Πώς να κατασκευάσετε ένα κοτέτσι

72% of 100%

Η κατασκευή ενός κοτετσιού είναι κάτι διασκεδαστικό για το σαββατοκύριακο. Το να εκτρέφετε κότες δεν σας εξασφαλίζει μόνο φρέσκα αυγά σε καθημερινή βάση, αλλά αποτελεί και μια καλή λύση για να χρησιμοποιείτε τα αποφάγια σας.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε
Οι κότες χρειάζονται ένα καταφύγιο για προστασία από τη βροχή και το κρύο, αλλά και έναν χώρο για να κοιμούνται με ασφάλεια το βράδυ. Οι ράτσες μεσαίου μεγέθους χρειάζονται 1,5 τετραγωνικά μέτρα ανά κότα, ενώ τα νανάκια bantam χρειάζονται το μισό από αυτό. Βεβαιωθείτε ότι οι κούρνιες έχουν το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος.
Το κοτέτσι πρέπει να εξαερίζεται καλά. Εκτός από ένα ζεστό μέρος για ύπνο, πρέπει να υπάρχει χώρος για να σκάβουν οι κότες έξω. Κατασκευάστε το κοτέτσι σας σε μια θέση όπου υπάρχει και ήλιος και σκιά.

Σύνοψη
Το κοτέτσι πρέπει να έχει έναν υπερυψωμένο χώρο για ύπνο, έτσι ώστε το νερό να αποστραγγίζεται και ο χώρος να παραμένει στεγνός. Η είσοδος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στις κότες. Η πλαϊνή πόρτα σας επιτρέπει να διατηρείτε το κοτέτσι καθαρό και σας διευκολύνει να παίρνετε τα αυγά. Μπορείτε να φτιάξετε μερικές φωλιές και να τις γεμίσετε με άχυρο. Η λεία βάση είναι κατασκευασμένη από πρεσαριστό κόντρα πλακέ, συνεπώς, είναι αδιάβροχη και καθαρίζεται εύκολα.

Απαιτούμενα υλικά
Τα μεγέθη που παρουσιάζονται εδώ είναι ενδεικτικά και μπορείτε να αλλάζετε το μήκος, το πλάτος και το ύψος αναλογικά, όπως σας εξυπηρετεί.

Σκελετός:         
- 2 μακριά δοκάρια 44 × 44 mm με μήκος περίπου 400 cm
- 4 εγκάρσιες δοκοί 44 × 44 mm με μήκος περίπου 160 cm

Τμήμα σχήματος Α:
- 6 δοκάρια για τα κατακόρυφα τμήματα, κάθε ένα 28 × 58 mm με μήκος περίπου 60 cm
- 1 δοκός οροφής 44 × 44 mm με μήκος περίπου 400 cm
- 3 εγκάρσιες δοκοί, κάθε μία 28 x 58 mm με μήκος 76 cm

Δάπεδο:     
- 12 mm πρεσαριστό κόντρα πλακέ, διαστάσεις 70 x 200 cm

Υποστηρικτικές δοκοί:
- 2 μακριά δοκάρια, κάθε ένα 28 x 58 mm με μήκος περίπου 420 cm    
- 2 εγκάρσιες δοκοί, κάθε μία μήκους περίπου 95 cm    

Πλευρικοί τοίχοι:         
- 6 σανίδες 165 x 22 mm με μήκος περίπου 200 cm για τις κλειστές πλευρές
- 6 σανίδες 165 x 22 mm με μήκος περίπου 200 cm για τις ανοικτές πλευρές
- δοκάρια 75 x 20 mm για το πλαϊνό άνοιγμα: 3 δοκάρια με μήκος 130 cm και 2 δοκάρια με μήκος περίπου 170 cm

Πίσω τοίχος: 12 mm πρεσαριστό κόντρα πλακέ κομμένο σε σχήμα τριγώνου, περίπου 156 cm ανά πλευρά
Σκαλοπάτια: σανίδα πλάτους 30 cm και μήκους περίπου 125 cm, με μικρές ραβδώσεις
Πλέγμα (κοτετσόσυρμα) 200 cm x 800 cm
Λωρίδες πλέγματος: όπου χρειάζεται, τελειοποιήστε το πλέγμα με ξύλινες λωρίδες 50 x 10 mm
Φωλιές: 12 mm πρεσαριστό κόντρα πλακέ, πηχάκια 5 x 4 cm

 1. Σχέδιο κατασκευής για το κοτέτσι

  Αυτό το κοτέτσι με σκελετό σχήματος Α χωράει 3 ή 4 κότες. Το μήκος που θα επιλέξετε εξαρτάται από το πόσες κότες θέλετε να έχετε. Χρησιμοποιήστε ξύλο εξωτερικών χώρων ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με πιστοποίηση FSC. Αυτού του είδους το ξύλο έχει εμποτιστεί με μέθοδο φιλική προς το περιβάλλον και άρα δεν απαιτείται επιπλέον επεξεργασία. Το αδιάβροχο κόντρα πλακέ, το πρεσαριστό κόντρα πλακέ και το εμποτισμένο ξύλο είναι καλές επιλογές.

