Πώς να βιδώσετε σε ξύλο και πλαστικό

84% of 100%

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, μεγέθη και υλικά βιδών. Η επιλογή εξαρτάται από το υλικό στο οποίο θέλετε να βιδώσετε, αλλά και από τον τύπο της εργασίας, καθώς και αν πρόκειται για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Τα πιθανά υλικά είναι ο γαλβανισμένος χάλυβας, το επιμεταλλωμένο ή το ανοξείδωτο ατσάλι, ο ορείχαλκος ή η επιμετάλλωση με ορείχαλκο, ο χαλκός ή η επιμετάλλωση με χαλκό. Η επιλογή της κεφαλής της βίδας εξαρτάται από τη δύναμη που θα της ασκείται και από τον διαθέσιμο χώρο για την τοποθέτησή της.

 1. Διαφορετικές κεφαλές βιδών

  Εκτός από τη βίδα με την απλή κεφαλή με εγκοπή, υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη κεφαλής στις οποίες εφαρμόζει το κατσαβίδι ή το τρυπάνι: Phillips (PH), Pozidriv (PZ) και Torx (TX). Η κεφαλή Pozidriv (PZ) είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη. Οι κεφαλές PZ έχουν περισσότερες εγκοπές σε σχέση με τις PH. Η μύτη του αντίστοιχου κατσαβιδιού (PZ) έχει ευθεία εσωτερικά άκρα με παράλληλες ραβδώσεις ανάμεσά τους που εφαρμόζουν στις εγκοπές της κεφαλής της βίδας. Το κατσαβίδι ή το τρυπάνι Pozidriv είναι αναγνωρίσιμο από το στρογγυλό του άκρο. Αυτό του επιτρέπει να μπαίνει σε μεγαλύτερο βάθος μέσα στην κεφαλή της βίδας και να προσφέρει καλύτερο κράτημα. Τα κατσαβίδια και τα τρυπάνια Phillips έχουν μυτερό άκρο με οβάλ ραβδώσεις.
  (Δείτε και τις οδηγίες βήμα προς βήμα "Εργαλεία χειρός και πίνακας εργαλείων"; step 9).

 2. Η κατάλληλη βίδα για την κατάλληλη δουλειά

  1. Βίδες για ξύλο
  - Κεφαλή: βυθιζόμενη-στρογγυλή
  - Τοποθέτηση: PZ/PH/Torx
  - Χρήση για: γενικές ξυλουργικές εργασίες

  2. Βίδα για μεταλλικά φύλλα-μέταλλα
  - Κεφαλή: κυλινδρική-οβάλ-στρογγυλή
  - Τοποθέτηση: εγκοπή
  - Χρήση για: στερέωση λεπτών μεταλλικών φύλλων ή πλαστικού. Αυτές οι βίδες είναι αυτοκοχλιούμενες

  3. Μπουζονοστρίφωνο (βίδα με σπείρωμα σε κάθε άκρο)
  - Κεφαλή: σπείρωμα για ξύλο (μετρικό)
  - Τοποθέτηση: σπείρωμα σε κάθε άκρο
  - Χρήση για: αόρατες συνδέσεις μεταξύ ξύλινων σανίδων, δοκών, κ.λπ.

  4. Ξυλόβιδα ή στριφώνι
  - Κεφαλή: εξάγωνη
  - Τοποθέτηση: για απλό ή σωληνωτό κλειδί
  - Χρήση για: στερέωση βαριών δοκών ή άλλων δομικών συνδέσεων

  5. Βίδα για καθρέφτη
  - Κεφαλή: βυθιζόμενη
  - Τοποθέτηση: PZ
  - Χρήση για: στερέωση καθρεφτών και εξαρτημάτων μπάνιου. Η κεφαλή της βίδας καλύπτεται από ένα επιχρωμιωμένο ή πλαστικό κάλυμμα

  6. Βίδα για ξύλο
  - Κεφαλή: στρογγυλή
  - Τοποθέτηση: εγκοπή
  - Χρήση για: γενικές ξυλουργικές εργασίες

  7. Βίδα για ξύλο
  - Κεφαλή: οβάλ
  - Τοποθέτηση: εγκοπή
  - Χρήση για: στερέωση εργαλείων και εξαρτημάτων. Η κεφαλή της βίδας προεξέχει από την επιφάνεια του ξύλου

  8. Βίδα στερέωσης
  - Κεφαλή: βυθιζόμενη
  - Τοποθέτηση: PZ/PH/TX
  - Χρήση για: στερέωση μεντεσέδων σε πόρτες, πλάκες και άλλα διακοσμητικά με οπές για βίδες βυθιζόμενης κεφαλής

  9. Βίδα για ξύλο
  - Κεφαλή: βυθιζόμενη
  - Τοποθέτηση: εγκοπή
  - Χρήση για: γενικές εργασίες στερέωσης σε ξύλο. Η κεφαλή της βίδας βυθίζεται από μόνη της στο υλικό κατά το σφίξιμο της βίδας

 3. Βίδα στερέωσης

  Αυτός ο τύπος βίδας χρησιμοποιείται για τη στερέωση διπλών μεντεσέδων (μεντεσέδες τύπου piano) και μεντεσέδων για παράθυρα. Η κεφαλή της έχει μικρότερη διάμετρο από την κανονική, οπότε η κεφαλή βυθίζεται απρόσκοπτα στο μεντεσέ. Διατίθεται σε μήκη από 16 έως 30 mm, συνήθως με σχεδίαση PZ.

