Πώς να κατασκευάσετε ένα δεντρόσπιτο

80% of 100%

Αν κατασκευάσετε ένα δεντρόσπιτο στον κήπο σας, μπορείτε παράλληλα να μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν τη φύση. Φυσικά, θα κατασκευάσετε το δεντρόσπιτό σας σε ένα δέντρο, με ένα δάπεδο που λειτουργεί και ως υποστηρικτικός σκελετός. Το δεντρόσπιτο έχει ένα ανοικτό deck η πρόσβαση στο οποίο γίνεται με σταθερά σκαλοπάτια, μια σταθερή σκάλα ή μια σκάλα από σχοινί.

Ασφάλεια
Διασφαλίστε ότι το δεντρόσπιτό σας είναι γερά δομημένο. Αφιερώστε αρκετό χρόνο σε αυτό. Ο ακριβής τρόπος κατασκευής εξαρτάται από τις συνθήκες στον κήπο σας, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες βήμα προς βήμα ως οδηγό. Μπορείτε να επιλέξετε υλικά από διαφορετικά είδη ξύλου.

Απαιτούμενα υλικά
Σανίδες, ξύλινες δοκοί, κεραμίδια ή κυματοειδείς λαμαρίνες οροφής.

 1. Επιλογή δέντρου

  Επιλέξτε ένα δέντρο με κατάλληλη δομή και βεβαιωθείτε ότι είναι υγιές – αυτό είναι απαραίτητο ώστε να έχει το δεντρόσπιτό σας μια γερή, δυνατή δομή. Τα κατάλληλα είδη δέντρων για δεντρόσπιτα είναι μεταξύ άλλων οξιά, βελανιδιά, σφένδαμος και τα μεγάλα έλατα. Ένα δέντρο με μεγάλο, γερό κορμό, βαριά κλαδιά και βαθιές, καλά ριζωμένες ρίζες είναι καλή βάση για το δεντρόσπιτό σας. Το δέντρο δεν πρέπει να έχει σημάδια ασθένειας ή παρασίτων που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το δεντρόσπιτο. Αν δεν είστε σίγουροι ότι το δέντρο σας είναι κατάλληλο, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ο/Η ειδικός θα γνωρίζει τα πάντα για την προστασία των δέντρων και για την αντιμετώπιση ασθενειών και παρασίτων, οπότε μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο δέντρο πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του δεντρόσπιτου!

 2. Ελέγξτε αν χρειάζεστε άδεια

  Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε αν χρειάζεστε άδεια για την κατασκευή ενός δεντρόσπιτου. Αν είναι απαραίτητο, επικοινωνήστε με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου σας και μάθετε αν υπάρχουν τοπικοί κανονισμοί, νόμοι και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δεντρόσπιτό σας, όπως περιορισμοί ύψους. Ορισμένες φορές χρειάζεται να υποβάλετε αίτημα για άδεια πριν κατασκευάσετε ένα δεντρόσπιτο. Ενδέχεται να υπάρχουν επίσης περιορισμοί αν έχετε προστατευόμενα δέντρα στον κήπο σας.

  Είναι επίσης σκόπιμο να συμβουλευτείτε πρώτα τους γείτονές σας. Αυτό θα σας γλιτώσει από τυχόν παράπονα και θα σας βοηθήσει να διατηρείτε καλές σχέσεις μαζί τους. Το δεντρόσπιτο μπορεί να εμποδίζει τη θέα από τα σπίτια τους ή μπορεί να έχει θέα στα δωμάτιά τους και να δημιουργεί προβλήματα ιδιωτικότητας. Πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία, για να βεβαιωθείτε ότι το δεντρόσπιτο καλύπτεται από την ασφάλεια της περιουσίας σας. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε απώλεια ή ζημιά προκληθεί από το δεντρόσπιτο δεν θα καλύπτεται από την ασφάλεια.

 3. Επιλογή της κατάλληλης θέσης

  Αφού επιλέξετε το πιο κατάλληλο δέντρο, μπορείτε να αποφασίσετε τι είδους δεντρόσπιτο θέλετε να κατασκευάσετε. Για ένα τυπικό δεντρόσπιτο 3 x 3 m, επιλέξτε ένα δέντρο με διάμετρο κορμού τουλάχιστον 30 cm. Μπορείτε να υπολογίσετε τη διάμετρο μετρώντας την περίμετρο του κορμού με μετροταινία στο σημείο που θέλετε να κατασκευάσετε το δεντρόσπιτο. Έπειτα, διαιρέστε το αποτέλεσμα της μέτρησης με το π (3,14) για να βρείτε τη διάμετρο. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε πρώτα πώς θα τοποθετηθεί η βάση του δεντρόσπιτου στο δέντρο. Μετρήστε προσεκτικά το πού πρέπει να κάνετε εγκοπές στον κορμό και τα κλαδιά. Αφήστε αρκετό ελεύθερο χώρο γύρω από τον κορμό. Το πάχος των υποστηρικτικών δοκών εξαρτάται από τις συνθήκες και το μέγεθος της πλατφόρμας.

