακόρυφων αντηρίδων στις υποστηρικτικές δοκούς

  Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε το ύψος της νέας οροφής. Μετρήστε το επιθυμητό ύψος από το δάπεδο και σημαδέψτε τις 4 γωνίες. Μπορείτε, έπειτα, να χρησιμοποιήσετε αντηρίδες κατάλληλου μήκους για να στερεώσετε τα πάνελ της ψευδοροφής. Στερεώστε τις αντηρίδες στις δοκούς της οροφής. Τα μονωτικά πάνελ έχουν συνήθως πλάτος 60 cm. Έτσι, αν στερεώσετε και τις αντηρίδες με αποστάσεις 60 cm, τα μονωτικά πάνελ θα εφαρμόζουν ακριβώς ανάμεσά τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να κόψετε τα πάνελ στο κατάλληλο μέγεθος.

 5. Στερέωση των επιτοίχιων υποστηριγμάτων και των μερών του σκελετού

  Χρησιμοποιήστε έναν σπάγκο και ένα αλφάδι για να σημαδέψετε τις θέσεις των επιτοίχιων υποστηριγμάτων στον τοίχο. Είναι καλύτερα, αν υπάρχει, να χρησιμοποιήσετε ένα αλφάδι με λέιζερ. Η κάτω πλευρά του σκελετού θα είναι τότε οριζόντια. Στερεώστε τα επιτοίχια υποστηρίγματα στον τοίχο κατά μήκος των γραμμών που έχετε σημαδέψει, χρησιμοποιώντας ούπατ και βίδες και, στη συνέχεια, στερεώστε στο κάτω μέρος των αντηρίδων τα μέρη του σκελετού, έτσι ώστε να είναι όλα στο ίδιο ύψος.

 6. Τοποθέτηση της μόνωσης

  Τα μονωτικά πάνελ τοποθετούνται τώρα επάνω από τα μέρη του σκελετού. Αν έχετε στερεώσει τις αντηρίδες με απόσταση 60 cm, θα μπορείτε να στερεώσετε τα μονωτικά πάνελ χωρίς να χρειαστεί να τα κόψετε στο κατάλληλο μέγεθος. Μη ξεχάσετε να τοποθετήσετε μονωτικό υλικό ανάμεσα στις κατακόρυφες αντηρίδες για να δημιουργήσετε ένα ενιαίο μονωτικό στρώμα. Να φοράτε πάντα γάντια, προστατευτικά γυαλιά, μάσκα προστασίας της αναπνοής και προστατευτικό ρουχισμό όταν εργάζεστε με μονωτικά υλικά.

 7. Στερέωση της πρώτης σειράς των πάνελ οροφής

  Βιδώστε το πρώτο πάνελ οροφής στην αριστερή πλευρά κόντρα στον τοίχο χρησιμοποιώντας βίδες γυψοσανίδας μήκους 25 mm και αφήνοντας απόσταση 20 cm ανάμεσά τους. Αφήστε ένα διάκενο διαστολής 8 mm ανάμεσα στο πάνελ και στον τοίχο. Αυτό το κενό θα καλυφθεί στη συνέχεια με μια λωρίδα φινιρίσματος. Τοποθετήστε το επόμενο πάνελ οροφής με την κοντή πλευρά προς την κοντή πλευρά του πρώτου πάνελ, ακολουθούμενη από την πλευρά με το μεγαλύτερο μήκος.

 8. Κοπή των πάνελ στο κατάλληλο μήκος

  Στο τέλος της σειράς, υπολογίστε το απαιτούμενο μήκος και σημειώστε το σε ένα νέο πάνελ. Χρησιμοποιήστε το κομμάτι του πάνελ που απομένει για να ξεκινήσετε τη νέα σειρά. Αν ξεκινάτε κάθε σειρά με ένα πάνελ ίδιου μήκους, η όψη της οροφής θα είναι συμμετρική. Για να κόψετε ένα πάνελ στο σωστό μήκος, χαράξτε το στην ορατή επιφάνεια με ένα κοπίδι μοντελισμού και σπάστε το χρησιμοποιώντας μια ξύλινη λωρίδα ή σανίδα υποστήριξης. Στη συνέχεια, μπορείτε να κόψετε έως την ενίσχυση από χαρτόνι.

 9. Ολοκλήρωση των συνδέσεων

  Αν θέλετε να τελειοποιήσετε τις συνδέσεις μεταξύ των πάνελ της οροφής, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρές και χωρίς σκόνη. Έπειτα, γεμίστε τα κενά με αρμόστοκο χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Αφού τα αφήσετε να στεγνώσουν για 24 ώρες, τοποθετήστε ένα δεύτερο στρώμα, αν χρειάζεται, και λειάνετε αφού στεγνώσει. Για να αποφύγετε τις ρήξεις στους αρμούς, μπορείτε να τοποθετήσετε ταινία αρμών που θα στερεωθεί με τον αρμόστοκο

 10. Προφίλ τελειώματος

  Για να τελειοποιήσετε τα τελειώματα της ψευδοροφής, στερεώστε τις λωρίδες φινιρίσματος στη θέση τους με κόλλα για κατασκευές. Τοποθετήστε μερικές σταγόνες κόλλας στη λωρίδα φινιρίσματος, πιέστε την στη θέση της, αφαιρέστε την αμέσως και αφού περιμένετε 5 λεπτά, τοποθετήστε τη στη θέση της και πιέστε την. Για κομψό φινίρισμα στις γωνίες, μπορείτε να κόψετε τα άκρα των λωρίδων φινιρίσματος στις 45°.

 11. Συμβουλή

  Αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε χωνευτά σποτ στο ταβάνι, πρέπει να περάσετε τα καλώδια κατά την τοποθέτηση του υποστηρικτικού σκελετού. Ανοίξτε τις οπές για τα σποτ με ένα μεγάλο ποτηροτρύπανο. Δρομολογήστε τα καλώδια σε όλες τις θέσεις των σποτ και συνδέστε την καλωδίωση σύμφωνα με τους τοπικούς ηλεκτρολογικούς κανονισμούς.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να τοποθετήσετε μια ψευδοροφή

3.6
3.6 of 5

313 σύνολο

 • 5
  137
 • 4
  62
 • 3
  34
 • 2
  19
 • 1
  61