Πώς να φτιάξετε ένα κάλυμμα για καλοριφέρ

80% of 100%

Τα καλοριφέρ κεντρικής θέρμανσης μπορεί να είναι ένα αρκετά ενοχλητικό θέαμα στον χώρο σας. Τα καλοριφέρ με μοντέρνο σχεδιασμό, συνήθως είναι ακριβά και μπορεί να είναι δύσκολο να τα τοποθετήσετε. Ένα κάλυμμα είναι μια καλή λύση, το οποίο μπορεί να καλύψει όμορφα το καλοριφέρ. Το μέγεθος εξαρτάται από το ίδιο το καλοριφέρ.

Υλικά που θα χρειαστείτε

 • αδιάβροχο κόντρα πλακέ πάχους 22 mm
 • MDF ή βαμμένη ξυλόπλακα OSB ή smartply
 • συνδετικά πηχάκια από πεύκο 32x50 mm
 • μπογιά
 • υποστηρίγματα
 • βίδες
 • καβίλιες
 • κόλλα για ξύλα
 1. Καθορίστε τις διαστάσεις του καλύμματος

  Μετρήστε το ύψος (H), το πλάτος (W) και το βάθος (D) του καλοριφέρ (μην ξεχάσετε να αφήσετε χώρο για τον διακόπτη και τους σωλήνες του καλοριφέρ).

 2. Κυκλοφορία θερμού αέρα

  Βεβαιωθείτε ότι ο θερμός αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ του καλύμματος και του καλοριφέρ.

 3. Κόψτε τα πάνελ στο κατάλληλο μέγεθος

  Μετρήστε την απόσταση από το δάπεδο μέχρι το επάνω μέρος του καλοριφέρ, συμπεριλαμβανομένου του χώρου για την κυκλοφορία του αέρα. Στο παρακάτω παράδειγμα, αυτό σημαίνει: ύψος καλοριφέρ 720 + 80 mm χώρος για την κυκλοφορία του αέρα = 800 mm. Το μήκος είναι 2200 mm. Μετρήστε την απόσταση από το δάπεδο μέχρι το επάνω μέρος του καλοριφέρ, συμπεριλαμβανομένου του χώρου για την κυκλοφορία του αέρα. Στο παρακάτω παράδειγμα, αυτό σημαίνει: ύψος καλοριφέρ 720 + 80 mm χώρος για την κυκλοφορία του αέρα = 800 mm. Το μήκος είναι 2200 mm.

 4. Διακόπτης θερμοστάτη

  Αφήστε χώρο για τους σωλήνες και τον διακόπτη του θερμοστάτη. Ο διακόπτης πρέπει να προεξέχει από το κάλυμμα, ώστε να γίνεται σωστή μέτρηση της θερμοκρασίας δωματίου και να μπορείτε να τη ρυθμίζετε. Μπορείτε να τοποθετήσετε τον διακόπτη έτσι ώστε να προεξέχει, είτε από κάποια από τις πλαϊνές πλευρές ή από το μπροστινό πάνελ.
   

 5. Τοποθετήστε το πάνω πάνελ στις πλαϊνές πλευρές

  Τοποθετήστε τις πλαϊνές πλευρές στο πάνω πάνελ χρησιμοποιώντας κόλλα για ξύλο και βίδες ή καβίλιες. Χρησιμοποιήστε συνδετικά πηχάκια για να στερεώσετε όλα τα πάνελ μεταξύ τους. Μπορείτε να κάνετε μερικά ανοίγματα στην πάνω πλευρά, διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστές σανίδες όπως για το μπροστινό πάνελ. Χρησιμοποιήστε πηχάκια για να στερεώσετε τα πάνελ για στιβαρή κατασκευή.