 4. Στήριξη του δεντρόσπιτου

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να στηρίξετε το δεντρόσπιτό σας. Όποια μέθοδο και να επιλέξετε, μην ξεχνάτε ότι το δέντρο θα μετακινείται πλευρικά με τον άνεμο. Βεβαιωθείτε ότι το δεντρόσπιτο δεν θα καταστραφεί από αυτήν την κίνηση. Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικούς τρόπους στήριξης:

  1) Βίδωμα στο δέντρο
  Αυτό σημαίνει ότι οι υποστηρικτικές δοκοί της πλατφόρμας βιδώνονται στη θέση τους απευθείας στον κορμό του δέντρου. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος υποστήριξης της πλατφόρμας. Αυτή η μέθοδος όμως έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει φθορά στο δέντρο, αν και μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας τα σωστά υλικά.

  2) Η μέθοδος αιώρησης
  Σε αυτήν τη μέθοδο, το δεντρόσπιτο κρέμεται από ισχυρά, ψηλά κλαδιά με σχοινιά, καλώδια ή αλυσίδες. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί σε όλα τα είδη δέντρων και δεν προορίζεται για την υποστήριξη δεντρόσπιτων με μεγάλο βάρος. Για παράδειγμα, είναι ιδανική μόνο για μια πλατφόρμα χωρίς σκελετό με βάρος.

  3) Χρήση υποστηρικτικών πασσάλων
  Οι υποστηρικτικοί πάσσαλοι βυθίζονται στο έδαφος γύρω από το δέντρο και δεν είναι στερεωμένοι στο ίδιο το δέντρο. Πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο γύρω από την πλατφόρμα για να μπορεί το δέντρο να κινείται ελεύθερα με τον άνεμο. Αυτή η μέθοδος έχει τις λιγότερες πιθανότητες να φθείρει το δέντρο.

 5. Πρόσβαση στο δεντρόσπιτο

  Πριν ξεκινήσετε να κατασκευάζετε το δεντρόσπιτό σας, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε πώς θα γίνεται η πρόσβαση σε αυτό. Λάβετε υπόψη σας την ασφάλεια των παιδιών σας! Ο τρόπος πρόσβασης στο δεντρόσπιτο πρέπει να είναι γερός και ασφαλής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι:

  1) Σκάλα από σχοινί
  Μπορείτε να φτιάξετε μια τέτοια σκάλα από σχοινί και μερικά κοντά σκαλοπάτια που δένονται στο σχοινί, το ένα κάτω από το άλλο, μέχρι το έδαφος. Πρέπει να συνηθίσετε τη χρήση σκάλας από σχοινί και ενδεχομένως να σας φαίνεται κάπως ασταθής όταν τη σκαρφαλώνετε.

  2) Σταθερή σκάλα
  Αυτή είναι μια τυπική σκάλα που θα βρείτε οπουδήποτε. Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να ανεβαίνετε στο δεντρόσπιτο.

  3) Σταθερά σκαλοπάτια
  Τα σταθερά σκαλοπάτια είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να ανέβετε στο δεντρόσπιτο. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε σταθερά σκαλοπάτια, είναι καλή ιδέα να προσθέσετε μια κουπαστή στο πλάι για περισσότερη ασφάλεια.

 6. Εμπόδια

  Είναι καλύτερο να κατασκευάσετε το δεντρόσπιτό σας γύρω από κλαδιά που εμποδίζουν ή είναι σκόπιμο να τα απομακρύνετε; Τα εμπόδια μπορούν να επηρεάσουν τη σχεδίαση του δεντρόσπιτου. Συχνά είναι πρόκληση να τροποποιήσετε το σχέδιο για να προσαρμοστεί στο ακανόνιστο σχήμα του δέντρου. Όταν όμως τελειώσετε θα μπορείτε να θαυμάζετε ικανοποιημένοι το κατόρθωμά σας!

