Πώς να φτιάξετε ένα ονυχοδρόμιο για τη γάτα σας

90% of 100%

Το γατάκι ή η γάτα σας είναι ένας γεννημένος κυνηγός. Το ακόνισμα των νυχιών είναι ένα είδος σωματικής κίνησης για τις γάτες - τεντώνει τους μυς και βοηθά τη γάτα να διατηρείται σε φόρμα. Αν η γάτα σας αρχίσει να ακονίζει τα νύχια της στον καναπέ ή την κουρτίνα, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την περίπτωση αγοράς ή κατασκευής του ονυχοδρομίου. Το ονυχοδρόμιο είναι ένας εύκολος τρόπος για να εκτονώνει η γάτα τη φυσική της επιθετικότητα!

Ποιες είναι οι προδιαγραφές ενός ονυχοδρομίου;
Οι γάτες είναι επιλεκτικά ζώα! Αυτό δεν ισχύει μόνο για το φαγητό τους, αλλά και για το ονυχοδρόμιο. Πρέπει να φροντίσετε ώστε το ονυχοδρόμιο να είναι αρκετά σταθερό, διαφορετικά η γάτα σας δεν θα το χρησιμοποιήσει. Πρέπει επίσης να είναι αρκετά ψηλό. Θα έχει έντονη χρήση και πρέπει να αντέξει για πολύ καιρό.

Χρήση του ονυχοδρομίου
Μόλις τελειώσετε με την κατασκευή του ονυχοδρομίου, πρέπει να μάθετε στη γάτα σας να το χρησιμοποιεί! Τοποθετήστε το σε κάποιο χώρο που αρέσει στη γάτα σας. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο ελκυστικό αν κρεμάσετε πάνω ένα από τα παιχνίδια της. Και αν συνεχίσει να ακονίζει τα νύχια της σε λάθος μέρος, τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο εκεί. Μόλις αρχίσει να παίζει συχνά με αυτό, μπορείτε να το μετακινήσετε εκεί που θέλετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε
•    Κόντρα πλακέ (22 mm)
•    Σχοινί σιζάλ (8 mm)
•    Σωλήνα PVC (Ø110 mm)
•    Βίδες

Πόσο σχοινί σιζάλ θα χρειαστείτε;
•    Διαιρέστε το μήκος του σωλήνα PVC (δηλαδή το τελικό ύψος του στύλου) με το πάχος του σχοινιού.
•    Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των στροφών του σχοινιού που θα χρειαστούν για να καλύψετε τον στύλο.
•    Μετρήστε το πλάτος (= τη διάμετρο) του σωλήνα.
•    Για να υπολογίσετε το μήκος του σχοινιού που χρειάζεστε, πολλαπλασιάστε τη διάμετρο του σωλήνα με το π (3,14) και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα με τον απαιτούμενο αριθμό στροφών.

Παράδειγμα:
•    Ο στύλος έχει διάμετρο 110 mm x 3,14 = 345,4 mm σχοινιού απαιτούνται για μία στροφή γύρω από τον σωλήνα.
•    Ο στύλος έχει ύψος 1000 mm και διαιρείτε αυτό με τα 8 mm (τη διάμετρο του σχοινιού). Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε 125 στροφές σχοινιού.
•    Το απαιτούμενο μήκος σχοινιού είναι, λοιπόν: 125 στροφές x 345,4 mm = 43.175 mm σχοινί.
•    Διαιρέστε αυτό το νούμερο με το 1000 για να το μετατρέψετε σε μέτρα. Αυτό είναι περίπου 43,5 μέτρα. Ο αριθμός των στροφών του σχοινιού που χρειάζεστε έχει μετρηθεί θεωρητικά με το σχοινί σφιχτά τυλιγμένο, γι 'αυτό είναι καλή ιδέα να υπολογίσετε τουλάχιστον 10% επιπλέον. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε περίπου 50 μέτρα σχοινί.

 1. Φτιάξτε την πάνω πλατφόρμα του ονυχοδρομίου

  Για να φτιάξετε την πάνω πλατφόρμα, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ πάχους 22 mm. Χρησιμοποιήστε τη σέγα για να κόψετε τη στρογγυλή πάνω πλατφόρμα με διάμετρο 300 mm. Μπορείτε να φτιάξετε έναν κύκλο με ακρίβεια βάζοντας ένα καρφί στο κέντρο του ξύλου, και στη συνέχεια με ένα μολύβι και ένα κομμάτι σπάγκο να τον σχεδιάσετε σε απόσταση 150 mm από το κέντρο. Τρίψτε το περίγραμμα με γυαλόχαρτο για να αφαιρέσετε τυχόν αιχμηρά σημεία και ακίδες.

 2. Φτιάξτε τη βάση του ονυχοδρομίου

  Για να φτιάξετε τη βάση, χρησιμοποιήστε το ίδιο κομμάτι κόντρα πλακέ πάχους 22 mm και κόψτε ένα τετράγωνο κομμάτι μεγέθους 400 x 400 mm. Αν η γάτα σας είναι λίγο πιο βαριά από τον μέσο όρο, μπορείτε να φτιάξετε μια βάση διπλού πάχους (44 mm) για επιπλέον σταθερότητα. Εντοπίστε το κέντρο της βάσης σχεδιάζοντας δύο γραμμές από τις απέναντι γωνίες του κομματιού. Βάλτε 2 σημεία αναφοράς πάνω στη μία από τις γραμμές, το καθένα σε απόσταση 40 mm από το κέντρο. Κάντε 2 τρύπες σε αυτά τα σημεία. Αυτές τις τρύπες θα τις χρησιμοποιήσετε για να στερεώσετε τη βάση στον σωλήνα χρησιμοποιώντας βίδες βυθιζόμενης κεφαλής. Τρίψτε το περίγραμμα με γυαλόχαρτο για να αφαιρέσετε τυχόν αιχμηρά σημεία και ακίδες.

