Πώς να φτιάξετε ένα κουκλόσπιτο

70% of 100%

Τα παιδιά μπορούν να περάσουν πολλές χαρούμενες ώρες παίζοντας με ένα κουκλόσπιτο. Και εσείς επίσης θα απολαύσετε την κατασκευή ενός ξύλινου κουκλόσπιτου, ακριβώς όπως το θέλετε.

Κλίμακα
Ένα κουκλόσπιτο συνήθως κατασκευάζεται σε κλίμακα 1:12 ή 1:24. Η κλίμακα σημαίνει πόσο μικρότερο είναι το κουκλόσπιτο σε σχέση με την πραγματικότητα. Η κλίμακα 1:24 σημαίνει ότι το 1 cm στο μοντέλο σας αντιπροσωπεύει 24 cm στην πραγματικότητα. Έτσι, το πραγματικό αντικείμενο μειώνεται σε μέγεθος κατά 24 φορές. Ενώ στην κλίμακα 1:12, το πραγματικό μέγεθος μειώνεται μόνο κατά 12 φορές.

Οι μινιατούρες όπως ανθρωπάκια, κρεβάτια, ντουλάπια, τραπέζια και καρέκλες, θα κάνουν το κουκλόσπιτο σας πιο ολοκληρωμένο. Η κλίμακα που θα επιλέξετε για το κουκλόσπιτο θα εξαρτηθεί από τον χώρο που διαθέτετε στο σπίτι σας. Η κλίμακα 1:24 είναι περίπου ίδια με τα παιχνίδια Playmobil που έχουν πολλά παιδιά. Είναι ιδανικά, λοιπόν, για το κουκλόσπιτο σας.

Τα κουκλόσπιτα είναι φτιαγμένα από ξύλο, συνήθως κόντρα πλακέ από σημύδα πάχους 9 mm. Αν το κουκλόσπιτο είναι δικό σας σχέδιο, μπορείτε να κάνετε τη διάταξη των δωματίων όπως τη θέλετε, για παράδειγμα καθιστικό, χολ, τουαλέτα, μπάνιο, υπνοδωμάτιο, κουζίνα ή γκαράζ. Για να έχετε μια ιδέα για το πώς θα δείχνει τελειωμένο το κουκλόσπιτο σας, μπορείτε να μετρήσετε τα δωμάτια του σπιτιού σας και να μετατρέψετε τα μεγέθη σε κλίμακα 1:24. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε το μέγεθος του κουκλόσπιτου που πρόκειται να φτιάξετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε παράθυρα και πόρτες από πλέξιγλας, καθώς και μπροστινούς και πλαϊνούς τοίχους.

Υλικά που θα χρειαστείτε
- Ξύλο: κόντρα πλακέ από σημύδα, οξιά ή MDF πάχους 9 mm
- Κόλλα για ξύλο
- Χαρτοταινία

 1. Σχεδίαση του κουκλόσπιτου

  Θα ξεκινήσουμε κάνοντας ένα προσχέδιο της κατασκευής για να σας δείξουμε ποια θα είναι η τελική μορφή του κουκλόσπιτου. Σημειώστε τις εξωτερικές διαστάσεις του κουκλόσπιτου στο σχέδιο. Το μεσαίο κομμάτι του κουκλόσπιτου έχει δύο ορόφους. Υπάρχουν πολλά δωμάτια για επίπλωση και θα φτιάξουμε το κουκλόσπιτο ώστε να είναι ανοιχτό περιμετρικά με αφαιρούμενα κομμάτια οροφής. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να παίζουν τα παιδιά με κούκλες και άλλα παιχνίδια στο εσωτερικό του.

 2. Κάντε την κάτοψη σε κλίμακα

  Το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσετε την κάτοψη σε χαρτί, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε τι επιφάνεια θα έχει το δάπεδο του κουκλόσπιτου. Χρησιμοποιήστε καρέ χαρτί για να χωρίσετε το δάπεδο σε ίσα μέρη. Έτσι, θα δείτε πιο εύκολα πού πρέπει να τοποθετήσετε τα πάνελ και θα βεβαιωθείτε ότι όλες οι διαστάσεις είναι σωστές.

 3. Φτιάξτε το σχεδιάγραμμα του ισογείου

  Κάντε το σχέδιο σε κλίμακα αλλά προσέξτε το μέγεθος της περιοχής. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να χωράει σε ένα από τα δωμάτιά σας. Θα προσθέσετε το καθιστικό, τις πόρτες και τις σκάλες αργότερα. Όλες οι διαστάσεις και οι αναλογίες ακολουθούν το σχέδιο στην κλίμακα, στην οποία όλα τα πάνελ έχουν όσο το δυνατόν τις ίδιες διαστάσεις. Αυτό διευκολύνει τον σχεδιασμό και βοηθά στην αποφυγή λαθών.

 4. Κοπή του πάνελ του δαπέδου

  Μόλις ελέγξετε τα πάντα και είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, μπορείτε να μεταφέρετε την κάτοψη στο ξύλινο πάνελ. Κόψτε το πάνελ του δαπέδου σύμφωνα με το σχέδιο χρησιμοποιώντας ένα φύλλο κόντρα πλακέ 9 mm. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε μία σέγα με πολύ λεπτά δόντια. Ανοίξτε οπές στο εσωτερικό των γραμμών σε κάθε γωνία, αρκετά μεγάλες ώστε να μπορεί να στρίψει η σέγα στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, κόψτε τους τοίχους έναν έναν, καθώς και τα ανοίγματα για τις πόρτες και τα παράθυρα όπου χρειάζεται.