 7. Πρώτα η ασφάλεια

  Πριν ξεκινήσετε να κατασκευάζετε το δεντρόσπιτο, θυμηθείτε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πτώση. Μπορείτε να λάβετε τα παρακάτω μέτρα για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο:

  1) Μην κατασκευάσετε το δεντρόσπιτο πολύ ψηλά
  Τα δεντρόσπιτα που βρίσκονται πολύ ψηλά είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Γι' αυτό, μην κατασκευάσετε την πλατφόρμα πιο ψηλά από 1,5 έως 2,5 μέτρα.

  2) Κατασκευάστε ένα φράχτη ασφαλείας ή ένα κάγκελο γύρω από την πλατφόρμα
  Ο φράχτης ασφαλείας ή το κάγκελο γύρω από την πλατφόρμα θα προστατεύει τα παιδιά από πτώσεις. Ο φράχτης ασφαλείας ή το κάγκελο γύρω από την πλατφόρμα πρέπει να έχει ύψος 70 με 90 cm και η απόσταση ανάμεσα στους κάθετους πασσάλους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 με 15 cm.

  3) Στρώστε μια μαλακή επένδυση στο έδαφος
  Μπορείτε να στρώσετε μαλακά, φυσικά υλικά, όπως πριονίδια κάτω από το δεντρόσπιτο. Αυτό δεν θα εμποδίσει τις πτώσεις αλλά θα διασφαλίσει την ομαλή προσγείωση!

 8. Σημεία στερέωσης

  Τα δέντρα με κλαδιά σε σχήμα V προσφέρουν πολύ καλή υποστήριξη στο δεντρόσπιτο και σας παρέχουν 4 σημεία στερέωσης αντί για μόνο 2. Ανοίξτε οπές στα 4 σημεία στερέωσης σε αντικριστά κλαδιά. Χρησιμοποιήστε δράπανο 10 mm και βεβαιωθείτε ότι οι οπές είναι οριζόντιες και βρίσκονται στο ίδιο ύψος (A). Αν οι οπές στερέωσης δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένες, η πλατφόρμα μπορεί να έχει κλίση.

 9. Υποστηρικτικές δοκοί

  Μετρήστε την απόσταση μεταξύ των οπών στερέωσης και στις δύο πλευρές των κλαδιών και σημειώστε αυτήν την απόσταση (A) στις 2 υποστηρικτικές δοκούς. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η απόσταση είναι ίδια και για την αριστερή και τη δεξιά πλευρά των υποστηρικτικών δοκών. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο αναφοράς, τραβήξτε μια γραμμή 5 cm αριστερά και δεξιά (συνολικό μήκος 10 cm) και σημειώστε τα άκρα της. Κάντε το ίδιο στο άλλο άκρο της δοκού. Ανοίξτε δύο οπές 12 mm και στις δύο πλευρές των σημειωμένων άκρων της γραμμής που σχεδιάσατε. Έπειτα, χρησιμοποιήστε τη σέγα για να κόψετε μια υποδοχή 12 mm ανάμεσα στις 2 οπές που ανοίξατε. Αυτό είναι απαραίτητο για να αφήσετε το δέντρο να κινείται ελεύθερα με τον άνεμο χωρίς να σπάσει ο κορμός του ή να προκληθεί ζημιά στην πλατφόρμα.

 10. Υποστηρικτικές δοκοί (συνέχεια)

  Στερεώστε τις 2 υποστηρικτικές δοκούς στο δέντρο στο ύψος που έχετε σημειώσει, χρησιμοποιώντας 4 εξάγωνες ξυλόβιδες με μέγεθος 12 mm και μήκος 200 mm. Τοποθετήστε ροδέλες ανάμεσα στις βίδες και την υποστηρικτική δοκό. Επαναλάβετε τη διαδικασία και στην άλλη υποστηρικτική δοκό στην απέναντι πλευρά του κορμού. Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο υποστηρικτικές δοκοί βρίσκονται στο ίδιο ύψος και είναι παράλληλες μεταξύ τους. Ανοίγοντας από πριν τις οπές στερέωσης θα αποφύγετε τυχόν ρήξεις στον κορμό, τα κλαδιά και στις υποστηρικτικές δοκούς. Αν το δεντρόσπιτό σας έχει σχετικά ψηλό συνολικό ύψος, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε πιο ισχυρές και χοντρές υποστηρικτικές δοκούς.

 11. Εγκάρσιες δοκοί

  Τοποθετήστε 4 εγκάρσιες δοκούς 50 x 150 mm, παράλληλες και με ίση απόσταση μεταξύ τους. Στερεώστε τις με βίδες για πρεσαριστό κόντρα πλακέ με μήκος 80 mm. Έπειτα, στερεώστε 2 δοκούς 50 x 150 mm στα άκρα των 4 εγκάρσιων δοκών με βίδες για πρεσαριστό κόντρα πλακέ 80 mm.