 6. Μπροστινό πάνελ

  Για το πάνω μπροστινό μέρος του καλύμματος του καλοριφέρ, χρησιμοποιήστε ψηλή σανίδα 180 mm και δύο πλαϊνά πάνελ πλάτους 120 mm. Τοποθετήστε τη μία πλευρά με καβίλιες. Η άλλη πλευρά θα τοποθετηθεί μαζί με την οριζόντια δοκό.

 7. Φτιάξτε τις ενώσεις για τις καβίλιες

  Σχεδιάστε τις θέσεις των τελικών οπών. Κάντε τις οπές για τις καβίλιες ευθεία και με ακρίβεια και χρησιμοποιήστε τις καβίλιες για να σημαδέψετε τις άλλες οπές, πιέζοντάς τις μεταξύ τους σε επίπεδη θέση και χτυπώντας τις ελαφρά στη θέση τους με λαστιχένια ματσόλα. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να φτιάξετε συνδέσμους στο εσωτερικό χρησιμοποιώντας υποστηρίγματα ή αν έχετε ρούτερ, μπορείτε να κόψετε ένα προφίλ σύνδεσης και να το κολλήσετε στη θέση του.
   

 8. Πηχάκια μπροστινής πλευράς

  Ολοκληρώστε την μπροστινή πλευρά τοποθετώντας τέσσερα οριζόντια πηχάκια 60 mm, αφήνοντας κενά ανάμεσά τους 60 mm. Τα ανοίγματα αυτά είναι απαραίτητα για την κυκλοφορία του θερμού αέρα. Ο αριθμός των ανοιγμάτων εξαρτάται από τις συνθήκες στο σπίτι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σήτα. Μπορεί να μη φαίνεται όμορφη, αλλά μπορείτε να τη βάψετε σε χρώμα που να ταιριάζει με το κάλυμμα του καλοριφέρ.

 9. Κάντε τις οπές

  Μετρήστε τη διάμετρο του διακόπτη του θερμοστάτη και το ύψος του από το δάπεδο. Κάντε μια μεγάλη οπή σε ένα από τα πλαϊνά πάνελ χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ποτηροτρύπανο. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σέγα για να ολοκληρώσετε την εσοχή στο κατάλληλο μέγεθος. Μπορείτε να τοποθετήσετε τον διακόπτη έτσι ώστε να προεξέχει είτε από κάποια από τις πλαϊνές πλευρές ή από το μπροστινό πάνελ.

 10. Τοποθέτηση του καλύμματος

  Πρέπει να μπορείτε να αφαιρέσετε το κάλυμμα του καλοριφέρ για να καθαρίζετε. Για να γίνει αυτό, τοποθετούμε το κάλυμμα με υποστηρίγματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση ντουλαπιών κουζίνας. Αρχικά, στερεώστε τα υποστηρίγματα στο εσωτερικό του καλύμματος.

  Τοποθετήστε το κάλυμμα πάνω από το καλοριφέρ και βρείτε τη σωστή θέση για να τοποθετήσετε τα υποστηρίγματα στον τοίχο πάνω από το καλοριφέρ. Αφήστε επιπλέον χώρο που μπορεί να χρειαστεί, αν έχετε περβάζι πάνω από το καλοριφέρ.

 11. Προσέξτε τη θέση του διακόπτη του θερμοστάτη

  Όταν καθορίζετε το μήκος του υποστηρίγματος, πρέπει να αφήσετε τον απαιτούμενο χώρο για τον διακόπτη του καλοριφέρ. Αν ο διακόπτης βρίσκεται στο πλάι, το υποστήριγμα πρέπει να έχει ελευθερία κίνησης τουλάχιστον 18 cm. Ο διακόπτης του καλοριφέρ στις σωληνώσεις προεξέχει περίπου 9 cm. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να στερεώσετε το κάλυμμα στη θέση του με μαγνήτες αντί για υποστηρίγματα.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να φτιάξετε ένα κάλυμμα για καλοριφέρ

4
4 of 5

236 σύνολο

 • 5
  125
 • 4
  48
 • 3
  24
 • 2
  10
 • 1
  29