Πώς να βάψετε τοίχους εσωτερικών χώρων

82% of 100%

Μπορείτε να επιλέξετε από διαφορετικά είδη και μάρκες βαφών, αλλά πριν αποφασίσετε, αξίζει να πάρετε μερικές χρήσιμες συμβουλές από ένα κατάστημα που εξειδικεύεται στις βαφές. Αν θέλετε κάποιο συγκεκριμένο χρώμα, πάρτε μαζί σας στο κατάστημα τον αριθμό αναφοράς του χρώματος, ακόμα και αν είναι από διαφορετική μάρκα βαφής. Μπορείτε να έχετε μαζί σας και ένα απόκομμα από περιοδικό. Μπορείτε επίσης να βρείτε και ειδική βαφή με ανθεκτικότητα στη μούχλα για χρήση σε χώρους με υγρασία. Η βαφή αυτή είναι ιδανική όταν θέλετε να ανακαινίσετε τους τοίχους σας.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε
Να χρησιμοποιείτε πινέλα και ρολά καλής ποιότητας – προσφέρουν καλύτερο ορατό αποτέλεσμα.

 1. Επιλογή χρώματος

  Η επιλογή του σωστού χρώματος είναι μια τέχνη από μόνη της, αλλά εμείς σας δίνουμε έναν πρακτικό γενικό κανόνα: όταν επιλέξετε το χρώμα, πάρτε το σε ανοιχτότερη απόχρωση. Αν επιλέξετε το χρώμα μόνοι σας, θα ανακαλύψετε ότι πολλές φορές είναι πολύ πιο σκούρο ή έντονο από αυτό που περιμένατε.

 2. Χρώμα ταβανιού

  Οι περισσότεροι επιλέγουν αποχρώσεις του γκρι ή του καφέ, αντί για καθαρά βασικά χρώματα. Το ταβάνι σας δεν πρέπει να είναι πάντα λευκό! Αν έχετε επιλέξει για τους τοίχους σας ένα χρώμα που δεν είναι πολύ σκούρο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για το ταβάνι. Αν επιλέξετε ένα διαφορετικό χρώμα που να κάνει αντίθεση, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα την αίσθηση του δωματίου σας. Φυσικά παίζει και ο φωτισμός ρόλο στην εμφάνιση του δωματίου σας. Ο έμμεσος φωτισμός στο ταβάνι θα αντικατοπτρίζει το χρώμα του ταβανιού προς τα κάτω.

 3. Κάντε πρώτα μια δοκιμή

  Πριν ξεκινήσετε, μπορείτε να κόψετε μερικές εικόνες και φωτογραφίες από περιοδικά και να τις κολλήσετε σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την αίσθηση που θέλετε να δημιουργήσετε. Αν δεν είστε εντελώς σίγουροι, αξίζει να αγοράσετε μερικές μικρές ποσότητες βαφής και να βάψετε ένα χαρτόνι ή μια σανίδα για να μπορέσετε να τις συγκρίνετε. Ορισμένα καταστήματα με βαφές έχουν ειδικές δοκιμαστικές σανίδες σε διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις. Μπορείτε επίσης να βάψετε μια γυψοσανίδα 244 x 60 cm στο χρώμα που επιθυμείτε. Αν την τοποθετήσετε έξω στο φως του ήλιου, θα μπορέσετε να δείτε πώς είναι πραγματικά το χρώμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την μέσα στο σπίτι με τεχνητό φωτισμό και δείτε τη διαφορά!

 4. Προετοιμασία του χώρου για το βάψιμο

  Αδειάστε το δωμάτιο, καλύψτε με πλαστικό φύλλο τα βαριά έπιπλα και άλλα αντικείμενα που είναι δύσκολο να μετακινηθούν και συγκεντρώστε όλα τα εργαλεία και τα υλικά του βαψίματος που χρειάζεστε, όπως ρολά και ταμπόν βαφής. Αν είναι απαραίτητο, απομακρύνετε από τους τοίχους τη βαφή που έχει φουσκώσει. Απομακρύνετε σκόνη και ρύπους από σοβατεπί, παράθυρα και πόρτες με ένα πανί.

