Πώς να κατασκευάσετε μια αποθήκη για ξύλα

74% of 100%

Αν έχετε υπαίθριο φούρνο ή ξυλόσομπα, χρειάζεται επίσης να αποθηκεύετε ξύλα. Τα ξύλα πρέπει να στεγνώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε και αυτό γίνεται καλύτερα έξω, σε ανοιχτό χώρο. Για να προστατέψετε τα ξύλα από τη βροχή, είναι σκόπιμο να κατασκευάσετε μια αποθήκη για ξύλα.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε

Το καλύτερο υλικό για μια αποθήκη ξύλων είναι το επεξεργασμένο πεύκο ή το αγριόπευκο με έγκριση FSC (Forest Stewardship Council). Δεν απαιτείται επιπλέον επεξεργασία του ξύλου, χάρη στη φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο εμποτισμού. Τα μόνα που χρειάζονται επιπλέον προστασία από το σάπισμα είναι τα ξύλινα υποστυλώματα που πρέπει να βυθιστούν στο έδαφος. Το μέγεθος των υποστυλωμάτων και των εγκάρσιων δοκών είναι 9 x 9 cm.

Μετρήστε πού πρέπει να τοποθετηθούν τα υποστυλώματα και αποφασίστε το πλάτος και το ύψος της αποθήκης σας. Γενικώς, προτείνονται οι διαστάσεις: 1,85 m ύψος, 60 cm βάθος και 2 m πλάτος. Όταν προμηθεύεστε τα υποστυλώματα (ή τα κόβετε στο επιθυμητό μήκος), μην ξεχάσετε ότι θα πρέπει να βυθιστούν στο έδαφος τουλάχιστον 30 cm.

 1. Υποστυλώματα

  Ξεκινήστε με τα δύο μπροστινά και τα δύο πίσω υποστυλώματα και πριονίστε τα όλα για να ταιριάζουν με την κλίση της οροφής (διαφορά ύψους μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άκρου κάθε υποστυλώματος 25 mm).

 2. Υποστηρικτικές δοκοί οροφής

  Πριονίστε τα άκρα των δύο υποστηρικτικών δοκών της οροφής υπό γωνία, ξανά με κλίση 25 mm. Βεβαιωθείτε ότι οι δύο πλευρές είναι παράλληλες. Οι υποστηρικτικές δοκοί της οροφής πρέπει να προεξέχουν 30 cm στο μπροστινό μέρος για περισσότερη προστασία από τη βροχή.

 3. Τοποθέτηση του πάνελ της αριστερής πλευράς

  Τοποθετήστε τα μπροστινά και τα πίσω υποστυλώματα σε επίπεδη επιφάνεια παράλληλα μεταξύ τους, διατηρώντας το επιθυμητό πλάτος ανάμεσά τους, και με τα κομμένα υπό κλίση τμήματα στην ίδια κατεύθυνση. Ενώστε τις κορυφές τους με τις υποστηρικτικές δοκούς της οροφής με αλληλεπικάλυψη 30 cm στο μπροστινό μέρος. Ανοίξτε από πριν τις οπές με ένα λεπτό δράπανο για ξύλο, για να μην σπάσουν τα ξύλα. Τοποθετήστε μόνο 1 βίδα σε κάθε σύνδεση, αλλά μην τις σφίξετε ακόμα. Ενώστε τα υποστυλώματα στα μισά του ύψους τους με μια σανίδα ή πηχάκι, αλλά μην σφίξετε τις βίδες ούτε και εδώ. Ελέγξτε με μια γωνία μαραγκού ότι η σανίδα αυτή είναι στη σωστή γωνία προς τα υποστυλώματα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε και σφίξτε όλες τις βίδες.

 4. Τοποθέτηση του πάνελ της δεξιάς πλευράς

  Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για το δεξί πάνελ (μην ξεχάσετε ότι αυτή η εικόνα είναι κατοπτρική του αριστερού πάνελ). Τοποθετήστε τη σανίδα ή το πηχάκι στα μισά του ύψους, όπως απεικονίζεται παρακάτω.