 2. Βασικός σκελετός

  Το πρώτο βήμα είναι να συναρμολογήσετε το σκελετό από το κοτέτσι. Κατασκευάστε το σκελετό, όπως φαίνεται στην εικόνα, χρησιμοποιώντας δοκάρια 44 x 44. Για να αποφύγετε ρήξεις στο ξύλο όταν θα βιδώνετε όλα τα μέρη μεταξύ τους, είναι καλύτερο να ανοίξετε από πριν όλες τις οπές για τις βίδες.

 3. Υποστηρικτικές δοκοί σκελετού σχήματος Α

  Οι υποστηρικτικές δοκοί του σκελετού σχήματος Α έχουν σχήμα τριγώνου. Κόψτε τη βάση του τριγώνου υπό γωνία 60° και την κορυφή του τριγώνου υπό γωνία 30°. Στη συνέχεια, στερεώστε τις κάτω γωνίες των δοκών χρησιμοποιώντας γαλβανιζέ βίδες με μήκος περίπου 65 mm.

 4. Στερέωση των υποστηρικτικών δοκών του σκελετού σχήματος Α στην δοκό της κορυφής

  Κατασκευάστε το σκελετό για το κοτέτσι ενώνοντας τα τρία πλαίσια σχήματος Α με τη δοκό της κορυφής. Βεβαιωθείτε ότι τα τρίγωνα είναι καλά ευθυγραμμισμένα. Χρησιμοποιήστε αλφάδι για να ελέγξετε ότι τα πλαίσια σχήματος Α είναι κατακόρυφα, πριν στερεώσετε τη δοκό της κορυφής στη θέση της.

 5. Κεντρικές εγκάρσιες δοκοί

  Έπειτα, βιδώστε τις κεντρικές εγκάρσιες δοκούς μήκους περίπου 75 cm ανάμεσα στις υποστηρικτικές δοκούς των πλαισίων σχήματος Α. Χρησιμοποιήστε αλφάδι για να ελέγξετε ότι οι εγκάρσιες δοκοί είναι ευθείες, επειδή θα πρέπει να στηρίζουν το δάπεδο του καταφυγίου.

 6. Υποστηρικτικές δοκοί

  Τώρα θα τοποθετήσουμε τα μακριά δοκάρια, τα οποία λειτουργούν και ως λαβές στο μπροστά και πίσω μέρος. Χρησιμοποιήστε αλφάδι κατά την τοποθέτηση των μακριών δοκαριών και βεβαιωθείτε ότι η κατασκευή στο σύνολό της είναι εντελώς οριζόντια. Έπειτα, τοποθετήστε τα οριζόντια υποστηρικτικά δοκάρια και στις δύο πλευρές.

 7. Δάπεδο

  Κόψτε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ – ή, ακόμα καλύτερα, ένα κομμάτι πρεσαριστό κόντρα πλακέ – στο κατάλληλο μέγεθος, βιδώστε το στη θέση του στα μακριά δοκάρια και στις εγκάρσιες δοκούς.

 8. Στέγη καταφυγίου (πίσω πλευρά)

  Στη συνέχεια, θα κατασκευάσουμε την πίσω πλευρά της στέγης του καταφυγίου. Αποτελείται από αλληλεπικαλυπτόμενες σανίδες 165 x 22 mm.

 9. Στέγη καταφυγίου (μπροστινή πλευρά)

  Η μπροστινή πλευρά της στέγης του καταφυγίου λειτουργεί και ως είσοδος. Αρχικά, βιδώστε μια σανίδα στη θέση της στο επάνω μέρος. Έπειτα, τοποθετήστε από κάτω της έναν αποστάτη, έτσι ώστε να μπορείτε να περάσετε από κάτω το πάνελ της οροφής. Αυτό διασφαλίζει ότι το πάνελ θα παραμείνει καλά στη θέση του και θα εμποδίζει την είσοδο του νερού της βροχής. Για το ανεξάρτητο πάνελ της οροφής, χρησιμοποιήστε ένα πλαίσιο από δοκάρια 75 x 20 και, στη συνέχεια, βιδώστε τις αλληλεπικαλυπτόμενες οριζόντιες σανίδες στη θέση τους. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να στερεώσετε το κάτω μέρος της οροφής χρησιμοποιώντας ένα περιστρεφόμενο ξύλινο μπλοκ ή μπουλόνι.