  Σημείωση: η πλατφόρμα πρέπει να βρίσκεται σε σωστή γωνία σε σχέση με τις 2 υποστηρικτικές δοκούς, σε αντίθετη περίπτωση οι σανίδες του δαπέδου δεν θα είναι ευθείες όταν τις τοποθετήσετε.

 12. Υποστηρίγματα δοκών

  Στερεώστε την πλατφόρμα στις υποστηρικτικές δοκούς με 8 υποστηρίγματα. Βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η κατασκευή είναι εντελώς επίπεδη και ότι οι γωνίες ανάμεσα στις δοκούς είναι ορθές η μία προς την άλλη. Στερεώστε 4 υποστηρίγματα δοκών στις 2 πλευρές της πλατφόρμας.

 13. Υποστηρικτικές δοκοί κάτω από την πλατφόρμα

  Η πλατφόρμα εξακολουθεί να είναι κάπως ασταθής, αλλά θα τη στερεώσουμε με 2 υποστηρικτικές δοκούς 30 x 100 mm. Αυτές οι δοκοί στερεώνονται με 2 υποστηρίγματα στην επάνω πλευρά της πλατφόρμας. Στερεώστε την κάτω πλευρά των υποστηρικτικών δοκών στα κλαδιά ενός δέντρου.

  Κόψτε την επάνω πλευρά των υποστηρικτικών δοκών στο κατάλληλο μέγεθος υπό γωνία περίπου 45°, ανάλογα με την περίπτωση. Στερεώστε τις υποστηρικτικές δοκούς στο εσωτερικό της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας και πάλι 2 υποστηρίγματα δοκών. Στερεώστε 2 αλληλεπικαλυπτόμενες υποστηρικτικές δοκούς μεταξύ τους στο κάτω μέρος με ένα μπουλόνι M8 100 mm ή με μια ράβδο με σπείρωμα. Χρησιμοποιήστε ροδέλες μεταξύ των υποστηρικτικών δοκών και των μπουλονιών.

 14. Στερέωση των σανίδων του πατώματος στο δεντρόσπιτο

  Ελέγξτε πού πρέπει να κόψετε εγκοπές στις σανίδες του δαπέδου για να εφαρμόζουν καλά γύρω από τον κορμό και τα κλαδιά. Αφήστε ένα κενό περίπου 10 mm ανάμεσα στις σανίδες. Αν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε τη σέγα για να ανοίξετε στρογγυλά ανοίγματα εκεί όπου θα πρέπει να περάσει ο κορμός και τα κλαδιά μέσα από το δάπεδο. Στερεώστε τα άκρα των σανίδων του δαπέδου χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 2 βίδες. Χρησιμοποιήστε μια πτυσσόμενη σκάλα για αυτή τη διαδικασία και ολοκληρώστε προσεκτικά το φινίρισμα του δαπέδου για να μην έχει ακίδες.

 15. Περιμετρικός φράχτης

  Τοποθετήστε πασσάλους ύψους 80 cm σε κάθε γωνία της πλατφόρμας για το φράχτη. Φτιάξτε τις γωνίες του φράχτη χρησιμοποιώντας 2 κομμάτια ξύλο 60 x 10 mm. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιο παχύ ξύλο αν θέλετε, αλλά μην ξεχνάτε ότι το συνολικό βάρος είναι σημαντικό για τη σταθερότητα. Στερεώστε αυτά τα κομμάτια ξύλο με βίδες στις πλευρές της πλατφόρμας. Στερεώστε την κουπαστή που αποτελείται από κομμάτια ξύλου 60 x 10 mm, επάνω στους κάθετους πασσάλους. Κόψτε τις κουπαστές προσεκτικά στο σωστό μέγεθος υπό γωνία 45° (δείτε το κυκλικό σχήμα στην εικόνα για λεπτομερή απεικόνιση). Στη συνέχεια, βιδώστε την κουπαστή στη θέση της επάνω στους πασσάλους και μετά στερεώστε και τις κάθετες δοκούς με απόσταση 10 cm μεταξύ τους. Βιδώστε όλους αυτούς τους πασσάλους στη θέση τους με βίδες βυθιζόμενης κεφαλής για πρεσαριστό κόντρα πλακέ. Η ασφάλεια είναι η Νο 1 προτεραιότητα ειδικά με τα (μικρά) παιδιά!

