Πώς να βάψετε εξωτερικούς τοίχους

82% of 100%

Το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων μπορεί να κάνει το σπίτι σας να δείχνει ανανεωμένο και φροντισμένο και να του προσδώσει προστιθέμενη αξία. Επιπλέον, η μπογιά προστατεύει τους τοίχους από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες. Αλλά το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων απαιτεί αρκετές γνώσεις και προετοιμασία. Πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για την προετοιμασία και να επιλέξετε υλικά υψηλής ποιότητας. Έτσι, θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και μακροχρόνια προστασία.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε
Χρησιμοποιήστε πινέλα και ρολά καλής ποιότητας – αυτά δίνουν αισθητά καλύτερα αποτελέσματα.

 1. Επιλογή μπογιάς

  Η ακρυλική (με βάση το νερό) μπογιά είναι η καλύτερη επιλογή για εξωτερικούς τοίχους. Αυτό το είδος μπογιάς βοηθά στην αδιαβροχοποίηση του τοίχου και, ταυτόχρονα, επιτρέπει την εξάτμιση προς τα έξω της υγρασίας που βρίσκεται ήδη στον τοίχο. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια όταν βάφετε έναν εξωτερικό τοίχο, για παράδειγμα παντζούρια, φυτά και θάμνους, κισσό κλπ. Επίσης, πρέπει να ελέγξετε τους αρμούς των τούβλων και να αφαιρέσετε τυχόν βύσματα, βίδες, καρφιά κλπ.

 2. Επισκευή ρωγμών και αρμών στους τοίχους

  Αν θέλετε να βάψετε έναν παλιό τοίχο από τούβλα, είναι πολύ πιθανό κάποια σημεία στους αρμούς να έχουν σπάσει ή να έχουν ξεκολλήσει εντελώς. Πρέπει να τα επισκευάσετε πριν ξεκινήσετε το βάψιμο. Επομένως, πρέπει να αφαιρέσετε τα κομμάτια που έχουν φθαρεί, να επανατοποθετήσετε στόκο και να επιδιορθώσετε τυχόν ρωγμές και άλλα προβλήματα.

 3. Αποθέσεις αλάτων

  Αν βάφετε καινούριο τοίχο, είναι πολύ πιθανό να δείτε σχηματισμό αλάτων και λευκές αποθέσεις στον τοίχο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υπολείμματα αλάτων μπορεί να παραμείνουν σε καινούριους τοίχους, όταν στεγνώσει η υγρασία. Μπορείτε να τα αφαιρέσετε με συρματόβουρτσα ή με Multi-Stripper με βούρτσα καθαρισμού. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα υπολείμματα σκόνης με μια μαλακή βούρτσα. Σημείωση: μην αφήνετε τους καθαρούς και στεγνούς τοίχους να βραχούν ξανά! Μην χρησιμοποιείτε πλυντικό υψηλής πίεσης, διαφορετικά θα πρέπει να ξανακάνετε τη διαδικασία από την αρχή.

 4. Καθάρισμα τοίχου

  Να δουλεύετε πάντα σε καθαρό τοίχο. Αν ο τοίχος είναι ευαίσθητος στο νερό ή αν μένετε σε δασική περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα έχετε αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ανάπτυξης βρύων ή άλγης. Μπορείτε να τα αφαιρέσετε με συρματόβουρτσα και κοπίδι μοντελισμού. Στη συνέχεια, ρίξτε χλωρίνη στον τοίχο με αραίωση σε νερό 50/50. Αφήστε το να δράσει για λίγες ώρες και μετά ξεβγάλτε με νερό. Βεβαιωθείτε ότι ο τοίχος είναι εντελώς στεγνός πριν ξεκινήσετε να βάφετε – αυτό θα διαρκέσει λίγες μέρες.

 5. Πλυντικό υψηλής πίεσης

  Το πλυντικό πίεσης θα σας επιτρέψει να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς από τον τοίχο. Ταυτόχρονα, μπορείτε να αφαιρέσετε φθαρμένη μπογιά και άλλα υπολείμματα. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικό βρύων και άλγης - αφήστε το να δράσει και στη συνέχεια καθαρίστε τον τοίχο. Μετά από αυτό, περιμένετε 14 μέρες πριν αρχίσετε το βάψιμο, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες.

 6. Υγρασία από το έδαφος

  Αν έχετε πρόβλημα υγρασίας στον τοίχο, πρέπει να το λύσετε πριν βάψετε. Η αιτία μπορεί να είναι η κακή μόνωση μεταξύ των θεμελίων και του τοίχου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προσθέσετε ένα άνοιγμα εξαερισμού, για παράδειγμα ένα κατακόρυφο κενό στους αρμούς ή μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα τούβλο με περσίδα εξαερισμού.

 7. Τοίχοι με αποθέσεις σκόνης

  Οι βαμμένοι τοίχοι είναι ευάλωτοι σε αποθέσεις σκόνης, η οποία θα αποτρέψει την καλή πρόσφυση της νέας στρώσης μπογιάς. Σε αυτή την περίπτωση, η επιφάνεια που πρόκειται να βάψετε πρέπει να περαστεί με ειδικό αστάρι. Η επιφάνεια που θα βαφτεί πρέπει να είναι προσεγμένη και σταθερή, γιατί διαφορετικά δεν θα «πιάσει» σωστά η μπογιά, η οποία θα φθαρεί ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 8. Κάντε ένα προστατευτικό κομμάτι στη βάση του τοίχου

  Πρέπει να καθαρίσετε την κάτω πλευρά του τοίχου από χώμα και άμμο στο επίπεδο του εδάφους, για να μη λερωθεί το πινέλο. Αν είναι εφικτό, δουλέψτε σε επιφάνεια μεγαλύτερη του ενός τούβλου, καθαρίστε την άμμο και αφήστε να στεγνώσει καλά. Περάστε πρώτα ένα υπόστρωμα σε τούβλα χωρίς επεξεργασία και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Αν χρησιμοποιήσετε πιο σκούρο χρώμα σε αυτό το "προστατευτικό" κομμάτι, δεν θα είναι τόσο εμφανή τυχόν υπολείμματα λάσπης.

