Πώς να βάψετε ένα ξύλινο πλαίσιο παραθύρου

76% of 100%

Τα ξύλινα παράθυρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αν το ξύλο προστατεύεται από την υγρασία και τον ήλιο. Η βαφή και το βερνίκι δεν τα προστατεύουν μόνο από την υγρασία και τη μούχλα, αλλά και από τα έντομα, τις προνύμφες και το σαράκι.

 1. Επιλογή κατάλληλης βαφής ή βερνικιού

  Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βαφών και βερνικιών για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους:
  • Υδατοδιαλυτή βαφή (ακρυλική βαφή)
  • Βαφές που αραιώνονται με υποκατάστατο τουρπεντίνης (αλκυδικές βαφές)
  • Βαφές υψηλής περιεκτικότητας σε στερεά, οι οποίες προσφέρουν καλύτερη κάλυψη
  • Βαφή πολυουρεθάνης (PU): Βαφή 2 συστατικών που χρησιμοποιείται με ακρυλική ή αλκυδική βαφή. Αυτό το είδος βαφής είναι σκληρότερο και πιο ανθεκτικό.
  • Βερνίκι: μια διαφανής επίστρωση που σφραγίζει το ξύλο και το προστατεύει από την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Το βερνίκι προσφέρει λείο φινίρισμα που καθαρίζεται εύκολα.

 2. Θα περάσετε ένα νέο τελικό στρώμα ή θα αφαιρέσετε τη βαφή εντελώς;

  Αν η βαμμένη επιφάνεια των πλαισίων των παραθύρων σας έχει φθαρεί, θα πρέπει πρώτα να τρίψετε τα πλαίσια και να απομακρύνετε εντελώς τη σκόνη πριν περάσετε το νέο στρώμα βαφής. Αν χρειάζεται, στοκάρετε τις μικρές ανωμαλίες της επιφάνειας. Ωστόσο, αν η υπάρχουσα βαφή έχει σημαντικές φθορές ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό είδος βαφής, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε πλήρως τη βαφή από την επιφάνεια. Αυτό μπορεί να γίνει θερμαίνοντας τη βαφή με ένα πιστόλι θερμού αέρα, χρησιμοποιώντας διαβρωτικό χρωμάτων ή μέσω λείανσης.

 3. Έλεγχος για οπές ή ρωγμές

  Πριν ξεκινήσετε να βάφετε, είναι σκόπιμο να ελέγξετε προσεκτικά τις συνδέσεις μεταξύ του πλαισίου του παραθύρου και του τοίχου. Με το χρόνο, τα κενά και οι ρωγμές είναι ιδανικά μέρη για τη συγκέντρωση ρύπων και υγρασίας. Συνεπώς, καθαρίστε σχολαστικά αυτά τα σημεία με απορροφητήρα ή με μια βούρτσα και γεμίστε τα με τον ίδιο στόκο που χρησιμοποιήσατε και προηγουμένως.

 4. Αστάρι

  Για καλύτερη κάλυψη και πρόσφυση στο τελικό στρώμα, περάστε πρώτα ένα στρώμα από αστάρι καλής ποιότητας. Όταν οι ίνες του ξύλου στεγνώσουν, ενδέχεται να φουσκώσουν, γι' αυτό τρίψτε τις με λεπτό γυαλόχαρτο (κοκκομετρία 220 ή 280). Να τρίβετε πάντα προς την κατεύθυνση των νερών του ξύλου. Γεμίστε όλα τα κενά και τις ανωμαλίες με στόκο, τρίψτε την επιφάνεια και, στη συνέχεια καθαρίστε την και απομακρύνετε σχολαστικά τη σκόνη.

 5. Ξεκίνημα του βαψίματος

  Αν χρησιμοποιείτε νέο ξύλο, ελέγξτε το πρώτα για ίχνη από ρετσίνι και, αν χρειάζεται, απομακρύνετέ τα. Αν δεν το κάνετε, το οξύ που περιέχουν θα προκαλέσει αργότερα φθορές στη βαφή. Στη συνέχεια, απολιπάνετε το ξύλο. Το σκληρό ξύλο περιέχει περισσότερα έλαια, τα οποία στην αρχή δυσκολεύουν την εφαρμογή επαρκούς ποσότητας βαφής. Σε αυτήν την περίπτωση, περάστε πρώτα ένα στρώμα από αστάρι καλής ποιότητας.

 6. Μασκάρισμα

  Είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε ταινία μασκαρίσματος στο τζάμι του παραθύρου. Αυτό παίρνει κάποιο χρόνο, αλλά μετά θα μπορέσετε να βάψετε πολύ πιο γρήγορα και θα επιτύχετε ένα καλό και ευθύ φινίρισμα. Σημείωση: αφαιρέστε την ταινία μασκαρίσματος αμέσως μετά το βάψιμο καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να αφαιρέσετε μαζί με την ταινία και λίγη από τη βαφή.

 7. Πέρασμα του τελικού στρώματος

  Ξεκινήστε να βάφετε από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του πλαισίου. Ανοίξτε το παράθυρο και βάψτε πρώτα το εσωτερικό. Ξεκινήστε από τα οριζόντια τμήματα του πλαισίου και βάψε τα από κάτω προς τα επάνω. Στη συνέχεια, βάψτε τα κατακόρυφα τμήματα. Κλείστε το παράθυρο σχεδόν τελείως και βάψτε τα άκρα του πλαισίου. Μετά από αυτό, βάψτε ολόκληρο το πλαίσιο του παραθύρου, δουλεύοντας από επάνω προς τα κάτω.

 8. Εξομάλυνση της βαφής για ομοιόμορφο πάχος

  Όταν βάφετε, να εργάζεστε πάντα από τα κάτω προς τα επάνω, επικαλύπτοντας πάντα μια μεγάλη περιοχή ανάμεσα στις πινελιές. Αφού τελειώσετε, εξομαλύνετε προσεκτικά τα σημεία της επικάλυψης που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στις πινελιές για να διασφαλίσετε ομοιόμορφο πάχος και να μην υπάρχουν σταγόνες βαφής.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να βάψετε ένα ξύλινο πλαίσιο παραθύρου

3.8
3.8 of 5

1607 σύνολο

 • 5
  776
 • 4
  328
 • 3
  170
 • 2
  105
 • 1
  227