Skip to content

Πώς να κατασκευάσετε έναν φράχτη

Το να αναθέσετε σε κάποιον να κάνει μια δουλειά για εσάς μπορεί να είναι δαπανηρό. Με τη σωστή όμως μέθοδο, μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας. Θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα χρησιμοποιώντας τις πρακτικές οδηγίες βήμα προς βήμα που θα βρείτε στον ιστότοπο της SKIL. Αυτές οι οδηγίες βήμα προς βήμα χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τα διαφορετικά είδη εργασιών εντός και εκτός σπιτιού, οι οποίες σας προσφέρουν σαφείς επεξηγήσεις από το Α έως το Ω.

Απλώς κάντε κλικ σε μία από τις οδηγίες βήμα προς βήμα και θα μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως!

  1. Τύποι φράχτη

    Συρμάτινος φράχτης
    Οι συρμάτινοι φράχτες τοποθετούνται αρκετά γρήγορα και είναι από τους οικονομικότερους και τους πιο εύκολους στη συντήρηση φράχτες που υπάρχουν.

    Συρματοκιβώτια με πέτρες
    Η χρήση συρματοκιβωτίων τα οποία είναι γεμάτα με πέτρες ή φλοιούς δέντρων είναι μια όλο και πιο δημοφιλής μέθοδος για τη δημιουργία διαχωριστικών σε κήπους. Μπορείτε εύκολα να κατασκευάσετε αυτό το είδος φράχτη μόνοι σας, αλλά χρειάζονται γερά θεμέλια, αν σκοπεύετε να γεμίσετε τα συρματοκιβώτια με πέτρες.

    Φράχτης από θάμνους
    Η τοποθέτηση ενός φυσικού φράχτη είναι απλή, αλλά ο φράχτης απαιτεί συχνό κλάδεμα. Αυτά τα φυτά και οι θάμνοι είναι ιδανικά για φράχτες: ο κισσός σε ένα συρμάτινο πλέγμα, τα κωνοφόρα, ο βούξος, η οξιά και η πεύκη. Ωστόσο, προσφέρουν λιγότερη προστασία από ανεπιθύμητους επισκέπτες σε σχέση με άλλα είδη φράχτη.

    Ξύλινα πλέγματα
    Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό για το περιβάλλον του κήπου και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για φράχτες. Μπορείτε να επιλέξετε από διαφορετικά είδη ξύλου, από Ευρωπαϊκό ξύλο έως εξωτικές ποικιλίες. Το κόστος και η μέθοδος τοποθέτησης εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το επιθυμητό ύψος και την κατασκευή του φράχτη.

     

  2. Σημάδεμα

    Αποφασίστε πού θέλετε να τοποθετήσετε το φράχτη και ισιώστε την επιφάνεια όσο περισσότερο γίνεται. Υπολογίστε το μήκος του φράχτη και τις θέσεις όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν οι κεντρικοί και οι ακριανοί πάσσαλοι. Χωρίστε τις αποστάσεις σε ίσα τμήματα. Οι ακριανοί πάσσαλοι τοποθετούνται στα άκρα των οριζόντιων σανίδων, οι οποίες έχουν μήκος 4 μέτρα. Αρχικά, κάντε ένα γενικό σχέδιο και, έπειτα, αποφασίστε τι υλικά θα χρειαστείτε και σε τι μήκη. Μόλις καταλήξετε στη θέση του φράχτη, μπορείτε να σημαδέψετε το ύψος των 1,80 μέτρων. Χρησιμοποιήστε ένα σπάγκο για να διασφαλίσετε ότι όλοι οι πάσσαλοι είναι ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους.

  3. Συμβουλή

    Τυπικοί φράχτες κήπου
    Στα καταστήματα με είδη κήπου, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από διαφορετικούς τύπους φράχτη και υλικά για φράχτες. Οι περισσότεροι έχουν σταθερά μήκη και ύψη και διαφέρουν ως προς την ποιότητα και την τιμή.

