Πώς να χρησιμοποιήσετε ούπατ

86% of 100%

Αν θέλετε να στερεώσετε κάτι σε τοίχο από τούβλα, μπετόν, γυψοσανίδα ή σε άλλη σκληρή επιφάνεια (εκτός από ξύλο), είναι βέβαιο ότι χρειάζεστε ούπατ. Τα ούπατ προσφέρουν σταθερή συγκράτηση σε σκληρά υλικά ή αγκιστρώνονται σε κούφια υλικά ή πάνελ. 

 1. Τι είδους ούπατ πρέπει να χρησιμοποιήσω;

  Κάθε κατασκευαστικό υλικό χρειάζεται ειδικό είδος ούπατ. Διατίθενται διαφορετικά είδη ούπατ για ειδικές περιπτώσεις και συχνά προσφέρουν καλύτερη στερέωση σε σχέση με τα ούπατ γενικής χρήσης. Αφού καταλήξετε στο σωστό είδος ούπατ για την εργασία σας, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος. Η διάμετρος του τρυπανιού είναι ίδια με τη διάμετρο του ούπατ. Αυτή συνήθως αναγράφεται επάνω στο ούπατ, για παράδειγμα S6 για το ούπατ και διάμετρος 6 mm για το τρυπάνι.

 2. Ούπατ γενικής χρήσης

  Τα κλασικά ούπατ από νάιλον διατίθενται σε διαφορετικά βασικά είδη. Όταν σφίγγετε τη βίδα, το ούπατ διαστέλλεται και αγκιστρώνεται καλά στον τοίχο. Ανοίξτε την οπή με ένα κρουστικό δράπανο και ωθήστε μαλακά το ούπατ στη θέση του. Έπειτα, μπορείτε να τοποθετήσετε τη βίδα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κατάλληλο τύπο βίδας για χρήση με ούπατ, αλλά και ότι η βίδα έχει το σωστό μήκος και πάχος για το ούπατ που χρησιμοποιείτε.

 3. Καρφωτά ούπατ

  Αυτά τα ούπατ περιέχουν ένα καρφί από ατσάλι ή μια ειδική βίδα που μπαίνει στο ούπατ με σφυρί. Αυτό είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με τις συμβατικές βίδες και είναι ιδανική λύση για τη στερέωση σοβατεπί, ξύλινων δοκών, πλαισίων παραθύρων, πάνελ για ταβάνια και επενδύσεις τοίχων. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να σφίξετε τη βίδα με κατσαβίδι αφού την τοποθετήσετε στη θέση της.

 4. Ούπατ τύπου πεταλούδας

  Αυτά τα ούπατ από νάιλον προορίζονται για χρήση σε κούφιους τοίχους και αποτελούνται από 2 μέρη. Όταν σφίξετε τη βίδα, το πίσω μέρος του ούπατ διπλώνεται προς τη μπροστινή πλευρά του ούπατ. Μια παραλλαγή είναι το ούπατ τύπου πεταλούδας με 4 φτερά. Αυτά τα ούπατ διαθέτουν 4 «φτερά» και είναι ιδανικά για στερέωση σε ρηχές οπές. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κρεμάσετε πίνακες, καθρέφτες μικρού βάρους και άλλα ελαφριά αντικείμενα. Αυτό το είδος ούπατ προσφέρει καλή στερέωση σε γυψοσανίδες και παρόμοια υλικά.

 5. Εκτονούμενο βύσμα

  Αυτά τα βύσματα προορίζονται για τη στερέωση αντικειμένων μεγάλου βάρους, όπως μεγάλα ράφια ή βάσεις. Ένα εκτονούμενο βύσμα M12 μπορεί συνήθως να αντέξει φορτίο έως και 200 kg. Όταν το παξιμάδι ή το άγκιστρο σφίξει, το κωνικό στοιχείο έλκεται προς τα μέσα. Η πίεση που δημιουργείται κάνει τα μεταλλικά τμήματα να ανοίξουν και να πιέζουν δυνατά το περιβάλλον υλικό.

 6. Ούπατ γυψοσανίδας

  Αυτό το ούπατ δημιουργεί ένα τμήμα μεγαλύτερου πάχους στο εσωτερικό ενός κούφιου τοίχου ή πίσω από αυτόν. Όταν η βίδα μπαίνει και σφίγγει, τα τμήματα του ούπατ ανοίγουν και παίρνουν το σχήμα ομπρέλας. Αυτά τα ούπατ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικά είδη πάνελ και είναι επίσης κατάλληλα για τη στερέωση αντικειμένων μικρού βάρους σε ταβάνια.

 7. Ούπατ με ελατήριο

  Αυτά τα ούπατ χρησιμοποιούνται κυρίως σε ταβάνια και κούφιους τοίχους. Διαθέτουν «φτερά» με ελατήριο τα οποία είναι στερεωμένα στο σπείρωμα μιας βίδας. Το βύσμα εισέρχεται στην οπή με τα φτερά κλειστά. Τα φτερά ανοίγουν μόλις περάσουν από την οπή και η βίδα σφίγγει.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ούπατ

4.3
4.3 of 5

776 σύνολο

 • 5
  528
 • 4
  119
 • 3
  30
 • 2
  28
 • 1
  70