Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο χλοοκοπτικό μηχάνημα

72% of 100%

Το τακτικό κούρεμα είναι το κλειδί για ένα όμορφο και υγιές πράσινο γκαζόν. Πώς μπορείτε να επιλέξετε όμως το καλύτερο χλοοκοπτικό μηχάνημα για το γκαζόν σας; Ο οδηγός μας θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

 1. Το καλύτερο χλοοκοπτικό μηχάνημα για γκαζόν μικρής έκτασης

  Το χλοοκοπτικό χειρός ή περιστροφικό χλοοκοπτικό τροφοδοτείται μέσω της δικής σας ώθησης και όχι μέσω ρεύματος. Οι λεπίδες είναι τοποθετημένες σε έναν κύλινδρο, ο οποίος περιστρέφεται όταν σπρώχνετε το χλοοκοπτικό. Το αποτέλεσμα είναι ένα ακριβές και ομοιόμορφο κούρεμα. Ο συμπαγής σχεδιασμός διευκολύνει στον χειρισμό γύρω από αντικείμενα στο γκαζόν σας. Το χλοοκοπτικό χειρός καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο φύλαξης.

 2. Το καλύτερο χλοοκοπτικό μηχάνημα για γκαζόν μικρής και μέσης έκτασης

  Το ηλεκτρικό χλοοκοπτικό λειτουργεί με ρεύμα και έτσι το κούρεμα του γκαζόν γίνεται παιχνίδι. Το ηλεκτρικό χλοοκοπτικό είναι συνήθως εύκολο στον χειρισμό γύρω από αντικείμενα στο γκαζόν σας. Επιπλέον, τα περισσότερα ηλεκτρικά χλοοκοπτικά διαθέτουν ένα εύχρηστο δοχείο ή σακούλα για τη συλλογή των υπολειμμάτων. Δεν κάνουν πολύ θόρυβο και υπάρχουν μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας. Μην ξεχνάτε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα περισσότερα ηλεκτρικά χλοοκοπτικά διαθέτουν μικρό καλώδιο, οπότε θα χρειαστείτε καλώδιο επέκτασης.

  Υπάρχουν επίσης ασύρματα και ρομποτικά χλοοκοπτικά μηχανήματα. Συνήθως κοστίζουν πολύ περισσότερο.

 3. Το καλύτερο χλοοκοπτικό μηχάνημα για γκαζόν μέσης έως πολύ μεγάλης έκτασης

  Για μεγαλύτερα γκαζόν συνήθως χρησιμοποιείται χλοοκοπτικό βενζίνης. Είναι επίσης μια πολύ πρακτική λύση αν είστε μακριά από πρίζα. Τα χλοοκοπτικά βενζίνης είναι πιο ισχυρά και βαρύτερα από τα ηλεκτρικά και, συχνά, είναι αρκετά μεγαλύτερα. Το χλοοκοπτικό βενζίνης είναι λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον, λόγω των εκπομπών ρύπων. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε χλοοκοπτικό τρακτέρ, το οποίο είναι σχεδιασμένο για μεγάλα γκαζόν και γήπεδα που καλύπτουν περισσότερα από 500 τ.μ. (πάνω από 5.000 τετραγωνικά πόδια).

 4. Επιλογή του επιθυμητού πλάτους κουρέματος

  Τα χλοοκοπτικά μηχανήματα διατίθενται σε διάφορα πλάτη κουρέματος. Κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος κουρέματος, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσετε τη δουλειά. Για να αποφασίζετε το σωστό πλάτος κουρέματος πρέπει να λάβετε υπόψη και το μέγεθος του γκαζόν. 

  Γκαζόν μικρής έως μέσης έκτασης
  Για αυτό το μέγεθος, ένα πλάτος κουρέματος 29-33 εκ. (11-13 ίντσες) είναι αρκετό. Πρόκειται συνήθως για ελαφριά, συμπαγή χλοοκοπτικά μηχανήματα που είναι εύκολα στον χειρισμό και την αποθήκευση.

  Γκαζόν μέσης έως μεγάλης έκτασης
  Για αυτό το μέγεθος, ένα πλάτος κουρέματος 38 εκ. (15 ίντσες) είναι αρκετό.

  Γκαζόν μεγάλης έως πολύ μεγάλης έκτασης
  Για αυτό το μέγεθος θα χρειαστείτε πλάτος κουρέματος 38 εκ. (15 ίντσες) ή μεγαλύτερο.