  4. Διπλές κατακόρυφες σανίδες

    Ένας φράχτης κατασκευασμένος από διπλές κατακόρυφες σανίδες δημιουργεί την αίσθηση ευρυχωρίας και προστατεύει καλά την ιδιωτικότητά σας, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον αέρα να περνά ελεύθερα. Να επιλέγετε σανίδες και πασσάλους από πλανισμένο και εμποτισμένο ξύλο πεύκης ή άλλο ξύλο για κήπους. Οι οριζόντιες σανίδες έχουν διαστάσεις 1,8 x 14,5 x 400 cm, και οι κατακόρυφες σανίδες έχουν διαστάσεις 1,8 x 14,5 x 180 cm. Οι πάσσαλοι έχουν διαστάσεις 6,8 x 6,8 x 270 cm.

  5. Αποστάσεις μεταξύ των σανίδων

    Τοποθετήστε τους πασσάλους του φράχτη σε αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ τους, με ενδιάμεσους πασσάλους κάθε 2 μέτρα. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι κατακόρυφες σανίδες πρέπει να ισαπέχουν μεταξύ τους και να έχουν μήκος 4 μέτρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις σανίδες στην άλλη πλευρά του φράχτη για να γεμίσετε τα κενά. Για να στερεώσετε τις κατακόρυφες σανίδες, τοποθετήστε 3 οριζόντιες εγκάρσιες δοκούς στους πασσάλους της μίας πλευράς (κάτω, στη μέση και στην κορυφή). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σανίδες ίδιου μεγέθους με τις κατακόρυφες σανίδες, το μόνο που διαφέρει είναι το μήκος. Έπειτα, βιδώστε τις κατακόρυφες σανίδες σε αυτές τις οριζόντιες εγκάρσιες δοκούς.

  6. Πόσες σανίδες χρειάζομαι;

    Για παράδειγμα: αποφασίσατε ότι ο φράχτης θα έχει ύψος 180 cm. Αν χρησιμοποιήσετε σανίδες πλάτους 1,8 x 14,5 cm για το φράχτη με αποστάσεις 7 cm, θα χρειαστείτε 5 σανίδες για κάθε μέτρο μπροστά, και 4 σανίδες για κάθε μέτρο στην πίσω πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε συνολικά 9 σανίδες για κάθε μέτρο του φράχτη. Αν λοιπόν, για παράδειγμα, το μήκος του φράχτη είναι 12 μέτρα, θα χρειαστείτε 9 x 12 = 108 κατακόρυφες σανίδες των 180 cm. Για τις 3 οριζόντιες εγκάρσιες σανίδες (κάτω, μέση και κορυφή) θα χρειαστείτε 3 σανίδες των 4 μέτρων για κάθε τμήμα. Ένας φράχτης 12 μέτρων αποτελείται από 3 τμήματα, άρα αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται συνολικά 9 οριζόντιες σανίδες των 4 μέτρων.

    Προμηθευτείτε μερικές επιπλέον κατακόρυφες σανίδες για απώλειες ή για να καλύψετε τυχόν απρόσμενες ανάγκες. Χρησιμοποιήστε 4 x 30 mm βίδες από ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένες βίδες για να στερεώσετε τις σανίδες. Ο αριθμός των βιδών που θα χρειαστείτε για τις οριζόντιες εγκάρσιες δοκούς είναι: 3 x 3 βίδες ανά σανίδα x 9 = 81 βίδες. Και για τις κατακόρυφες σανίδες, θα χρειαστείτε: 108 x 3 = 324. Σύνολο: 81 + 324 = 405 βίδες.

  7. Σημάδεμα

    Για να υποδείξετε τις θέσεις των πασσάλων του φράχτη, σημαδέψτε τις θέσεις κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του σπάγκου (χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, μικρά αυτοκόλλητα για σημειώσεις). Αυτό χρειάζεται γιατί τα σημάδια που κάνατε στην αρχή στο σπάγκο δεν θα είναι πλέον εύκολα ορατά όταν σκάψετε τις οπές για τους πασσάλους. Η τοποθέτηση των πασσάλων του φράχτη θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη αν ζητήσετε από κάποιον να σας βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο, η τοποθέτηση των οριζόντιων εγκάρσιων δοκών μεγάλου μήκους και η βύθιση των πασσάλων στο έδαφος, για παράδειγμα, θα είναι πιο εύκολη.

