Πώς να τοποθετήσετε κλειδαριά πόρτας

86% of 100%

Οι περισσότερες έτοιμες πόρτες από τα καταστήματα DIY διαθέτουν μια υποδοχή κλειδαριάς στην άκρη τους. Συνήθως δεν υπάρχουν οπές στη μπροστινή και την πίσω πλευρά της πόρτας (για το πόμολο και, αν χρειάζεται, για το κλειδί). Μπορείτε να τοποθετήσετε μια τυπική χωνευτή κλειδαριά που έχει γλώσσα με ελατήριο η οποία λειτουργεί με το πόμολο και γλώσσα κλειδώματος που λειτουργεί με κλειδί ή μια κλειδαριά ασφαλείας. Ορισμένες νέες πόρτες δεν διαθέτουν υποδοχή για την κλειδαριά, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τη δημιουργήσετε μόνοι σας.

 1. Κλειδαριές εσωτερικής πόρτας

  Οι εσωτερικές πόρτες συνήθως διαθέτουν χωνευτές κλειδαριές με γλώσσα που λειτουργεί με το πόμολο. Όταν η πόρτα διαθέτει αυτόματο κλείσιμο, η γλώσσα έχει γωνιακό ή στρογγυλό άκρο και ελατήριο για να κλειδώνει αυτόματα με το κλείσιμο της πόρτας. Η ίδια κλειδαριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πόρτες που ανοίγουν από αριστερά και δεξιά. Τα δωμάτια που κλειδώνουν πολλές φορές έχουν και γλώσσα κλειδώματος (ασφάλεια) που λειτουργεί με κλειδί. Σε αντίθεση με τη γλώσσα, η ασφάλεια δεν έχει γωνιακό ή στρογγυλό άκρο και δεν διαθέτει ελατήριο.

 2. Κλειδαριές εξωτερικής πόρτας

  Οι κλειδαριές με κύλινδρο είναι οι πιο κατάλληλες για εξωτερικές πόρτες. Οι απλές χωνευτές κλειδαριές δεν είναι αρκετά ασφαλείς για εξωτερικές πόρτες. Οι κλειδαριές με κύλινδρο τοποθετούνται στο σώμα της κλειδαριάς και μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση ολόκληρου του μηχανισμού κλειδώματος.

 3. Κουτιαστή (εξωτερική) κλειδαριά

  Αν δεν γίνεται να τοποθετήσετε χωνευτή κλειδαριά, μπορείτε να τοποθετήσετε μια κουτιαστή κλειδαριά που στερεώνεται στην επιφάνεια της πόρτας. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, αν η πόρτα έχει πάχος μικρότερο από 40 mm. Με τόσο λεπτές πόρτες, η υποδοχή για χωνευτή κλειδαριά θα αποδυνάμωνε πολύ τη δομή της πόρτας. Οι κουτιαστές κλειδαριές διατίθενται με γλώσσα που έχει ελατήριο ή/και με γλώσσα κλειδώματος. Συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο σε εξωτερικές πόρτες.

 4. Επιλογή της κατεύθυνσης ανοίγματος

  Πρώτα, δείτε σε ποια κατεύθυνση ανοίγει η πόρτα. Δεν έχει σημασία αν η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα ή προς τα έξω. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο, τα παραδείγματα A και Γ στην παρακάτω εικόνα ανοίγουν προς τα αριστερά, ενώ τα παραδείγματα B και Δ ανοίγουν προς τα δεξιά.

 5. Ρύθμιση της κλειδαριάς

  Αν η γλώσσα της κλειδαριάς βρίσκεται προς τη λάθος κατεύθυνση για το άνοιγμα της πόρτας, θα χρειαστεί να τη γυρίσετε από την άλλη. Στο πλάι της κλειδαριάς, υπάρχει ένας μικρός πίρος που μπορείτε να ωθήσετε προς τα επάνω με ένα στενό κατσαβίδι (1). Η γλώσσα θα βγει από την κλειδαριά και θα πέσει προς τα έξω (2). Μπορείτε τώρα να τη γυρίσετε από την άλλη κατεύθυνση (3) και να την τοποθετήσετε πάλι στη θέση της (4).