 5. Τοποθετήστε τις μπροστινές και τις πίσω εγκάρσιες δοκούς

  Στήστε κατακόρυφα και τα δύο πλευρικά πάνελ και βιδώστε την πίσω εγκάρσια δοκό στα υποστυλώματα στο ίδιο ύψος με τις υποστηρικτικές δοκούς της οροφής. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε από πριν τις οπές στα υποστυλώματα. Στη συνέχεια, βιδώστε τη μπροστινή εγκάρσια δοκό και στα δύο πλευρικά πάνελ με τον ίδιο τρόπο.

 6. Τοποθέτηση των κεντρικών εγκάρσιων δοκών

  Τώρα μπορείτε να τοποθετήσετε τις κεντρικές εγκάρσιες δοκούς στα μισά του ύψους. Ξεκινήστε βιδώνοντας την πίσω εγκάρσια δοκό στα πίσω υποστυλώματα στο ίδιο ύψος με τις σανίδες ή τα πηχάκια ανάμεσα στα υποστυλώματα. Έπειτα, συνδέστε τη μπροστινή εγκάρσια δοκό στα μπροστινά υποστυλώματα.

 7. Τοποθέτηση του πάνελ οροφής

  Μπορείτε να κατασκευάσετε το πάνελ της οροφής της αποθήκης ξύλων από αδιάβροχα φύλλα κόντρα πλακέ 18 mm. Μην ξεχνάτε ότι η οροφή πρέπει να υπερκαλύπτει τις δύο πλευρές και τη μπροστινή πλευρά περίπου κατά 30 cm. Τοποθετήστε το πάνελ οροφής στον σκελετό, ευθυγραμμίστε το πίσω άκρο με την πίσω πλευρά του σκελετού και ρυθμίστε τη θέση της οροφής έτσι ώστε να υπερκαλύπτει ίσα κάθε πλευρά. Έπειτα, βιδώστε το πάνελ της οροφής στον σκελετό.

 8. Κάλυψη του πάνελ οροφής

  Μπορείτε να καλύψετε το πάνελ οροφής της αποθήκης ξύλων με κυματοειδή λαμαρίνα για οροφές ή με αυτοκόλλητη ασφαλτική μεμβράνη και καρφιά για οροφές.

 9. Κάλυψη των πλευρικών πάνελ

  Μπορείτε να καλύψετε τα πλάγια με ξύλινη επένδυση ή, για καλύτερο εξαερισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οριζόντιες ξύλινες σανίδες ή πηχάκια με κενά μεταξύ τους. Τώρα μπορείτε να τοποθετήσετε το κεντρικό ράφι. Μπορείτε να το κατασκευάσετε από αδιάβροχα φύλλα κόντρα πλακέ ή από το υλικό της ξύλινης επένδυσης που χρησιμοποιήσατε για να καλύψετε τα πλάγια.

 10. Επεξεργασία των ξύλινων υποστυλωμάτων

  Μπορείτε να περάσετε τα χαμηλότερο τμήμα των υποστυλωμάτων με ατμίζον θειικό οξύ (oleum), ένα υποκατάστατο για το κρεόζωτο, που προορίζεται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.
  Τοποθετήστε την αποθήκη κόντρα σε έναν τοίχο και βυθίστε τα υποστυλώματα 30 cm στο έδαφος. Στερεώστε τα υποστυλώματα στον τοίχο με βίδες 8 mm και ούπατ.

 11. Ολοκλήρωση της οροφής

  Τέλος, κλείστε το κενό μεταξύ του τοίχου και της οροφής με στεγανωτικό για να μην εισέρχεται νερό.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να κατασκευάσετε μια αποθήκη για ξύλα

3.7
3.7 of 5

870 σύνολο

 • 5
  383
 • 4
  177
 • 3
  115
 • 2
  78
 • 1
  116