 16. Σταθερά σκαλοπάτια

  Κατασκευάστε γερά, σταθερά σκαλοπάτια στο πλάι της πλατφόρμας. Η ασφαλής γωνία σκαλοπατιών για μια πλατφόρμα ύψους 2,5 μέτρων επιτυγχάνεται όταν το κάτω μέρος των σκαλοπατιών βρίσκεται περίπου 1,35 έως 1,80 μέτρα μπροστά από το επάνω σκαλοπάτι. Κατασκευάστε τα σκαλοπάτια με πασσάλους 50 x 10 mm και σανίδες 50 x 12 mm. Πρέπει να επιλέξετε το πλάτος και το μήκος των σκαλοπατιών ανάλογα με την κατασκευή σας. Στερεώστε τα σκαλοπάτια στους πασσάλους με ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και σημειώστε που θα στερεωθεί το κάθε σκαλοπάτι. Μπορείτε να βιδώσετε μπλοκ στους πασσάλους, έτσι ώστε να βιδώσετε τα σκαλοπάτια επάνω στα μπλοκ. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε εγκοπές βάθους 25 ή 30 mm στους πασσάλους και, στη συνέχεια, να ωθήσετε τα σκαλοπάτια στις εγκοπές. Κόψτε τους πασσάλους και τα σκαλοπάτια στο κατάλληλο μήκος και στερεώστε τα στη θέση τους με κόλλα και βίδες.

 17. Σπιτάκι με 3 τοίχους

  Μπορείτε να κατασκευάσετε το δεντρόσπιτό σας με διάφορα σχέδια, για παράδειγμα, μπορείτε να το φτιάξετε με 3 τοίχους και σκεπή από κυματοειδή λαμαρίνα. Μπορείτε όμως απλώς να φτιάξετε μια σκεπή από σκληρά φύλλα πλαστικού που στηρίζονται με ξύλινες δοκούς ή μπορείτε να στερεώσετε μια μικρή σκηνή για κάμπινγκ στην πλατφόρμα.

 18. Σκελετός σχήματος Α

  Κατασκευάζουμε ένα δεντρόσπιτο με βάση έναν σκελετό σχήματος Α και κλίση 60°. Μπορείτε να το κατασκευάσετε χρησιμοποιώντας τους ίδιους πασσάλους που χρησιμοποιήσατε και προηγουμένως. Θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το ύψος και το πλάτος κατά περίπτωση. Αν κάποιο κλαδί πρέπει να περάσει από τη σκεπή, πρέπει να τοποθετήσετε μια επιπλέον δοκό με μια εγκάρσια δοκό.

 19. Αδιαβροχοποίηση της σκεπής

  Για να κάνετε τη σκεπή 100% υδατοστεγή, συρράψτε παχιά πλαστική μεμβράνη στο σκελετό σχήματος Α πριν στερεώσετε τα κεραμίδια ή τις σανίδες.

 20. Ολοκλήρωση του δεντρόσπιτου

  Βιδώστε τις πρώτες σανίδες τις οροφής στη θέση τους, στην κορυφή του σκελετού σχήματος Α και, στη συνέχεια, ωθήστε τις άλλες σανίδες από κάτω τους. Βιδώστε τις σανίδες της οροφής στη θέση τους έτσι ώστε να αλληλεπικαλύπτονται. Κόψτε τον μπροστινό και τον πίσω τοίχο στο σωστό μέγεθος, με παράθυρα αν χρειάζεται, και βιδώστε τους στο σκελετό σχήματος Α. Ανοίξτε τις οπές για τις βίδες από πριν και χρησιμοποιήστε βίδες βυθιζόμενης κεφαλής για λείο αποτέλεσμα.

 21. Συμβουλή

  Αν θέλετε να κάνετε το δεντρόσπιτό σας ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες ή αν απλώς θέλετε να δείχνει ομορφότερο, μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε απλώς βερνίκι, αλλά να το περάσετε και με μια στρώση από λάδι tung (κινέζικο βερνίκι για ξύλο). Είναι μη τοξικό και προστατεύει το ξύλο. Χρησιμοποιείται από επαγγελματίες και είναι ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα φυσικά βερνίκια. Μπορείτε επίσης να βάψετε το δεντρόσπιτο στο χρωματικό συνδυασμό του σπιτιού σας!

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να κατασκευάσετε ένα δεντρόσπιτο

4
4 of 5

2273 σύνολο

 • 5
  1378
 • 4
  342
 • 3
  142
 • 2
  72
 • 1
  339