 4. Βίδα για σανίδες MDF

  Οι βίδες για σανίδες MDF είναι ιδανικές για χρήση σε πάνελ από MDF σε εσωτερικά σπιτιών και έπιπλα. Η κεφαλή της βίδας μπορεί να βυθιστεί γρήγορα και εύκολα. Μπορείτε να βιδώσετε κοντά στο άκρο χωρίς να προκαλέσετε ρήξεις στο υλικό και δεν είναι απαραίτητη η προδιάτρηση. Οι βίδες για MDF έχουν ένα ειδικό σπείρωμα και διατίθενται σε μήκη από 40 έως 50 mm, συνήθως με σχεδίαση TX.

 5. Βίδα για δάπεδα

  Οι βίδες για δάπεδα είναι ιδανικές για χρήση σε συμπαγή ξύλινα δάπεδα. Η βίδα μπορεί να βυθιστεί ολόκληρη στο δάπεδο χάρη στην κωνική κεφαλή μικρότερης διαμέτρου. Δεν απαιτείται προδιάτρηση, οι βίδες για δάπεδα δεν προκαλούν ρήξεις στο ξύλο. Διατίθενται σε μήκη από 35 έως 55 mm, συνήθως με σχεδίαση TX.

 6. Βίδα για μοριοσανίδες (νοβοπανόβιδα)

  Οι νοβοπανόβιδες συνδέουν πάνελ μοριοσανίδας, για παράδειγμα σε υπόστεγα, μπαλκόνια και άλλες υποστηρικτικές δομές. Χρησιμοποιούνται επίσης σε σοβατεπί, σε συνδέσεις εργαλείων και σε πηχάκια φινιρίσματος. Αυτές οι βίδες διατίθενται με βυθιζόμενες, κυλινδρικές και οβάλ κεφαλές. Διατίθενται σε μήκη από 35 έως 200 mm, συνήθως με σχεδίαση PZ.

 7. Βίδα για γυψοσανίδα

  Οι βίδες για γυψοσανίδα είναι κατάλληλες για τη στερέωση γυψοσανίδων σε ξύλινες υποστηρικτικές δομές. Η κεφαλή τους έχει σχήμα που μοιάζει με τρομπέτα και διαθέτουν τραχύ σπείρωμα. Αυτές οι βίδες στερεώνονται γρήγορα και είναι ανθεκτικές. Δεν απαιτείται προδιάτρηση για πάχος έως και 2 mm. Οι βίδες για γυψοσανίδα είναι σκληρυμένες και διαθέτουν προστατευτική επιφάνεια. Διατίθενται σε μήκη από 25 έως 90 mm, συνήθως με σχεδίαση PH.

 8. Βίδες από ανοξείδωτο ατσάλι

  Οι βίδες από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ιδανικές για χρήση σε εξωτερικούς χώρους ή σε περιβάλλοντα με υγρασία. Αυτές οι βίδες είναι διαθέσιμες με βυθιζόμενη, κυλινδρική ή οβάλ κεφαλή και προορίζονται για χρήση σε συνδέσεις ξύλου με ξύλο, όπως σε στέγαστρα, μπαλκόνια και άλλες υποστηρικτές δομές. Διατίθενται σε μήκη από 25 έως 120 mm, συνήθως με σχεδίαση TX.

 9. Βίδες κατασκευών

  Οι βίδες κατασκευών τοποθετούνται εύκολα χάρη στο μικρό μήκος του σπειρώματός τους. Αυτές οι βίδες είναι ιδανικές για ξύλινες κατασκευές, όπως ξύλινοι σκελετοί και σπίτια, υπόστεγα, επεκτάσεις σπιτιών και χώρους για παιχνίδι. Η βύθιση αυτών των βιδών είναι εύκολη χάρη στις ραβδώσεις κοπής κάτω από την κεφαλή τους. Δεν απαιτείται προδιάτρηση. Αυτές οι βίδες διατίθενται με βυθιζόμενη κεφαλή και χαμηλή στρογγυλή κεφαλή με φλάντζα. Το μήκος τους ποικίλει από 80 έως 400 mm, συνήθως με σχεδίαση TX.

 10. Ξυλόβιδες ή στριφώνια

  Οι ξυλόβιδες ή τα στριφώνια διαθέτουν εξάγωνη κεφαλή και διατίθενται σε μεγέθη M5 έως M8 και μήκη από 30 έως 100 mm. Χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη μεγάλων φορτίων. Για παράδειγμα, είναι ιδανικές για τη στερέωση καλοριφέρ κεντρικής θέρμανσης, τη στερέωση δοκών ή δοκαριών σε τσιμεντένια δάπεδα ή για τη στερέωση ποδιών τραπεζιού με μεγάλο βάρος. Για να σφίξετε την εξάγωνη κεφαλή, χρησιμοποιήστε απλό ή σωληνωτό κλειδί.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να βιδώσετε σε ξύλο και πλαστικό

4.2
4.2 of 5

411 σύνολο

 • 5
  270
 • 4
  60
 • 3
  16
 • 2
  13
 • 1
  52