 5. Τοποθέτηση των τοίχων

  Τοποθετήστε τους τοίχους του κουκλόσπιτου στο πάνελ του δαπέδου με λογική σειρά. Πριν κολλήσετε τους τοίχους στο δάπεδο, πρέπει να αποφασίσετε τη σειρά με την οποία θα το κάνετε. Έτσι, θα έχετε συνέχεια μια σαφή εικόνα του τι κάνετε. Αφού κόψετε τους τοίχους, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε κάποια πλαίσια παραθύρων. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα από το τοπικό κατάστημα με είδη χόμπι. Μην κόψετε, όμως, τα ανοίγματα μέχρι να έχετε έτοιμα τα πλαίσια των παραθύρων. Έτσι, θα αποφύγετε την περίπτωση να μην ταιριάζουν σωστά τα πλαίσια παραθύρων. Αφήστε επιπλέον κενό 1 έως 1,5 mm περιμετρικά όταν κόβετε τα πλαίσια παραθύρων. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα σπίρτα (αυτά που χρησιμοποιείτε για να ανάψετε το τζάκι) για να φτιάξετε τα πλαίσια παραθύρων.

  Για τους τοίχους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή κόλλα για ξύλα καλής ποιότητας ή αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα και βίδες. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βίδες, τα καταλληλότερα μεγέθη είναι σταυρόβιδες 2,5 x 20 mm ή 2,5 x 25 mm. Ανοίξτε τις οπές για τις βίδες από πριν με ένα λεπτό τρυπάνι ξύλου και βιδώστε τις βίδες έτσι ώστε να τοποθετηθούν χωνευτά στην επιφάνεια των πάνελ. Χρησιμοποιήστε χαρτοταινία για να συγκρατήσετε τα πάνελ στη θέση τους καθώς θα στεγνώνει η κόλλα.

 6. Έλεγχος του ύψους και της κατασκευής των τοίχων

  Είναι σημαντικό να κόψετε τα πάνελ με ακρίβεια. Ακόμα κι αν υπάρχει σφάλμα μόλις 1 mm, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ταιριάξουν όλα τα πάνελ του κουκλόσπιτου μεταξύ τους σωστά, σε μια στιβαρή κατασκευή. Αξίζει, λοιπόν, να ελέγξετε προσεκτικά ότι όλα τα πάνελ που έχετε κόψει έχουν το ίδιο ύψος και φινίρισμα. Το ύψος των τοίχων έχει προκύψει από ένα τυπικό ύψος δωματίου 2,65 μέτρων. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους τοίχους στο δάπεδο με τη σωστή σειρά.

 7. Ενδιάμεσος έλεγχος

  Να ελέγχετε συχνά ότι όλα ταιριάζουν μεταξύ τους σωστά - μπορεί να έχει γίνει λάθος στο σχέδιο κατασκευής ή μπορεί να έχετε κάνει λάθος στον υπολογισμό της κλίμακας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους υπόλοιπους τοίχους στο δάπεδο με τη σωστή σειρά.

 8. Τοποθέτηση δαπέδου πάνω ορόφου

  Σχεδιάστε μια οριζόντια γραμμή στους τοίχους για τον πάνω όροφο του κουκλόσπιτου. Βεβαιωθείτε ότι η γραμμή είναι στο ίδιο ύψος περιμετρικά. Το μπροστινό μέρος του πάνελ του πρώτου ορόφου έχει μια εσοχή για να είναι πιο απλή η εγκατάσταση του εσωτερικού και να παίζουν πιο εύκολα τα παιδιά.

 9. Τοποθέτηση κεντρικού τμήματος οροφής

  Σχεδιάστε το κεντρικό κομμάτι της οροφής, με προεξοχές στις εξωτερικές άκρες. Κόψτε το πάνελ της οροφής από φύλλο κόντρα πλακέ 9 mm και τρίψτε τις άκρες για να τις λειάνετε. Κολλήστε ένα πηχάκι συγκράτησης κάτω από την εξωτερική άκρη της οροφής, για να στερεώσετε το ανεξάρτητο πάνελ της οροφής στη θέση του.

 10. Τοποθέτηση των δύο εξωτερικών πάνελ της οροφής

  Σχεδιάστε τα δύο εξωτερικά πάνελ της οροφής του κουκλόσπιτου. Και αυτά πρέπει να έχουν επίσης προεξοχές στις εξωτερικές άκρες. Κόψτε τα κομμάτια αυτά από φύλλο κόντρα πλακέ 9 mm. Κολλήστε ένα πηχάκι συγκράτησης κάτω από τις εξωτερικές άκρες των δύο πάνελ της οροφής για να στερεώσετε τα ανεξάρτητα πάνελ της οροφής στη θέση τους.

 11. Τοποθέτηση της σκάλας

  Μπορείτε να τοποθετήσετε τις σκάλες στον επάνω όροφο εσωτερικά ή εξωτερικά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξετε τις σκάλες, για παράδειγμα σε ευθεία ή σε γωνία 90°. Τα σκαλοπάτια φτιάχνονται από μικρές σανίδες από κόντρα πλακέ.

 12. Ολοκλήρωση του κουκλόσπιτου

  Αφαιρέστε τις ακίδες από το πριόνισμα και τρίψτε ελαφρά όλα τα κομμάτια του κουκλόσπιτου.

  Αν θέλετε ένα πραγματικά μοναδικό κουκλόσπιτο, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας έπιπλα στην ίδια κλίμακα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μικροσκοπικά έπιπλα από ανθεκτικά κομμάτια χαρτονιού. Μπορείτε να φτιάξετε τα έπιπλα ανάλογα με το στυλ του καθιστικού, της κουζίνας, του υπνοδωματίου ή του μπάνιου.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να φτιάξετε ένα κουκλόσπιτο

3.5
3.5 of 5

232 σύνολο

 • 5
  105
 • 4
  35
 • 3
  14
 • 2
  16
 • 1
  62