Πώς να φτιάξετε ένα σπιτάκι πουλιών

76% of 100%

Η κατασκευή ενός σπιτιού ή μιας φωλιάς πουλιών είναι πολύ απλή. Και είναι διασκεδαστικό να το κάνετε μαζί με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας.

Σημεία προσοχής
Χρησιμοποιήστε ξύλο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες όπως δρυ ή οξιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αδιάβροχο κόντρα πλακέ. Τοποθετήστε το σπιτάκι πουλιών σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από το έδαφος, για να προστατεύσετε τα πουλιά από γάτες και άλλα ζώα. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το σπιτάκι στη βόρεια πλευρά του δέντρου, για να έχει καλύτερο καταφύγιο από τη βροχή.

Υλικά που θα χρειαστείτε
Ως παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μέγεθος κατάλληλο για μικρά πουλιά, όπως οι σπίνοι και οι καλόγεροι. Μπορείτε να φτιάξετε όλες τις πλευρές από μία σανίδα πλάτους 15 cm. Το ιδανικό πάχος είναι 20 mm περίπου. Φτιάξτε τη σκεπή κεκλιμένη, έτσι ώστε να φεύγει εύκολα η βροχή.

 • 1 πίσω πλευρά μήκους 38 cm
 • 2 πλαϊνές πλευρές μήκους 22x26 cm
 • 1 σκεπή μήκους 18 cm, ή λίγο μεγαλύτερη για να φεύγει εύκολα το νερό
 • 1 μπροστινή πλευρά μήκους 23 cm με οπή εισόδου διαμέτρου 32 mm
 • 1 βάση μήκους 12 cm
 • 1 πάσσαλος στήριξης, αν είναι εφικτό τοποθετημένος στο ύψος πτήσης των πουλιών (με έτοιμη οπή)
 • κόλλα για ξύλο
 • καρφιά
 • βίδες

 

 1. Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος ανοίγματος

  Το μέγεθος του σπιτιού και της οπής εισόδου θα καθορίσει το είδος των πουλιών που θα το χρησιμοποιούν. Το κατάλληλο μέγεθος ανοίγματος για πουλιά όπως οι σπίνοι και οι καλόγεροι είναι 3,2 cm, ενώ για κοράκια ή καρακάξες πρέπει να είναι 15 cm.

 2. Κόψτε το ξύλο στο κατάλληλο μέγεθος

  Σχεδιάστε τα μεγέθη στη σανίδα και κόψτε τα κομμάτια στο σωστό μέγεθος.

 3. Φινίρισμα των κομματιών

  Τρίψτε τις άκρες των κομμένων κομματιών με γυαλόχαρτο.

 4. Άνοιγμα της οπής εισόδου

  Φτιάξτε το άνοιγμα της εισόδου σε απόσταση 18 cm από το κάτω μέρος της μπροστινής σανίδας με ποτηροτρύπανο 32 mm. Για να αποφύγετε τη δημιουργία ακίδων, τοποθετήστε τη σανίδα σε ένα υπόλειμμα ξύλου ενώ δουλεύετε. Τρυπήστε τη σανίδα συνεχίζοντας λίγο και στο υπόλειμμα του ξύλου. Έτσι, θα έχετε ένα ωραίο και λείο αποτέλεσμα.

 5. Τοποθέτηση πλαϊνών πλευρών του σπιτιού

  Στερεώστε τις πλαϊνές πλευρές κάθετα στην πίσω πλευρά, χρησιμοποιώντας αδιάβροχη κόλλα για ξύλο και καρφιά ή βίδες. Ανοίξτε πρώτα τις μικρές οπές για να αποφύγετε ρήξεις στο ξύλο. Στη συνέχεια, κάντε τις οπές στερέωσης του σπιτιού.

 6. Συναρμολόγηση της μπροστινής πλευράς

  Τοποθετήστε την μπροστινή πλευρά κόντρα στις πλαϊνές πλευρές χρησιμοποιώντας αδιάβροχη κόλλα για ξύλο και καρφιά ή βίδες.

 7. Τοποθέτηση σκεπής

  Πριονίστε, ξύστε ή λιμάρετε την πίσω πλευρά της σκεπής σε γωνία 20. Έτσι, η σκεπή θα εφαρμόσει καλύτερα στην πίσω πλευρά.

 8. Ολοκλήρωση σκεπής της φωλιάς

  Αν θέλετε, μπορείτε να τοποθετήσετε μεντεσέδες στην πίσω πλευρά της σκεπής. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε επιπλέον πηχάκια κάτω από τη σκεπή. Πρέπει να είναι 5 mm μικρότερα από τα εσωτερικά μεγέθη των τοιχωμάτων και της μπροστινής πλευράς, για να είναι σταθερή η σκεπή. Στη συνέχεια, καλύψτε τη σκεπή του σπιτιού με ένα κομμάτι τσόχας ή φύλλο μολύβδου.

 9. Βάση

  Για την αποστράγγιση, κάντε μερικές τρύπες των 10 mm στη βάση του σπιτιού. Ως εναλλακτική λύση, μπορείτε αντί για στρογγυλή οπή εισόδου να κάνετε την μπροστινή πλευρά χαμηλότερη. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι επιτρέπει τη χρήση του σπιτιού από διάφορα είδη πουλιών.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να φτιάξετε ένα σπιτάκι πουλιών

3.8
3.8 of 5

1240 σύνολο

 • 5
  674
 • 4
  194
 • 3
  77
 • 2
  54
 • 1
  241