 3. Συμβουλή

  Για να κάνετε τον σωλήνα ακόμα πιο σταθερό, μπορείτε να τον γεμίσετε με κάτι βαρύ όπως άμμο ή χαλίκι σε μικρές σακούλες.
 4. Ετοιμάστε τον κεντρικό σωλήνα του ονυχοδρομίου

  Κάντε μια εγκοπή 10 mm σε κάθε άκρο του σωλήνα για να περάσετε το σχοινί των 8 mm. Κάντε 3 μικρές τρύπες στο επάνω και στο κάτω μέρος του σωλήνα για να στερεώσετε την άνω πλατφόρμα και τη βάση στα καπάκια των δύο άκρων του σωλήνα.

 5. Φτιάξτε τα καπάκια των άκρων του σωλήνα

  Πρέπει να φτιάξετε 2 καπάκια, τα οποία θα τοποθετηθούν στα δύο άκρα του σωλήνα για να στερεώσετε την άνω πλατφόρμα και τη βάση στο εσωτερικό του σωλήνα. Για αυτά τα καπάκια, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ πάχους 22 mm. Η διάμετρος των καπακιών είναι 110 mm (η εξωτερική διάμετρος του σωλήνα PVC) μείον δύο φορές το πάχος τοιχώματος του σωλήνα. Αυτό είναι συνήθως 3,2 mm, οπότε η διάμετρος των καπακιών είναι 103 mm (χοντρικά). Για να φτιάξετε τα 2 κυκλικά καπάκια, ακολουθήστε ακριβώς την ίδια μέθοδο με την πάνω πλατφόρμα και κόψτε τις με τη σέγα. Για να μπορέσετε να περάσετε το σχοινί προς τα κάτω μέσα από το καπάκι στο επάνω μέρος του σωλήνα, κόψτε ένα κομμάτι με πλάτος 8 mm από την άκρη του καπακιού. Στη συνέχεια, στερεώστε την πάνω πλατφόρμα στο καπάκι μέσα στον σωλήνα με βίδες και κόλλα. Η στερέωση του καπακιού στο κάτω μέρος του σωλήνα περιγράφεται παρακάτω.

 6. Κάλυψη της πάνω πλατφόρμας

  Μπορείτε να καλύψετε την πάνω πλατφόρμα του ονυχοδρομίου με τον ίδιο τύπο σχοινιού που χρησιμοποιήσατε για να καλύψετε τον σωλήνα - η γάτα σας θα το λατρέψει αυτό! Ξεκινώντας από το κέντρο της πλατφόρμας, στρέψτε το σχοινί σε κύκλους και στερεώστε το επάνω στην πλατφόρμα με κόλλα.

 7. Τοποθέτηση της πάνω πλατφόρμας

  Ξεκινήστε από την κορυφή του στύλου. Κάντε έναν σφιχτό διπλό κόμπο στην άκρη του σχοινιού και τοποθετήστε το σχοινί μέσα στον σωλήνα από την εγκοπή στο άνω άκρο του σωλήνα. Τοποθετήστε το καπάκι του άκρου στο εσωτερικό της κορυφής του σωλήνα, με το πριονισμένο άκρο της δίπλα στο σημείο από όπου περάσατε το σχοινί μέσα από την εγκοπή. Πιέστε το καπάκι του άκρου μέσα στον σωλήνα και, στη συνέχεια, βιδώστε το με 3 βίδες βυθιζόμενης κεφαλής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στερεώσει το καπάκι έτσι ώστε η πάνω επιφάνεια να είναι οριζόντια και ευθυγραμμισμένη με την άκρη του σωλήνα.

 8. Τυλίξτε το σχοινί γύρω από τον σωλήνα

  Τραβήξτε το σχοινί για να τεντώσει και αρχίστε να το τυλίγετε γύρω από τον σωλήνα. Κρατήστε το σχοινί τεντωμένο όσο το τυλίγετε. Αφού τυλίξετε μερικές στροφές, χρησιμοποιήστε ένα σφυρί για να σπρώξετε τις περιελίξεις ώστε να σφίξουν και να εφαρμόσουν μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε γάντια εργασίας για να προστατεύσετε τα χέρια σας και ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει να κρατήσετε το σχοινί τεντωμένο. Αν θέλετε να ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά, μπορείτε να στερεώσετε το σχοινί στη θέση του με λίγη ταινία.

 9. Συμβουλή

  Πριν ξεκινήσετε να τυλίγετε το σχοινί, παρακολουθήστε πώς ξετυλίγεται. Έτσι, θα αποφύγετε τις ακανόνιστες περιελίξεις.
 10. Στερεώστε τη βάση του ονυχοδρομίου

  Όταν τυλίξετε το σχοινί γύρω από τον σωλήνα, κρατήστε το σφιχτά τεντωμένο και περάστε το μέσα από την εγκοπή στο κάτω άκρο του σωλήνα, όπως ακριβώς κάνατε στην κορυφή. Πιέστε το καπάκι μέσα στο κάτω μέρος του σωλήνα και, στη συνέχεια, βιδώστε το για να ασφαλίσει στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στερεώσει το κάτω καπάκι έτσι ώστε η κάτω επιφάνεια να είναι οριζόντια και ευθυγραμμισμένη με το κάτω μέρος του σωλήνα.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να φτιάξετε ένα ονυχοδρόμιο για τη γάτα σας

4.5
4.5 of 5

705 σύνολο

 • 5
  558
 • 4
  62
 • 3
  14
 • 2
  15
 • 1
  56