Πώς να φτιάξετε ένα μίνι θερμοκήπιο (ψυχρό σπορείο)

84% of 100%

Το ψυχρό σπορείο αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσετε έναν λαχανόκηπο, όπου θα μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά, φρούτα και βότανα. Το ψυχρό σπορείο προστατεύει τα νεαρά φυτά από τις καιρικές συνθήκες και παρέχει περισσότερη ζεστασιά κάτω από το γυάλινο κάλυμμα. Επίσης, είναι κατάλληλο για το μπαλκόνι ή την αυλή.

Το σπορείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο τον χρόνο. Από τον Μάρτιο και μετά, μπορείτε να μετακινήσετε τα νεαρά φυτά που έχετε φυτέψει σε εσωτερικό χώρο στο ψυχρό σπορείο, όπου μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Το φθινόπωρο είναι η περίοδος για να φυτέψετε λαχανικά, τα οποία μπορείτε να μαζέψετε τον χειμώνα. Και το καλοκαίρι μπορείτε να αφήσετε το γυάλινο κάλυμμα ανοιχτό και θα έχετε ένα μεγάλο φυτώριο για να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας. Το ψυχρό σπορείο είναι επίσης ιδανικό για να τοποθετήσετε φυτά που η σπορά τους έχει γίνει σε εσωτερικό χώρο, ώστε να εγκλιματιστούν σε εξωτερικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού φωτός και των εξωτερικών θερμοκρασιών. Αλλά μην ξεχάσετε να ανοίξετε το γυάλινο κάλυμμα τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες (ή να μετακινήσετε το σπορείο σε σκιερό μέρος), έτσι ώστε να μην καούν τα φυτά σας. Όταν έχει κρύο, πρέπει να τοποθετείτε μια ψάθα ή κάτι παρόμοιο πάνω από το γυάλινο κάλυμμα για να προστατεύσετε τα φυτά σας.

Τοποθετήστε το σπορείο σε ένα ηλιόλουστο μέρος, όπου θα προστατεύεται από τον αέρα και φροντίστε να είναι στραμμένο νότια. Έτσι, τα φυτά σας θα μπορούν να αναπτυχθούν καλά, ακόμη και με κρύο καιρό.

Υλικά που θα χρειαστείτε
- Σανίδες πάχους 2 cm και πλάτους 20 cm
- Σανίδες πάχους 1,5 cm και πλάτους 4,5 cm
- Κομμάτια ξύλου 45 x 45 cm ή 45 x 70 cm
- Γαλβανιζέ βίδες
- Πλεξιγκλάς ή γυαλί παραθύρων
- 3 μεντεσέδες
- 4 μεταλλικά υποστηρίγματα σχήματος L
 

 1. Σχεδιάστε το ψυχρό σπορείο

  Έχουμε επιλέξει μια ξύλινη κατασκευή, την οποία μπορείτε να βάψετε αν θέλετε. Θα φτιάξουμε το σπορείο σε υπερυψωμένο πλαίσιο, το οποίο διευκολύνει όταν θα κάνετε τις κηπουρικές εργασίες και δεν θα χρειάζεται να σκύβετε τόσο πολύ. Το συγκεκριμένο σπορείο έχει ένα διαφανές παράθυρο που επιτρέπει την άπλετη είσοδο φωτός. Επίσης έχει κεκλιμένες πλευρές που επιτρέπουν την αποστράγγιση των νερών της βροχής. Το γυάλινο κάλυμμα έχει μεντεσέδες, έτσι είναι εύκολο να το ανοίξετε για αερισμό ή πρόσβαση στα φυτά σας. Αλλά μην ξεχνάτε να κλείνετε το κάλυμμα αργά το απόγευμα, για να διατηρείται το εσωτερικό ζεστό.

 2. Κόψτε τις κεκλιμένες πλευρές

  Για να φτιάξετε το πάνω μέρος του πλαισίου, πρώτα κόψτε διαγώνια μια σανίδα 60 cm σε δύο ίσα κομμάτια. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσετε για τις πλαϊνές πλευρές, ώστε να είναι εύκολη η αποστράγγιση των νερών της βροχής. Μετρήστε το μήκος της μικρής κάθετης πλευράς των κομματιών που προέκυψαν (A). Το μήκος αυτό ισούται με την υψομετρική διαφορά των μπροστινών και πίσω ποδιών του πλαισίου.

 3. Συναρμολογήστε τον βασικό σκελετό

  Το πρώτο βήμα είναι να συναρμολογήσετε τον σκελετό του πλαισίου. Ο σκελετός αποτελείται από τέσσερις κάθετες σανίδες (πόδια) και τέσσερις οριζόντιες σανίδες. Μετρήστε τη διαφορά στο μήκος μεταξύ των μπροστινών και πίσω ποδιών (A), και σημειώστε το. Πριν κόψετε τα πόδια στο κατάλληλο μήκος, τοποθετήστε πρώτα τις οριζόντιες σανίδες.

 4. Συναρμολογήστε την αριστερή πλευρά

  Έχουμε επιλέξει σανίδες πάχους 2 cm για να είναι στιβαρή η κατασκευή. Για να αποφύγετε ρήξεις στο ξύλο όταν θα ενώσετε όλα τα μέρη μεταξύ τους, ανοίξτε από πριν όλες τις οπές για τις βίδες. Βιδώστε την αριστερή κεκλιμένη σανίδα στις κάθετες σανίδες (πόδια). Στη συνέχεια, κόψτε τα πόδια στο κατάλληλο μήκος με πριόνι χειρός.