 5. Επισκευές

  Αφαιρέστε όλα τα καρφιά και τις βίδες από τον τοίχο και γεμίστε τις οπές, τις ρωγμές και άλλες ανωμαλίες. Ακολουθήστε τις οδηγίες για το χρόνο στεγνώματος που αναγράφεται στη συσκευασία. Έπειτα, τρίψτε τις περιοχές που στοκάρατε για να έχουν λεία επιφάνεια, έτσι ώστε οι επισκευές να μην είναι ορατές. Τοποθετήστε ταινία μασκαρίσματος όπου χρειάζεται σε περίπλοκα και δύσκολα σημεία.

 6. Τεχνικές βαψίματος

  Να φροντίζετε πάντα να αφήνετε ένα υγρό βαμμένο άκρο και να βάφετε πάντα από τις στεγνές προς τις υγρές επιφάνειες και από επάνω προς τα κάτω. Έτσι, το πινέλο ή το ρολό θα αφήνουν λιγότερα σημάδια στη βαμμένη επιφάνεια και η μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη δεν θα είναι τόσο ορατή. Επιπλέον, μην κάνετε υπερβολικά μεγάλες γραμμές. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε αρκετή βαφή για να πετύχετε ένα λείο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν χρησιμοποιείτε ανεπαρκή ποσότητα βαφής, το αποτέλεσμα θα είναι ανομοιογενές.

 7. Προσοχή στις λεπτομέρειες

  Αφιερώστε αρκετό χρόνο στην ανάδευση πριν ξεκινήσετε. Για να βάψετε λεπτομέρειες, ρίξτε λίγη βαφή σε ένα δοχείο. Χρησιμοποιήστε ένα στενό πινέλο για τις γωνίες και τα άκρα. Αυτό θα σας διευκολύνει πολύ να βάψετε μικρές γραμμές και λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, συνεχίστε για να βάψετε τους τοίχους με ένα ρολό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ταινία μασκαρίσματος κατά μήκος των σοβατεπί και των πλαισίων των παραθύρων, είναι καλύτερο να βάψετε πρώτα τις μεγαλύτερες επιφάνειες με ένα ρολό και έπειτα να βάψετε τα άκρα και άλλα εμπόδια.

 8. Σκούπισμα του πινέλου

  Πριν ξεκινήσετε, υγράνετε το πινέλο – αυτό εμποδίζει τη βαφή να τρέξει προς τα πίσω. Βουτήξτε το πινέλο στη βαφή περίπου σε βάθος 1 cm, στη συνέχεια σκουπίστε τη μία πλευρά του πινέλου και στο χείλος του δοχείου της βαφής. Έτσι η βαφή δεν θα στάξει από το πινέλο. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν θα εφαρμόζετε μεγάλη ποσότητα βαφής και το πινέλο θα παραμείνει καθαρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 9. Εργασία από στεγνές περιοχές σε υγρές περιοχές

  Να βάφετε με μακριές, ενιαίες γραμμές. Το βάψιμο με πολύ μικρές κινήσεις είναι ένα από τα πιο συχνά λάθη. Αν χρησιμοποιείτε ρολό, είναι καλύτερο να κάνετε γραμμές περίπου 2 μέτρων τη φορά. Βάψτε από το ταβάνι έως τη μέση του τοίχου και, στη συνέχεια, από τη μέση έως το πάτωμα.
  Έπειτα, συνεχίστε προς την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά με την επόμενη γραμμή. Για μικρότερες επιφάνειες ή κοντά σε πλαίσια πόρτας ή παραθύρων, χρησιμοποιήστε στενό ρολό. Μην ξεχνάτε ότι θα υπάρχει πάντα μια φρεσκοβαμμένη άκρη και θα πρέπει να δουλεύετε από τις στεγνές προς τις φρεσκοβαμμένες επιφάνειες.