 6. Σημάδεμα της θέσης της κλειδαριάς

  Βρείτε το σωστό ύψος για την κλειδαριά – κανονικά το ύψος που βρίσκεται το πόμολο είναι 105 cm. Σημαδέψτε τις θέσεις του επάνω και του κάτω μέρους της κλειδαριάς με ένα μολύβι στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά της πόρτας. Χρησιμοποιώντας μια γωνία μαραγκού, προεκτείνετε τις γραμμές που σχεδιάσατε στο στενό άκρο της πόρτας. Μόλις σημαδέψετε το επάνω και το κάτω μέρος της κλειδαριάς στο άκρο της πόρτας, σημαδέψτε την κατακόρυφη κεντρική γραμμή ανάμεσά τους. Τοποθετήστε το πίσω μέρος της κλειδαριάς στην κεντρική γραμμή και σχεδιάστε το σχήμα της κλειδαριάς με ένα μολύβι. Αυτό το περίγραμμα σας δείχνει τώρα πού πρέπει να ανοίξετε την υποδοχή στο άκρο της πόρτας.

 7. Άνοιγμα της υποδοχής στην πόρτα

  Τώρα, σημαδέψτε το βάθος της υποδοχής στο άκρο της πόρτας. Μετρήστε το συνολικό βάθος της κλειδαριάς, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας συγκράτησης, που θα βυθιστεί στο άκρο της πόρτας. Ρυθμίστε το στοπ βάθους του τρυπανιού στο σωστό βάθος, αφήνοντας επιπλέον 5 mm. Αν το δράπανό σας δεν διαθέτει στοπ βάθους, μπορείτε να κολλήσετε ένα κομμάτι ταινίας στο τρυπάνι για να υποδεικνύει το σωστό βάθος. Μην ξεπεράσετε το περίγραμμα που σχεδιάσατε – η κλειδαριά πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς, χωρίς όμως να μπαίνει με δυσκολία.

 8. Ολοκλήρωση με καλέμι

  Μόλις ανοίξετε το βασικό σχήμα της οπής με το δράπανο, μπορείτε να ευθειάσετε τα τοιχώματά σας με ένα καλέμι. Τελειοποιήστε την υποδοχή μέχρι να έχει ακριβώς το κατάλληλο σχήμα για την κλειδαριά. Ενώ εργάζεστε, να ελέγχετε συνεχώς την εφαρμογή για να μην κάνετε την υποδοχή πολύ μεγάλη.

 9. Σημάδεμα της πλάκας συγκράτησης

  Μόλις τοποθετήσετε την κλειδαριά στην υποδοχή, σημαδέψτε το περίγραμμα της πλάκας συγκράτησης με ένα μολύβι. Αφαιρέστε την κλειδαριά από την υποδοχή.

 10. Άνοιγμα υποδοχής για την πλάκα συγκράτησης

  Τώρα μπορείτε με το καλέμι να ανοίξετε μια υποδοχή για την πλάκα συγκράτησης. Η υποδοχή πρέπει να έχει βάθος 3 mm, όσο χρειάζεται για να εφαρμόζει απόλυτα η πλάκα συγκράτησης. Η εξωτερική πλευρά της πλάκας συγκράτησης πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη (πρόσωπο) με την επιφάνεια του άκρου της πόρτας.

 11. Σημάδεμα της οπής για το πόμολο της πόρτας

  Τώρα μπορείτε να σημαδέψετε τις οπές για το πόμολο και, αν υπάρχει, για το κλειδί. Κρατήστε την κλειδαριά κόντρα στη μπροστινή πλευρά της πόρτας, με την πλάκα συγκράτησης να βρίσκεται ακριβώς επάνω από την υποδοχή. Με ένα μολύβι, σημειώστε τη θέση όπου πρέπει να γίνει η οπή και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σουβλί για να κάνετε μια αρχική οπή πριν από τη διάτρηση.

 12. Διάτρηση της οπής για το πόμολο της πόρτας

  Χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι με διάμετρο που να επιτρέπει στον άξονα του πόμολου να περιστρέφεται ελεύθερα. Ανοίξτε την οπή εντελώς οριζόντια, διαπερνώντας την πόρτα. Αν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε το ίδιο και για το κλειδί ή για τις οπές του κυλίνδρου. Απομακρύνετε τυχόν εξογκώματα στις οπές με μια λίμα ξύλου.