 5. Συναρμολογήστε τη δεξιά πλευρά

  Βιδώστε τη δεξιά κεκλιμένη σανίδα στις κάθετες σανίδες (πόδια). Ελέγξτε αν οι σανίδες είναι κάθετες με ένα αλφάδι. Για μια πιο στιβαρή κατασκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αδιάβροχη κόλλα στις ενώσεις. Στη συνέχεια, κόψτε τα πόδια στο κατάλληλο μήκος με πριόνι χειρός.

 6. Συναρμολογήστε την πίσω πλευρά του πλαισίου

  Στερεώστε τις σανίδες της πίσω πλευράς στα ψηλά πόδια, έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια είναι σωστά ευθυγραμμισμένα με το πλαίσιο και στις δύο άκρες. Χρησιμοποιήστε βυθιζόμενη κεφαλή τρυπανιού για τις οπές των βιδών, έτσι ώστε οι κεφαλές των βιδών να τοποθετηθούν σωστά και να μην εξέχουν από την επιφάνεια των σανίδων.

 7. Συναρμολογήστε την μπροστινή πλευρά

  Στερεώστε τις σανίδες της μπροστινής πλευράς στα κοντά πόδια, έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια είναι σωστά ευθυγραμμισμένα με το πλαίσιο και στις δύο άκρες. Προσέξτε έτσι ώστε οι πλαϊνές πλευρές να εφαρμόζουν καλά μεταξύ τους και ολόκληρη η κατασκευή να είναι κατακόρυφη.

 8. Τοποθετήστε την κάτω πλευρά (βάση)

  Στερεώστε τις σανίδες της βάσης πάνω στις οριζόντιες σανίδες του σκελετού. Κόψτε τις εσοχές για τα πόδια στις τέσσερις γωνίες με τη σέγα, έτσι ώστε να εφαρμόσουν καλά οι σανίδες μεταξύ τους. Βιδώστε τις σανίδες της βάσης στη θέση τους στην εσωτερική πλευρά.

 9. Τοποθετήστε το κάτω ράφι

  Στερεώστε τις σανίδες του ραφιού στις κάτω οριζόντιες σανίδες του σκελετού. Και σε αυτό το κομμάτι, κόψτε τις εσοχές για τα πόδια στις τέσσερις γωνίες με τη σέγα, έτσι ώστε να εφαρμόσουν καλά οι σανίδες μεταξύ τους.

 10. Φτιάξτε το πλαίσιο του παραθύρου

  Το πλαίσιο του παραθύρου έχει το ίδιο πλάτος με το πλαίσιο του σπορείου, εκτός από την μπροστινή πλευρά που έχει μια προεξοχή 6 cm. Αυτό γίνεται για να μη στάζει το νερό της βροχής μέσα στο σπορείο και για να ανοίγει εύκολα το παράθυρο. Οι γωνίες του πλαισίου του παραθύρου γίνονται με μισοχαρακτούς συνδέσμους.

  Αν επιλέξετε γυαλί παραθύρων που είναι πιο βαρύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλο μεγαλύτερου πάχους. Διαφορετικά, μπορείτε να φτιάξετε το πλαίσιο του παραθύρου σε 2 κομμάτια, τα οποία θα ανοίγουν ξεχωριστά.

 11. Τοποθετήστε το πλεξιγκλάς

  Στη συνέχεια, τοποθετήστε ξύλινα πηχάκια συγκράτησης, περιμετρικά της άνω πλευράς του πλαισίου. Αυτά θα συγκρατούν το πλεξιγκλάς στη θέση του. Αφήστε την κάτω πλευρά του πλαισίου ανοιχτή για να φεύγει το νερό της βροχής. Στη συνέχεια, στερεώστε το πλεξιγκλάς στη θέση του με βιδωτά γαντζάκια.

 12. Τοποθετήστε το κάλυμμα

  Το παράθυρο στερεώνεται στη θέση του στην άνω πλευρά με τρεις μεντεσέδες.

  Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μεντεσέδες που τοποθετούνται και αφαιρούνται συρτά, καθώς έτσι θα μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα το παράθυρο. Αν θέλετε, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο περιστρεφόμενα στηρίγματα ανάκλισης στην μπροστινή πλευρά. Έτσι, θα μπορείτε να αφήνετε το παράθυρο λίγο ανοιχτό, με ένα μικρό κενό για εξαερισμό.

 13. Τοποθετήστε στηρίγματα ανάκλισης

  Το μόνο που απομένει είναι να φτιάξετε ένα στήριγμα ανάκλισης παραθύρου, ώστε να μπορείτε να αφήνετε το παράθυρο ανοιχτό σε διαφορετικές θέσεις. Μια απλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πηχάκι, το οποίο θα κόψετε στο σωστό μήκος.

  Αν θέλετε έναν κομψό τρόπο για να στηρίζετε το παράθυρο σε διάφορες θέσεις ανάκλισης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο μηχανισμό που έχει μια παλιομοδίτικη ξαπλώστρα: ένα ξύλινο στήριγμα που μπαίνει σε ξύλινο πηχάκι, στο οποίο έχετε κάνει πολλές εσοχές στήριξης. Για σταθερό αποτέλεσμα, τοποθετήστε στηρίγματα και στις δύο πλαϊνές πλευρές του πλαισίου.

 14. Ολοκληρώστε το ψυχρό σπορείο

  Αν θέλετε να μετακινείτε το σπορείο εύκολα σε σκληρές επιφάνειες, μπορείτε να τοποθετήσετε ροδάκια από χάλυβα κάτω από τους τέσσερις πασσάλους. Έτσι, θα μπορείτε να το μεταφέρετε εύκολα σε ένα ηλιόλουστο ή σκιερό σημείο!

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να φτιάξετε ένα μίνι θερμοκήπιο (ψυχρό σπορείο)

4.2
4.2 of 5

135 σύνολο

 • 5
  89
 • 4
  20
 • 3
  7
 • 2
  3
 • 1
  16