Πώς να βάλετε ένα ράφι

84% of 100%

Τα ράφια προσφέρουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και λειτουργούν και ως διακοσμητικά, όταν, για παράδειγμα, τους τοποθετείτε βιβλία. Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα ράφι σε διαφορετικά χρώματα και μεγέθη, αλλά και από διαφορετικά υλικά. Μπορείτε να αναδείξετε τη δημιουργικότητά σας στα υποστηρίγματα: δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πάντα τα γωνιακά υποστηρίγματα που απεικονίζονται στο παράδειγμά μας.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε
Πριν ανοίξετε τις οπές στον τοίχο, βεβαιωθείτε πρώτα ότι στο σημείο που θέλετε να τρυπήσετε δεν περνούν σωλήνες νερού, φυσικού αερίου ή ηλεκτρικά καλώδια. Υπάρχουν ειδικοί ηλεκτρονικοί ανιχνευτές για να βρείτε τις θέσεις κρυφών σωλήνων ή καλωδίων. 

 1. Πού πρέπει να τοποθετήσετε το ράφι σας;

  Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποφασίσετε πού ακριβώς θέλετε να τοποθετήσετε το ράφι και τι θέλετε να βάλετε πάνω του. Το βάθος ενός ραφιού για βιβλία είναι διαφορετικό από αυτό ενός ραφιού στο οποίο θα τοποθετήσετε φυτά. Προμηθευτείτε ένα ράφι κατάλληλου μεγέθους και κρατήστε το κόντρα στον τοίχο, στη θέση όπου θέλετε να το τοποθετήσετε. Τοποθετήστε το οριζόντια με ένα αλφάδι και σημειώστε την κάτω του πλευρά στον τοίχο.

 2. Διάτρηση σε πλακάκια

  Αν πρέπει να ανοίξετε οπές σε πλακάκια, ελέγξτε πρώτα αν μπορείτε να τοποθετήσετε το ράφι έτσι ώστε να χρειαστεί να τρυπήσετε μόνο στους αρμούς. Αυτό θα προστατέψει τα πλακάκια από φθορές και θα είστε βέβαιοι ότι το ράφι είναι οριζόντιο. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη διάτρηση σε πλακάκι, σημειώστε τη θέση της οπής σε έναν σταυρό από ταινία μασκαρίσματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το περιστροφικό δράπανο στη θέση του. Ανοίξτε μια οπή με ελαφρώς μεγαλύτερο βάθος από το μήκος του ούπατ, επειδή το ούπατ θα πρέπει να βυθιστεί πίσω από το πλακάκι. Αυτό θα προστατεύσει το πλακάκι από ρωγμές όταν θα σφίξετε τη βίδα.

 3. Πόσα υποστηρίγματα χρειάζονται;

  Το βάρος του ραφιού θα στηρίζεται σε δύο ή περισσότερα υποστηρίγματα που θα βιδώσετε στον τοίχο. Αυτά τα υποστηρίγματα δεν πρέπει να απέχουν πολύ μεταξύ τους, έτσι ώστε το ράφι να μην λυγίζει στη μέση. Ο αριθμός των υποστηριγμάτων εξαρτάται από το μήκος του ραφιού και από το βάρος των αντικειμένων που σκοπεύετε να τοποθετήσετε επάνω του. Για ένα ράφι μοριοσανίδας 16 mm, η κατάλληλη απόσταση ανάμεσα στα υποστηρίγματα είναι από 40 έως 60 cm. Για 18 mm συμπαγούς ξύλου ή MDF, η απόσταση πρέπει να είναι από 50 έως 70 cm και για ξύλο πολλαπλών στρώσεων 18 mm, μπορείτε να αυξήσετε την απόσταση στα 90 cm.

 4. Σημάδεμα των οπών στο ξύλο

  Τοποθετήστε το πάνω μέρος του υποστηρίγματος κατά μήκος της γραμμής του μολυβιού που σχεδιάσατε στο βήμα 1. Αφού σημαδέψετε την πρώτη οπή, ελέγξτε ότι το υποστήριγμα είναι κατακόρυφο και, στη συνέχεια, σημαδέψτε και τις υπόλοιπες οπές. Σημαδέψτε τις οπές για τα υπόλοιπα υποστηρίγματα με τον ίδιο τρόπο.

 5. Τι βίδες και ούπατ πρέπει να χρησιμοποιήσω για κάθε τύπο τοίχου;

  Να χρησιμοποιείτε πάντα τον κατάλληλο τύπο περιστροφικού δράπανου για το υλικό του τοίχου. Χρησιμοποιήστε βίδες 45 x 4 mm για μικρά υποστηρίγματα ή βίδες 45 x 6 mm για μεγαλύτερα υποστηρίγματα. Αν έχετε τοίχους από γυψοσανίδα ή κυψελωτό σκυρόδεμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ούπατ.

 6. Συμβουλή

  Για να μην λυγίσει το ράφι – αν, για παράδειγμα, τοποθετήσετε επάνω του βαριά βιβλία – στερεώστε μια επιπλέον λωρίδα ξύλου κατά μήκος του μπροστινού του άκρου. Αυτό κάνει το ράφι να φαίνεται πιο γερό και προσφέρει επίσης επιπλέον ακαμψία και στήριξη.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να βάλετε ένα ράφι

4.2
4.2 of 5

173 σύνολο

 • 5
  112
 • 4
  25
 • 3
  7
 • 2
  12
 • 1
  17