  8. Άνοιγμα των οπών για τους πασσάλους

    Ξεκινήστε τοποθετώντας τους πασσάλους στις γωνίες. Ανοίξτε μια στενή τρύπα με βάθος 60 έως 80 cm με ένα στενό φτυάρι ή ένα τρυπάνι εδάφους. Για να διασφαλίσετε ότι ο πάσσαλος είναι σταθερός, πρέπει να σκάψετε κατακόρυφα και βαθιά στο έδαφος. Αν το έδαφος είναι στεγνό, είναι σκόπιμο πρώτα να το υγράνετε για να είναι πιο εύκολο το σκάψιμο ή η διάτρηση των οπών. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε γαλβανισμένες βάσεις για τους πασσάλους, τις οποίες θα βυθίσετε απευθείας στο έδαφος.

  9. Αποφυγή σαπίσματος των πασσάλων

    Πρέπει να περάσετε τους πασσάλους με ειδικό υλικό έως και 10 cm επάνω από το έδαφος για να μην σαπίσει το ξύλο. Μπορείτε να βρείτε διαφορετικά είδη συντηρητικών ή ασφάλτου για να προστατέψετε το ξύλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλική ρητίνη, η οποία είναι πλήρως αδιάβροχη όταν σκληρύνει. Μια ακόμα εναλλακτική λύση για να αποφύγετε το σάπισμα, είναι να τοποθετήσετε τους πασσάλους σε έναν σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου κατασκευασμένο από PVC.

  10. Τοποθέτηση των πασσάλων

    Τοποθετήστε τον πάσσαλο στην τρύπα που βρίσκεται στην κεντρική γραμμή των σημαδιών. Χρησιμοποιώντας μια φορητή σκάλα, βυθίστε προσεκτικά τον πάσσαλο στο έδαφος με μια βαριοπούλα μέχρι η κορυφή του να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το σπάγκο. Να ελέγχετε με ένα αλφάδι αν ο πάσσαλος εξακολουθεί να είναι κατακόρυφος μετά από κάθε χτύπημα της βαριοπούλας. Αν ο πάσσαλος χάσει την ευθυγράμμισή του ενώ τον βυθίζετε στο έδαφος, και άρα δεν είναι εντελώς κάθετος, μπορείτε να τον διορθώσετε χρησιμοποιώντας έναν σφιγκτήρα μαραγκού στο κέντρο του πασσάλου. Να φοράτε πάντα προστατευτικά γάντια για να προστατεύετε τα χέρια σας από τις ακίδες.

  11. Τοποθέτηση μπετόν

    Μπορείτε να στερεώσετε τον πάσσαλο στη θέση του χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μπετόν. Ετοιμάστε το μείγμα και ρίξτε το στην τρύπα. Οι αναλογίες είναι: 1 kg χοντρής άμμου, 1 kg χαλίκι και 0,5 kg τσιμέντο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξηρό κονίαμα ταχείας πήξεως, το οποίο θα ρίξετε από τη συσκευασία του στην οπή και, στη συνέχεια, θα προσθέσετε νερό. Βεβαιωθείτε ότι ο πάσσαλος παραμένει κατακόρυφος και καλά ευθυγραμμισμένος. Ελέγξτε τον με ένα αλφάδι ή ένα νήμα στάθμης. Τέλος, χτυπήστε τον πάσσαλο καλά μέσα στο έδαφος με τη λαβή της βαριοπούλας.

  12. Ενδιάμεσοι πάσσαλοι

    Τοποθετήστε τους ενδιάμεσους πασσάλους κατά μήκος του κέντρου του φράχτη, ακολουθώντας τα σημάδια, όπως υποδεικνύεται. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να περάσετε ένα σπάγκο ανάμεσα στους δύο ακριανούς πασσάλους και να βεβαιωθείτε ότι οι κορυφές όλων των πασσάλων είναι ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους.

  13. Οριζόντιο αλφάδιασμα

    Για να βεβαιωθείτε ότι οι κορυφές όλων των πασσάλων είναι ευθυγραμμισμένες, χρησιμοποιήστε ένα αλφάδι για σωλήνες ή ένα διαφανές λάστιχο κήπου το οποίο θα είναι γεμάτο με νερό. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φυσαλίδες αέρα στο λάστιχο. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε πάντα να κόψετε τις κορυφές των πασσάλων στο κατάλληλο ύψος μετά.