 13. Συμβουλή

  Στερεώστε ένα αλφάδι στο δράπανο για να είναι πιο εύκολο να τρυπήσετε οριζοντίως.
 14. Στερέωση της πλάκας συγκράτησης

  Τοποθετήστε την κλειδαριά ξανά στην υποδοχή της πόρτας και στερεώστε την με δύο μακριές ξυλόβιδες. Τοποθετήστε το πόμολο και άλλα εξαρτήματα. Σφίξτε το πόμολο καλά, επειδή θα χρησιμοποιείται συχνά και θα του ασκείται μεγάλη δύναμη. Αν το πόμολο είναι χαλαρό μπορεί να προκαλέσει άσχημες φθορές.

 15. Σημάδεμα για το αντίκρισμα στο πλαίσιο της πόρτας

  Αφού τοποθετήσετε την κλειδαριά στην πόρτα, πρέπει να τοποθετήσετε το αντίκρισμα στο πλαίσιο της πόρτας. Πρώτα, σημαδέψτε τη θέση στην οποία θα μπει το αντίκρισμα. Στρέψτε το κλειδί έτσι ώστε η γλώσσα κλειδώματος να προεξέχει από την κλειδαριά και κρατήστε την πόρτα κόντρα στο πλαίσιο. Χρησιμοποιήστε ένα ξυσμένο μολύβι για να σημαδέψετε το επάνω και το κάτω μέρος της ασφάλειας και της γλώσσας επάνω στο πλαίσιο της πόρτας. Έπειτα, με την πόρτα ανοικτή, μπορείτε να προεκτείνετε αυτές τις γραμμές έως το εσωτερικό του πλαισίου της πόρτας. Έχοντας αυτές τις γραμμές ως οδηγό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντίκρισμα ως πρότυπο. Στη συνέχεια, μπορείτε εύκολα να σχεδιάσετε ολόκληρο το περίγραμμα του αντικρίσματος και των υποδοχών για τη γλώσσα και την ασφάλεια.

 16. Δημιουργία υποδοχής για το αντίκρισμα

  Δημιουργήστε μια υποδοχή βάθους 3 mm μέσα στην οποία το αντίκρισμα θα εφαρμόζει απόλυτα. Η εξωτερική πλευρά του αντικρίσματος πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με την επιφάνεια του πλαισίου της πόρτας. Τα βάθη των υποδοχών στο πλαίσιο της πόρτας πρέπει να είναι ίσα με το μήκος της γλώσσας και της ασφάλειας. Ανοίξτε αυτές τις υποδοχές σε τέτοιο βάθος που η γλώσσα και η ασφάλεια να μπορούν να χωρέσουν πλήρως. Στερεώστε το αντίκρισμα στο πλαίσιο της πόρτας με μακριές ξυλόβιδες και ελέγξτε για μία ακόμα φορά ότι η γλώσσα και η ασφάλεια εφαρμόζουν εύκολα στη θέση τους. Αν έρχονται σε επαφή με το αντίκρισμα, μπορείτε να μεγεθύνετε το άνοιγμα ελαφρώς με μια λίμα, αλλά πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Αν η εφαρμογή είναι πολύ χαλαρή, η πόρτα μπορεί να κάνει έναν μεταλλικό θόρυβο όταν υπάρχει ρεύμα.

 17. Λυγίστε το χείλος του αντικρίσματος

  Μπορείτε να λυγίσετε προσεκτικά το χείλος του αντικρίσματος με ένα μικρό πλαστικό σφυρί, έτσι ώστε να ακολουθεί ομαλά το περίγραμμα του πλαισίου της πόρτας. Το χείλος προστατεύει το πλαίσιο της πόρτας από τη σύγκρουση με τη γλώσσα κάθε φορά που κλείνει η πόρτα.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να τοποθετήσετε κλειδαριά πόρτας

4.3
4.3 of 5

626 σύνολο

 • 5
  442
 • 4
  77
 • 3
  21
 • 2
  17
 • 1
  69