Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή καπνού

78% of 100%

Το να νιώθεις σαν το σπίτι σου σημαίνει επίσης να νιώθεις ασφαλής. Ένας ανιχνευτής καπνού αποτελεί μέρος αυτού. Με την εκδήλωση πυρκαγιάς απελευθερώνονται δηλητηριώδη αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και υπάρχει πιθανότητα να τραυματιστείτε, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν δεν μυρίσετε ή δεν παρατηρήσετε τίποτα. Είναι καλό, λοιπόν, να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας εγκαθιστώντας ανιχνευτές καπνού. Έτσι θα έχετε χρόνο για να σβήσετε τη φωτιά ή να φύγετε. 

 1. Πώς λειτουργεί ο ανιχνευτής καπνού;

  Ο ανιχνευτής καπνού παράγει ένα σήμα κινδύνου μόλις ανιχνεύσει καπνό ή αέριο, πράγμα που σημαίνει ότι ανταποκρίνεται έμμεσα στη φωτιά. Υπάρχουν επίσης ανιχνευτές που αντιδρούν στη θερμότητα ή το φως. Οι ανιχνευτές καπνού είναι οι περισσότερο διαδεδομένοι για οικιακή χρήση.

 2. Σε περίπτωση συναγερμού

  • Καλέστε την πυροσβεστική ή την άμεση βοήθεια.
  • Κλείστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα στο δωμάτιο που έχει πιάσει φωτιά.
  • Μην ανοίγετε κλειστές πόρτες, αν είναι ζεστές.
  • Προσπαθήστε να βοηθήσετε στην ασφαλή εκκένωση του κτιρίου.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα υγρό πανί. Μην εισπνέετε καπνό.
  • Μείνετε χαμηλά στο πάτωμα, όπου είναι χαμηλότερη η θερμοκρασία και η συγκέντρωση καπνού και δηλητηριωδών αερίων.

 3. Μη κατάλληλα μέρη για τοποθέτηση του ανιχνευτή καπνού

  Υπάρχουν κάποια μέρη που δεν πρέπει να τοποθετείται ένας ανιχνευτής καπνού επειδή ενεργοποιείται συχνά κατά λάθος:
  • Χώροι όπου παράγεται ατμός, όπως το ντους/μπάνιο ή η κουζίνα.
  • Κοντά σε άνοιγμα εξαερισμού, συσκευή θέρμανσης ή καλοριφέρ. Σε αυτά τα μέρη η κυκλοφορία του θερμού αέρα μπορεί να αποτρέψει την επαφή του καπνού με τον ανιχνευτή.
  • Στο γκαράζ, όπου μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά λάθος από τα καυσαέρια.
  • Κοντά σε λαμπτήρες. Ο ανιχνευτής καπνού μπορεί να συσσωρεύσει σκόνη, λόγω της κυκλοφορίας θερμού αέρα από τη θερμότητα του λαμπτήρα. Ο ανιχνευτής καπνού πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση 30 εκ. τουλάχιστον από λαμπτήρες.

 4. Ανιχνευτής καπνού στη διαδρομή διαφυγής

  Οι ανιχνευτές καπνού πρέπει να τοποθετούνται στις διαδρομές διαφυγής του σπιτιού. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να διαφύγετε. Το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσετε έναν ανιχνευτή καπνού είναι στο ταβάνι. Στην πράξη, οι αισθητήρες καπνού τοποθετούνται σε δωμάτια όπως το σαλόνι, το χολ και η είσοδος, η σκάλα της σοφίτας, η πίσω κουζίνα ή/και το γκαράζ. Αν το σπίτι σας έχει περισσότερους από έναν ορόφους, καλό είναι να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή καπνού σε κάθε όροφο. Είναι σημαντικό να μπορείτε να ακούσετε το σήμα συναγερμού από το υπνοδωμάτιο. Αν έχετε περισσότερους από έναν ανιχνευτές, είναι καλύτερο να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

 5. Τοποθέτηση

  Αφαιρέστε το κάλυμμα και στερεώστε τον ανιχνευτή στο ταβάνι. Σημαδέψτε τα σημεία που θα τρυπήσετε στο ταβάνι. Στη συνέχεια, τρυπήστε στο απαιτούμενο βάθος με ένα τρυπάνι 6 mm για τοίχο ή ξύλο και εισαγάγετε τα ούπατ στις τρύπες. Αν το ταβάνι είναι κατασκευασμένο από κούφια πάνελ, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ούπατ. Στη συνέχεια, βιδώστε τον ανιχνευτή καπνού. Εάν ο ανιχνευτής καπνού λειτουργεί με ρεύμα, θα πρέπει να τον συνδέσετε με το ηλεκτρικό δίκτυο ακολουθώντας τις οδηγίες. Το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσετε τον ανιχνευτή καπνού είναι στο κέντρο του δωματίου.

 6. Ενεργοποίηση του ανιχνευτή καπνού

  Τοποθετήστε τις μπαταρίες και κλείστε το καπάκι. Πιέστε το κουμπί δοκιμής για να ελέγξετε ότι ο ανιχνευτής λειτουργεί. Μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε τις μπαταρίες όταν χρειάζεται! Όλοι οι ανιχνευτές καπνού κάνουν έναν χαρακτηριστικό ήχο για να ειδοποιούν ότι οι μπαταρίες έχουν σχεδόν αδειάσει.

 7. Συμβουλή

  Ανακυκλώστε τις άδειες μπαταρίες. Μην τις πετάτε στα σκουπίδια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες καλής ποιότητας.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή καπνού

3.9
3.9 of 5

161 σύνολο

 • 5
  84
 • 4
  33
 • 3
  14
 • 2
  5
 • 1
  25