  14. Τοποθέτηση οριζόντιων σανίδων

    Ξεκινήστε με την κάτω οριζόντια σανίδα και βιδώστε την στη θέση της λίγο επάνω από το έδαφος. Ελέγξτε ότι είναι εντελώς οριζόντια με το αλφάδι. Ανοίξτε από πριν τις οπές για τις βίδες για να μην δημιουργηθούν ρήξεις στο ξύλο. Χρησιμοποιήστε 3 βίδες ανά σύνδεση. Έπειτα, τοποθετήστε την επάνω σανίδα και μετά την κεντρική. Βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε τις σανίδες με ακρίβεια και ελέγξτε με το αλφάδι ότι είναι όλες οριζόντιες.

  15. Χρήση σφιγκτήρων μαραγκού για βοήθεια

    Είναι ευκολότερο να τοποθετήσετε τις σανίδες αν πρώτα τις στερεώσετε με σφιγκτήρες μαραγκού πριν τις βιδώσετε στη θέση τους. Είναι καλύτερο να τοποθετείτε τα μέρη του φράχτη ένα-ένα, επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχετε κάνει κάποιο λάθος στις μετρήσεις.

  16. Τοποθέτηση των κατακόρυφων σανίδων στη μπροστινή πλευρά

    Ξεκινήστε με την πρώτη κατακόρυφη σανίδα στην πιο ορατή πλευρά, για παράδειγμα, δίπλα στο σπίτι. Να χρησιμοποιείτε πάντα το αλφάδι ή ένα νήμα στάθμης για έλεγχο. Βοηθά να κατασκευάσετε μερικούς ξύλινους αποστάτες με μήκος περίπου 7 cm και να τους τοποθετήσετε ανάμεσα στις σανίδες. Να ελέγχετε τακτικά τις αποστάσεις ανάμεσα στις σανίδες, επειδή το πλάτος των σανίδων ενδέχεται να διαφέρει.

     

  17. Τοποθέτηση των κατακόρυφων σανίδων στην πίσω πλευρά

    Αφού τοποθετήσετε τις σανίδες στην μπροστινή πλευρά, ξεκινήστε από την αρχή και τραβήξτε μια κεντρική γραμμή στο κενό ανάμεσα στις ήδη τοποθετημένες μπροστινές σανίδες και στη νέα σειρά από σανίδες στην πίσω πλευρά. Αυτό καθορίζει τη θέση του κέντρου της πρώτης σανίδας στην πίσω πλευρά του φράχτη. Είναι σκόπιμο να σημαδέψετε όλα τα κεντρικά σημεία των σανίδων για να τα ελέγξετε. Έπειτα, ελέγξτε ότι όλα είναι ευθεία και καλά ευθυγραμμισμένα με το αλφάδι ή το νήμα στάθμης.

  18. Πόρτα

    Είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε μια πόρτα στο φράχτη σας. Το τυπικό πλάτος είναι 90 cm και το ύψος είναι ίδιο με το ύψος του φράχτη. Για επιπλέον αντοχή και για αποφυγή κάμψης, τοποθετήστε δύο διαγώνιες σανίδες υπό γωνία 45°. Οι πάσσαλοι για την πόρτα τοποθετούνται όπως και οι πάσσαλοι του φράχτη. Θα χρειαστείτε: μεντεσέδες, κλειδαριά ή λουκέτο με κλειδί, παξιμάδια και μπουλόνια. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε δύο μακρύτερους πασσάλους αριστερά και δεξιά και τοποθετήστε μια συνδετική εγκάρσια δοκό για να μοιράζεται το βάρος της πόρτας.

  19. Καλύμματα άκρων

    Τελειοποιήστε τους πασσάλους με καλύμματα στα άκρα τους για να μην εισέρχεται το νερό της βροχής και σαπίζει το ξύλο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ασφαλτικής επίστρωσης για στέγες το οποίο θα στερεώσετε με καρφιά ή κόψτε τις κορυφές των πασσάλων υπό γωνία.

Εκτίμηση

Βαθμολογήστε αυτήν την περιγραφή βήμα προς βήμα.

Πώς να κατασκευάσετε έναν φράχτη

4.2
4.2 of 5

596 Αριθμός ψήφων

  • 5
    375
  • 4
    105
  • 3
    33
  • 2
    24
  • 1
    59