 10. Άπλωμα της βαφής με το πινέλο

  Όταν χρησιμοποιείτε πινέλο είναι καλύτερο να απλώνετε πρώτα τη βαφή αριστερά και δεξιά ή επάνω και κάτω, όπως προτιμάτε. Κάντε πινελιές μεγάλου μήκους ξεκινώντας από τη στεγνή περιοχή και συμπληρώστε τη γραμμή προς την υγρή περιοχή. Όταν η βαφή στεγνώσει, περάστε το 2ο στρώμα. Αυτό δημιουργεί καλύτερο και πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν χρησιμοποιείτε σκούρο χρώμα, ίσως χρειαστούν τρία στρώματα! Αφήστε το 1ο στρώμα να στεγνώσει εντελώς πριν περάσετε το 2ο στρώμα. Δείτε το χρόνο στεγνώματος στην ετικέτα της βαφής.

 11. Καθαρισμός των πινέλων και του ρολού

  Αν έχει χυθεί βαφή και είναι ακόμα υγρή, καθαρίστε την αμέσως με ένα υγρό πανί. Αν έχει ήδη στεγνώσει, ο καθαρισμός της θα είναι δύσκολος. Όσο περιμένετε, να διατηρείτε το πινέλο ή το ρολό υγρό: μπορείτε να το τοποθετήσετε μέσα σε μια πλαστική σακούλα ή να το καλύψετε προσεκτικά με πλαστική μεμβράνη. Αφού το τυλίξετε, τοποθετήστε το πινέλο ή το ρολό στο ψυγείο. Αυτό ίσως ακούγεται κάπως παράξενο, αλλά είναι πραγματικά χρήσιμο. Το κρύο καθυστερεί το στέγνωμα της βαφής. Βγάλτε το πινέλο και το ρολό από το ψυγείο 30 λεπτά πριν τα χρειαστείτε και έτσι θα είναι ακόμα εύκαμπτα και έτοιμα για χρήση. Αν χρησιμοποιείτε ακρυλική βαφή, καθαρίστε το πινέλο με νερό και μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού. Ξεπλύνετε μέχρι το νερό να είναι διαυγές. Στρώστε τις τρίχες του πινέλου στο αρχικό τους σχήμα και αφήστε το πινέλο να στεγνώσει (δείτε και τις οδηγίες βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό).

 12. Αφαίρεση της περίσσειας βαφής

  Αν βάφετε μεγάλες επιφάνειες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική σχάρα για να αφαιρείτε την περίσσεια βαφής από το πινέλο. Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιείτε μικρότερα δοχεία, ρίξτε το περιεχόμενό τους σε έναν κάδο 5 λίτρων. Η σχάρα βαψίματος είναι ένα ορθογώνιο μεταλλικό ή πλαστικό πλέγμα που στερεώνεται στο άκρο του κάδου. Γεμίστε τον κάδο μέχρι τη μέση με βαφή και κρεμάστε τη σχάρα στο εσωτερικό του. Βυθίστε το ρολό στο βαφή και περάστε το από τη σχάρα για να φύγει η περίσσεια βαφής. Όταν τελειώσετε, αφήστε τη σχάρα στον κάδο και τοποθετήστε από πάνω το καπάκι.

 13. Βαφή εσωτερικών τοίχων

  Πάρτε το ρολό και τη λαβή επέκτασης και ρίξτε την ακρυλική βαφή στη σκάφη βαψίματος ή χρησιμοποιήστε έναν κάδο με σχάρα. Αποφασίστε ποιον τοίχο θα κάνετε πρώτο και βάψτε τον με ομαλές, ίσες γραμμές. Όσο περιμένετε να στεγνώσει το πρώτο στρώμα βαφής, τυλίξτε το ρολό ή το πινέλο σε πλαστική μεμβράνη. Έπειτα, περάστε το 2ο στρώμα. Βάλτε λίγη ακρυλική βαφή σε μικρά δοχεία και βάψτε τις γωνίες και τα άκρα του δωματίου χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο. Όταν τελειώσετε, καθαρίστε το πινέλο, τα δοχεία, τον κάδο και το ρολό. Αν χρησιμοποιήσατε ταινία μασκαρίσματος, αφαιρέστε την μόλις στεγνώσει η βαφή.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να βάψετε τοίχους εσωτερικών χώρων

4.1
4.1 of 5

79 σύνολο

 • 5
  46
 • 4
  17
 • 3
  6
 • 2
  1
 • 1
  9