Πώς να φτιάξετε ένα περβάζι

78% of 100%

Μετά από εργασίες ανακαίνισης ή αν έχετε μετακομίσει σε καινούριο σπίτι, ίσως θέλετε να αντικαταστήσετε ένα ή περισσότερα περβάζια παραθύρων. Τα υπάρχοντα περβάζια μπορεί να έχουν φθορές, να μη σας αρέσει η εμφάνισή τους ή ίσως να μην ταιριάζουν με τη νέα εσωτερική διακόσμηση. Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν τυποποιημένα περβάζια, οπότε δεν είναι τόσο δύσκολο να τοποθετήσετε καινούρια. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνετε αυτό, όπως περβάζια παραθύρων που απλά τοποθετούνται πάνω στα παλιά, αλλά μπορείτε επίσης να καλύψετε τα παλιά περβάζια με πλακάκια ή φυσική πέτρα.

Αν τοποθετήσετε καινούρια περβάζια, μπορείτε να τα φτιάξετε έτσι ώστε να ταιριάζουν σε όλα τα δωμάτιά σας. Αν έχετε παράθυρο που προεξέχει σε κυκλικό ή ακτινωτό σχήμα, κάντε μια έρευνα σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση επειδή στην πράξη, αυτού του είδους τα παράθυρα δεν χρησιμοποιούνται πολύ. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα επιπλέον κάθισμα με μαξιλάρια.

Μπορείτε να βρείτε περβάζια παραθύρων σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Θέλετε να τοποθετήσετε το περβάζι ακριβώς μπροστά από το παράθυρο ή θα προτιμούσατε να προεκτείνεται έξω από τον τοίχο; Τα περβάζια διατίθενται σε διαφορετικά υλικά, όπως ξύλο, πέτρα ή μάρμαρο.

Υλικά που θα χρειαστείτε
- Ταινία καπλαμά
- Στόκος ταχείας πήξεως
- Κόλλα για κατασκευές
- Στεγανωτικό σιλικόνης
- Αν χρειαστεί για επισκευές: ταπετσαρία ή μπογιά
- Λεπτό γυαλόχαρτο
 

 1. Τοποθέτηση καινούριου περβαζιού πάνω από το παλιό

  Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να αφαιρέσετε το παλιό περβάζι, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα καινούριο, το οποίο απλά θα τοποθετήσετε πάνω από το παλιό. Αυτά συνήθως έχουν αντιχαρακτική επιφάνεια και στερεώνονται με κόλλα για κατασκευές.

 2. Αφαίρεση παλιού περβαζιού

  Αν θέλετε να αφαιρέσετε το παλιό περβάζι, πρέπει πρώτα να κόψετε τις άκρες του στεγανωτικού με σουγιά. Μόλις χαλαρώσετε τις άκρες του στεγανωτικού, προσπαθήστε να τραβήξετε το περβάζι προς τα έξω. Αν είναι δύσκολο, προσπαθήστε να βγάλετε το περβάζι σηκώνοντάς προς τα πάνω.

 3. Αφαιρέστε τα υπολείμματα στεγανωτικού και κόλλας

  Αφού βγάλετε το περβάζι, μπορείτε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα στεγανωτικού και κόλλας με μια σπάτουλα. Αν ο τοίχος υποστεί ζημιές με την αφαίρεση του περβαζιού, μπορείτε να τον επισκευάσετε με στόκο ή σοβά.

 4. Οριζόντιος έλεγχος

  Πριν τοποθετήσετε το καινούριο περβάζι, πρέπει να ελέγξετε ότι η επιφάνεια από κάτω είναι επίπεδη και οριζόντια. Χρησιμοποιήστε αλφάδι και βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι εντελώς επίπεδη και οριζόντια. Έτσι, θα εξασφαλίσετε ότι το καινούριο περβάζι θα κολλήσει καλά.

 5. Μετρήστε το πλάτος του πλαισίου του παραθύρου

  Μετρήστε το πλάτος του πλαισίου του παραθύρου ή του τοίχου και μετρήστε πόσο βάθος (A+B) θέλετε να έχει το περβάζι. Αν θέλετε το περβάζι να εκτείνεται κατά μήκος του τοίχου (C1+C2), μετρήστε με ακρίβεια τη γωνία με μια γωνία μαραγκού. Στη συνέχεια, καλό είναι να φτιάξετε πρώτα ένα πρότυπο από στιβαρό χαρτόνι. Χρησιμοποιήστε αυτό για να σημαδέψετε τις γωνίες πάνω στο περβάζι. Στην πράξη, η ευθεία του περβαζιού δεν ταιριάζει πάντα ακριβώς με εκείνη του τοίχου.

 6. Σχεδιάστε το περβάζι

  Σχεδιάστε το απαιτούμενο σχήμα και τις διαστάσεις του καινούριου περβαζιού. Σχεδιάστε τη γραμμή της σωστής γωνίας με μια γωνία μαραγκού. Τοποθετήστε προσεκτικά το χάρτινο πρότυπο και μεταφέρετε τη γωνία πάνω στο περβάζι με ένα μολύβι.

 7. Κόψτε το περβάζι στο κατάλληλο μέγεθος

  Χρησιμοποιήστε σέγα με λεπτά δόντια. Για να μη θρυμματιστεί η άνω πλευρά, τοποθετήστε μια λωρίδα διαφανούς ταινίας πάνω από τη γραμμή που έχετε σχεδιάσει να κόψετε. Στη συνέχεια, κόψτε το περβάζι στο κατάλληλο μέγεθος και τοποθετήστε προσεκτικά ταινία πάνω από τις εξωτερικές άκρες και την επιφάνεια του καπλαμά. Αν η ταινία καπλαμά έχει κολλητική στρώση, στερεώστε τη στη θέση της με σίδερο ρούχων. Όταν στεγνώσει η κόλλα, κόψτε την ταινία του καπλαμά στο κατάλληλο μέγεθος με ένα αιχμηρό μαχαίρι. Στη συνέχεια, τρίψτε την άκρη με λεπτό γυαλόχαρτο.

 8. Τοποθέτηση του περβαζιού

  Όταν φτιάξετε το περβάζι ώστε να ταιριάζει σωστά στη θέση του, τοποθετήστε κόλλα για κατασκευές στην επιφάνεια από κάτω. Χρησιμοποιήστε στεγανωτικό πιστόλι για να απλώσετε ποσότητα κόλλας ίσου μεγέθους και απόστασης. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το περβάζι πάνω στην επιφάνεια και πιέστε το σταθερά στη θέση του. Ελέγξτε ότι το περβάζι είναι οριζόντιο με ένα αλφάδι. Περιμένετε να στεγνώσει η κόλλα και στη συνέχεια γεμίστε τυχόν κενά και αρμούς με λευκό ακρυλικό στεγανωτικό.

 9. Τοποθέτηση διακοσμητικής λωρίδας

  Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το παράθυρο έχει υποστεί ζημιά στην κάτω πλευρά του πλαισίου ή ίσως θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο κλασική εμφάνιση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τοποθετήσετε μια λωρίδα φινιρίσματος που να ταιριάζει. Κόψτε τη στο κατάλληλο μέγεθος και στερεώστε τη με κόλλα για κατασκευές.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να φτιάξετε ένα περβάζι

3.9
3.9 of 5

212 σύνολο

 • 5
  112
 • 4
  44
 • 3
  13
 • 2
  11
 • 1
  32