Πώς να μονώσετε σωλήνες

84% of 100%

Η μόνωση δεν κάνει μόνο καλό στο περιβάλλον. Θα σας εξοικονομήσει και χρήματα.

Η ενέργεια είναι πολύτιμη για να την σπαταλάμε – ό,τι δεν καταναλώνεται, δεν χρειάζεται να παραχθεί. Οι σωλήνες είναι σχεδόν πάντα ο πιο αδύναμος κρίκος του συστήματος θέρμανσης. Ο πιο απλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι η μόνωσή τους.

 1. Περισσότερη άνεση, εύκολα

  Οι σωλήνες που διατρέχουν τον τοίχο είναι δύσκολο να μονωθούν εξαιτίας της έλλειψης χώρου. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γεμίσετε τα κενά στον τοίχο με αφρό πολυουρεθάνης ή ορυκτοβάμβακα. Ο στόχος της μόνωσης των σωλήνων είναι να μειωθούν οι απώλειες θερμότητας μεταξύ του λέβητα και του καλοριφέρ ή του θερμαντικού σώματος στο ελάχιστο. Τα καλοριφέρ εκπέμπουν θερμότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, άρα και προς τον τοίχο. Και αν ο τοίχος είναι δεν είναι μονωμένος εξωτερικά, θα έχετε μεγάλη απώλεια θερμότητας. Μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε πάνελ ή ανακλαστήρα αλουμινίου πίσω από το καλοριφέρ. Έτσι, αποτρέπεται η απώλεια θερμότητας και γίνεται πιο άνετος ο χώρος. Και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χαμηλώσετε τη ρύθμιση του θερμοστάτη.

 2. Χρωματική κωδικοποίηση μόνωσης

  Η αποτελεσματικότητα της μόνωσης εκφράζεται ως τιμή R. Όσο πιο ανθεκτικό είναι το μονωτικό υλικό στη διέλευση της θερμότητας, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή R και τόσο πιο αποτελεσματική η μόνωση. Το γκρι μονωτικό υλικό σωλήνων 9 mm έχει τιμή R 0,030, ενώ το μπλε των 13 mm έχει τιμή R 0,035.

 3. Μόνωση σωλήνων

  Το πολυαιθυλένιο έχει υψηλή τιμή R, επομένως έχει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες. Το υλικό αυτό είναι φλογοεπιβραδυντικό και απορροφά τον ήχο (λιγότερος θόρυβος στους σωλήνες). Είναι εύκολο στην τοποθέτηση, επειδή είναι εύκαμπτο και εύκολο να γλιστρήσει πάνω στον σωλήνα. Επίσης δεν συρρικνώνεται.

 4. Κοπή του σωλήνα μόνωσης στο κατάλληλο μήκος

  Η κοπή του σωλήνα μόνωσης στο κατάλληλο μήκος είναι πολύ απλή. Χρησιμοποιήστε ένα φαλτσόκουτο μέσα στο οποίο μπορείτε να κόψετε τον σωλήνα σε γωνίες 30° και 45°. Για να τον κόψετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι ψωμιού με ίσια λάμα 30 cm. Τραβήξτε τον σωλήνα μόνωσης για να ανοίξει κατά μήκος και σπρώξτε τον επάνω στον σωλήνα του καλοριφέρ. Στη συνέχεια, μπορείτε να σφραγίσετε τον σωλήνα μόνωσης με κολλητική ταινία διπλής όψης ή μονωτική ταινία.

 5. Σύνδεσμοι ταφ

  Ξεκινήστε τοποθετώντας τη μόνωση στις γωνίες, τους συνδέσμους ταφ και τις διακλαδώσεις των σωλήνων. Για τους συνδέσμους ταφ, κόψτε ένα σφηνοειδές τμήμα 90° από το κεντρικό τμήμα του σωλήνα (κατά μήκος), το οποίο να εκτείνεται μέχρι το μέσο του σωλήνα (εγκάρσια). Στον σωλήνα που θα ενωθεί με το τμήμα των 90°, κόψτε το άκρο σε δύο γωνίες 45° για να σχηματίσετε μία μύτη. Στη συνέχεια, εισαγάγετε το μυτερό άκρο στο τμήμα 90° του πρώτου σωλήνα, έτσι ώστε τα δύο τμήματα σωλήνων να εφαρμόσουν σωστά. Τυλίξτε μονωτική ταινία γύρω από τον σύνδεσμο ταφ για να σφραγίσετε την ένωση.

 6. Ορθή γωνία 90°

  Χρησιμοποιήστε το φαλτσόκουτο για να κόψετε τα άκρα από 2 κομμάτια μονωτικού σωλήνα σε γωνία 45°. Ενώστε τα δύο κομμάτια πάνω από τον σωλήνα του καλοριφέρ, έτσι ώστε τα άκρα των 45° να σχηματίσουν γωνία 90° και πιέστε τα δύο άκρα μαζί. Τυλίξτε μονωτική ταινία γύρω από τη γωνία για να σφραγίσετε την ένωση.

 7. Καμπυλωτή γωνία 90°

  Τοποθετήστε τον μονωτικό σωλήνα στο φαλτσόκουτο με την εγκοπή προς τα επάνω. Κάντε 2 εγκοπές σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, σχεδόν έως την πίσω πλευρά του σωλήνα, την καθεμία σε γωνία 30°. Τοποθετήστε τον μονωτικό σωλήνα με τις εγκοπές να είναι στο μέσο της καμπύλης του σωλήνα του καλοριφέρ. Στη συνέχεια, τυλίξτε μονωτική ταινία γύρω από τις εγκοπές για να σφραγίσετε τις ενώσεις.

 8. Υποστηρίγματα τοίχου

  Μετρήστε την απόσταση από το άκρο του τελευταίου κομματιού μονωτικού σωλήνα έως το υποστήριγμα τοίχου και κόψτε ένα νέο κομμάτι σωλήνα σε αυτό το μήκος. Τοποθετήστε τον μονωτικό σωλήνα γύρω από τον σωλήνα του καλοριφέρ και συνεχίστε με ένα νέο κομμάτι μονωτικού σωλήνα. Πιέστε τα άκρα των δύο μονωτικών σωλήνων σταθερά μεταξύ τους και στερεώστε τα στη θέση τους με μονωτική ταινία.

 9. Συμβουλή

  Βεβαιωθείτε ότι έχετε σφραγίσει και τυλίξει με μονωτική ταινία όλες τις ενώσεις. Έτσι, θα εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή μόνωση.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να μονώσετε σωλήνες

4.2
4.2 of 5

236 σύνολο

 • 5
  157
 • 4
  36
 • 3
  12
 • 2
  4
 • 1
  27