  Εάν έχετε ένα μεγάλο γκαζόν με πολλά δέντρα ή θάμνους, ένα μικρότερο πλάτος κουρέματος μπορεί να είναι πιο βολικό.

 5. Ρυθμιζόμενο ύψος κουρέματος

  Στα περισσότερα χλοοκοπτικά μηχανήματα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος κουρέματος. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνετε ή μειώνετε την απόσταση μεταξύ των λεπίδων και του εδάφους για να κόψετε τη χλόη στο σωστό ύψος. Κάποια χλοοκοπτικά σας επιτρέπουν να ορίσετε ακριβώς το ύψος κουρέματος που θέλετε, ενώ σε άλλα μπορείτε να επιλέξετε από προκαθορισμένα ύψη.

 6. Ισχύς

  Η ισχύς και η ταχύτητα του χλοοκοπτικού μηχανήματος αναφέρονται κυρίως στην ισχύ σε Watt και στον αριθμό περιστροφών ανά λεπτό. Κατά γενικό κανόνα, όσο μικρότερο είναι το γκαζόν, τόσο λιγότερη ισχύς απαιτείται για να το κουρέψετε. Επομένως, τα ηλεκτρικά χλοοκοπτικά διατίθενται σε μοντέλα των 500 Watt, αλλά και των 1300 Watt. Τα χλοοκοπτικά βενζίνης συνήθως είναι πιο ισχυρά από τα ηλεκτρικά και είναι κατάλληλα για μεγαλύτερες περιοχές.

 7. Συλλογή χλόης

  Ορισμένα χλοοκοπτικά αφήνουν τα υπολείμματα από το κούρεμα πάνω στο γκαζόν. Πρέπει να τα μαζεύετε, διαδικασία που μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα αν έχετε μεγάλο γκαζόν. Γι' αυτό, τα περισσότερα χλοοκοπτικά διαθέτουν δοχείο ή σακούλα για τη συλλογή των υπολειμμάτων. Έτσι εξοικονομείτε πολύ χρόνο και προσπάθεια.

 8. Κοπή σε χορτολίπασμα

  Μια άλλη επιλογή είναι το χλοοκοπτικό με λειτουργία κοπής σε χορτολίπασμα. Αυτός ο τύπος χλοοκοπτικού κόβει τα υπολείμματα χλόης σε πολύ μικρά κομμάτια και τα αποθέτει ομοιόμορφα στη χλόη. Έτσι αποτρέπεται η ξήρανση του εδάφους και μειώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης μυκήτων. Τα υπολείμματα χλόης σχηματίζουν ένα λίπασμα, που λειτουργεί ως πηγή φυσικών θρεπτικών ουσιών για το γκαζόν.

 9. Χορτοκοπτικό μεσηνέζας

  Το χλοοκοπτικό μεσηνέζας είναι μια βολική λύση όταν πρέπει να απομακρύνετε τα χόρτα που περισσεύουν από τοίχους, φράκτες και παρτέρια ή απλώς να περιποιηθείτε τις άκρες του γκαζόν. Σε μέρη, δηλαδή, που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χλοοκοπτικό μηχάνημα. Το χλοοκοπτικό μεσηνέζας είναι επίσης το ιδανικό εργαλείο για μικρές περιοχές χλόης σε ανώμαλο έδαφος.

  Τα χλοοκοπτικά μεσηνέζας χαμηλής ισχύος είναι κατάλληλα για το κούρεμα των άκρων του γκαζόν, ενώ τα ισχυρότερα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κούρεμα ζιζανίων και σκληρής και ψηλότερης χλόης. Τα χλοοκοπτικά αυτά διαθέτουν πλαστική λεπίδα ή μεσηνέζα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεσηνέζας είναι ότι, αν σπάσει, χάνεται μόνο ένα μικρό κομμάτι από το καρούλι. Στη συνέχεια, η μεσηνέζα μπορεί να επεκταθεί είτε αυτόματα είτε με το χέρι.

  Θα πρέπει πάντα να φοράτε προστατευτικά γυαλιά, μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια όταν χρησιμοποιείτε χλοοκοπτικό μεσηνέζας.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο χλοοκοπτικό μηχάνημα

3.6
3.6 of 5

146 σύνολο

 • 5
  63
 • 4
  32
 • 3
  13
 • 2
  5
 • 1
  33