Πώς να κατασκευάσετε ένα σκάμμα με άμμο

80% of 100%

Ένα σκάμμα με άμμο στον κήπο είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Μπορείτε να επιλέξετε μια λύση έτοιμη για χρήση ή μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας. Έτσι, μπορείτε να το κατασκευάσετε στο μέγεθος που ταιριάζει καλύτερα στον κήπο σας.

Απαιτούμενα υλικά
– Πλανισμένες σανίδες κήπου
    Εμποτισμένες για ανθεκτικότητα στο σάπισμα, τη μούχλα και τα έντομα
    Διαστάσεις 142 mm x 1.800 mm μήκος, πάχος 16 mm
– Πάσσαλοι φράχτη για τις τέσσερις 4 γωνιακές δοκούς: 65 x 65 mm, μήκος 240 cm
– Μεμβράνη κατά των ριζών και άμμος για σκάμμα
– Για περισσότερη προστασία: λάδι για μοριοσανίδα ή βερνίκι

 1. Βρείτε την καλύτερη θέση

  Το σκάμμα δεν πρέπει να είναι εντελώς εκτεθειμένο στον ήλιο. Η καλύτερη θέση είναι να βρίσκεται μισό στον ήλιο και μισό στη σκιά. Επίσης, δεν πρέπει να είναι σε σκιερές γωνίες ή σε σημεία με υγρασία. Το σκάμμα είναι συνήθως ένα μέρος όπου τρέχουν γύρω τα παιδιά και υπάρχει πολλή κίνηση. Είναι ιδανικό γύρω από το σκάμμα να φτιάξετε έναν διάδρομο από πλακάκια καουτσούκ που απορροφούν τους κραδασμούς. Μην ξεχάσετε επίσης ότι οι σκύλοι και οι γάτες λατρεύουν το σκάμμα, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το καλύψετε με ένα κάλυμμα ή με μουσαμά.

 2. Διαστάσεις

  Το σκάμμα είναι κυρίως για μικρά παιδιά, οπότε είναι προσωρινό. Φυσικά το μέγεθος πρέπει να ταιριάζει με το διαθέσιμο χώρο του κήπου σας. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ψηλότερο σκάμμα, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε περισσότερες σανίδες. Μην κατασκευάσετε όμως ένα πολύ μεγάλο σκάμμα για τα μικρά παιδιά – συχνά παίζουν μόνα τους και μπορεί να νιώσουν χαμένα σε ένα μεγάλο σκάμμα.

 3. Σκάψιμο του εδάφους

  Για να ξεκινήσετε, πρέπει να σημειώσετε την περίμετρο του σκάμματος με μικρούς πασσάλους και σπάγκο. Σκάψτε γύρω από τα άκρα με ένα πατόφτυαρο και τέλος σκάψτε όλη την περιοχή στο εσωτερικό σε βάθος περίπου 20 cm.

 4. Μεμβράνη κατά των ριζών

  Βεβαιωθείτε ότι ο πάτος του σκάμματος είναι επίπεδος και αφαιρέστε ρίζες και πέτρες με ένα φτυάρι. Στρώστε μεμβράνη κατά των ριζών στη σκαμμένη περιοχή. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι επιτρέπει την αποστράγγιση του νερού, αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη αγριόχορτων.

 5. Κατασκευή των τοιχωμάτων

  Κόψτε τις σανίδες για τα τοιχώματα και τους πασσάλους του φράχτη στο επιθυμητό μέγεθος. Μπήξτε τους πασσάλους στο έδαφος στις γωνίες και στερεώστε τις σανίδες επάνω τους. Ανοίξτε από πριν τις οπές για τις βίδες για να μην σπάσουν τα ξύλα. Κάθε πλευρά αποτελείται από 3 ή 4 σανίδες ίδιου μήκους. Χρησιμοποιήστε 4 σανίδες για να φτιάξετε τα επάνω άκρα του σκάμματος και κόψτε τα άκρα στις 45° για να εφαρμόζουν καλά μεταξύ τους. Βιδώστε τις σανίδες τελειώματος καλά στην κορυφή των πασσάλων.

 6. Κατασκευή καλύμματος

  Πρέπει να μπορείτε να καλύψετε το σκάμμα για να κρατήσετε μακριά σκύλους, γάτες και ρύπους από τον κήπο. Στερεώστε τις σανίδες στη σωστή γωνία σε 2 όμοιες σανίδες (ή πιο στενούς πασσάλους φράχτη), αφήνοντας κενό περίπου 1 cm για εξαερισμό. Αν κατασκευάσετε το κάλυμμα σε 2 μέρη, είναι ευκολότερο να το σηκώνετε και να το επανατοποθετείτε.

 7. Φινίρισμα

  Περάστε τις ξύλινες σανίδες και τους πασσάλους με ένα προστατευτικό βερνίκι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 8. Γέμισμα

  Τοποθετήστε το σκάμμα στο έδαφος έτσι ώστε να είναι επίπεδο και γεμίστε το με άμμο για σκάμμα. 12 σάκοι των 25 kg επαρκούν για σκάμμα με διαστάσεις 1,5 m x 1,5 m. Θα πρέπει να αντικαθιστάτε την άμμο τακτικά για λόγους υγιεινής.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να κατασκευάσετε ένα σκάμμα με άμμο

4
4 of 5

246 σύνολο

 • 5
  135
 • 4
  52
 • 3
  16
 • 2
  16
 • 1
  27