 10. Πίσω πλευρά του ορνιθώνα

  Χρησιμοποιήστε ένα δισκοπρίονο ή μια αιχμηρή σέγα χειρός. Κόψτε τον πίσω τοίχο στο ίδιο τριγωνικό σχήμα με τις υποστηρικτικές δοκούς του σκελετού σχήματος Α και βιδώστε το στη θέση του.

 11. Χρήση του πίσω τοίχου ως πόρτας

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πίσω πάνελ του καταφυγίου ως εναλλακτική είσοδο. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε δύο μεντεσέδες στην κάτω πλευρά. Έπειτα, βιδώστε τη μπροστινή πλευρά της οροφής μόνιμα στη θέση της.

 12. Σκαλοπάτια

  Κατασκευάστε μερικά απλά σκαλοπάτια με εγκάρσια πηχάκια που θα βιδώσετε στη θέση τους, για να διευκολύνετε τις κότες να μπαινοβγαίνουν στο καταφύγιο. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε από πριν όλες τις οπές για τις βίδες για να μην σπάσουν τα ξύλα. Βιδώστε τα σκαλοπάτια στη θέση τους επάνω στις εγκάρσιες δοκούς του βασικού σκελετού.

 13. Κούρνιες

  Η διάμετρος από τις κούρνιες εξαρτάται από το μέγεθος κότας που θα επιλέξετε. Τοποθετήστε τις κούρνιες περίπου 15 cm από το δάπεδο. Οι κούρνιες δεν πρέπει να είναι στρογγυλές, επειδή οι κότες δεν θα μπορούν να καθίσουν με ασφάλεια. Πρέπει να έχουν τετράγωνη ή οβάλ διατομή. Η κούρνια πρέπει να έχει κατά μέσο όρο πλάτος 5,5 cm και πάχος 4 cm. Τοποθετήστε την πλατύτερη πλευρά της κούρνιας οριζοντίως, έτσι ώστε οι κότες να έχουν αρκετή υποστήριξη.

  Φωλιά
  Κάθε κοτέτσι χρειάζεται μια φωλιά. Μια φωλιά με διαστάσεις 30 x 30 cm και με ύψος περίπου 40 cm είναι αρκετά μεγάλη. Τοποθετήστε ένα στρώμα αμμοχάλικου στο εσωτερικό της φωλιάς. Αυτό θα επιτρέψει στις κότες να πάρουν ασβέστιο από το αμμοχάλικο, κάτι που χρειάζεται για το κέλυφος των αυγών τους όταν γεννούν. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε λίγο άχυρο ή σανό, αρκεί να τα αλλάζετε τακτικά.
   

 14. Τοποθέτηση του πλέγματος

  Τοποθετήστε το πλέγμα επάνω από το κοτέτσι και στερεώστε το με συρραπτικά ή πινέζες. Έπειτα, τοποθετήστε μερικές λωρίδες προφίλ επάνω από το πλαίσιο για να μην κοπείτε στα αιχμηρά άκρα. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε το πλέγμα πριν από τις υποστηρικτικές δοκούς, αλλά αυτό θα σας δυσκολέψει κατά την τοποθέτηση των σκαλοπατιών.

 15. Κάλυμμα εδάφους

  Αυτό το κοτέτσι μετακινείται εύκολα στον κήπο, και έτσι έχει πάντα φρέσκο χώμα. Το καλύτερο κάλυμμα για το χώμα στο καταφύγιο είναι τα πριονίδια, η καθαρή άμμος ή ένα μείγμα των δύο. Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε σανό, βεβαιωθείτε ότι αερίζεται καλά. Αν ρίχνετε λίγους σπόρους ανάμεσα στο σανό κάθε μέρα, οι κότες θα τον κρατούν καλά αερισμένο.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να κατασκευάσετε ένα κοτέτσι

3.6
3.6 of 5

634 σύνολο

 • 5
  290
 • 4
  103
 • 3
  61
 • 2
  41
 • 1
  139