 9. Καλύψτε τα πλαίσια πορτών και παραθύρων

  Καλύψτε φυτά και θάμνους που είναι κοντά στον τοίχο με πλαστική μεμβράνη. Καλύψτε τα πλαίσια πορτών και παραθύρων και άλλων ξύλινων επιφανειών με χαρτοταινία. Βάψτε πρώτα τις άκρες του τοίχου με ένα μεγάλο πινέλο, καθώς και τα σημεία ένωσης με πόρτες, παράθυρα και υδρορροές. Βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες έχουν αρκετή επικάλυψη και δουλέψτε από τη στεγνή επιφάνεια προς τις άκρες των φρεσκοβαμμένων σημείων.
  Μην κάνετε πολλή οικονομία στο χρώμα – αν δεν χρησιμοποιήσετε αρκετό, μπορεί να έχετε ανομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  Ελέγξτε τους αριθμούς της παρτίδας του χρώματος που χρησιμοποιείτε. Αν είναι διαφορετικοί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε τις διαφορές στο χρώμα ή να ανακαλύψετε διαφορές χρώματος μετά από αποθήκευση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 10. Εφαρμογή του χρώματος

  Χρησιμοποιήστε ρολό με μακριά τρίχα για το βάψιμο. Έτσι, τα σημεία επικάλυψης θα είναι λιγότερο ορατά και θα μπορείτε να δουλέψετε πολύ πιο γρήγορα. Βεβαιωθείτε ότι το ρολό έχει αρκετή ποσότητα μπογιάς. Περάστε μια κάθετη λωρίδα χρώματος. Γεμίστε το ρολό με περισσότερο χρώμα και περάστε μια δεύτερη λωρίδα σε απόσταση 40 cm. Έπειτα, δουλέψτε με το ρολό διαγώνια στις δύο λωρίδες μεταξύ τους. Βεβαιωθείτε ότι περνάτε με χρώμα όλα τα κενά και τους αρμούς. Στη συνέχεια, βάψτε από την κορυφή μέχρι τη μέση του τοίχου και μετά από εκεί προς το έδαφος.
  Κατόπιν, συνεχίστε αριστερά ή δεξιά με την επόμενη λωρίδα χρώματος. Για μικρότερες επιφάνειες ή κοντά σε πλαίσια πόρτας ή παραθύρων, χρησιμοποιήστε στενό ρολό. Μην ξεχνάτε ότι θα υπάρχει πάντα μια φρεσκοβαμμένη άκρη και θα πρέπει να δουλεύετε από τις στεγνές προς τις φρεσκοβαμμένες επιφάνειες.

 11. Σκάλα ή σκαλωσιά

  Να επιλέγετε πάντα μια μέρα με άπνοια και χωρίς υγρασία για να βάψετε. Χρησιμοποιήστε μια καλή κλασσική ή πτυσσόμενη σκάλα, η οποία πρέπει να είναι περίπου ένα μέτρο πάνω από το ύψος εργασίας. Βεβαιωθείτε ότι η σκάλα στέκεται σε σταθερή επιφάνεια και ότι είναι σωστά στηριγμένη για να μην πέσετε.
  Τοποθετήστε τη σε γωνία 15° περίπου σε σχέση με τον τοίχο. Να μετακινείτε πάντα τη σκάλα, αν πρέπει να τεντωθείτε στο πλάι περισσότερο από το μήκος ενός χεριού ενώ δουλεύετε.

 12. Αποστάτης

  Ο αποστάτης δίνει στη σκάλα επιπλέον σταθερότητα και συμβάλει στην ασφάλειά σας ενώ δουλεύετε. Μπορείτε να τον προσαρμόσετε εύκολα σε οποιαδήποτε σκάλα και είναι πολύ χρήσιμος όταν δουλεύετε, για παράδειγμα, σε υδρορροές που προεξέχουν. Ο αποστάτης κανονικά αυξάνει την απόσταση μεταξύ της σκάλας και του τοίχου κατά 35 cm. Για περισσότερη ασφάλεια, είναι καλύτερο να νοικιάσετε σκαλωσιά ή ανυψωτικό.

 13. Υδρορροές σκεπής

  Σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται επίσης συντήρηση των υδρορροών και των άκρων της σκεπής, οι οποίες χρειάζονται επίσης βάψιμο. Αν έχετε νοικιάσει σκαλωσιά ή ανυψωτικό, μπορείτε επίσης να ελέγξετε την τεχνική κατάσταση της υδρορροής και να κάνετε τυχόν επισκευές. Δείτε επίσης τις οδηγίες βήμα προς βήμα στο ‘Πώς να κάνετε συντήρηση των υδρορροών’.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να βάψετε εξωτερικούς τοίχους

4.1
4.1 of 5

443 σύνολο

 • 5
  231
 • 4
  120
 • 3
  32
 • 2
  16
 • 1
  44