Πώς να αποτρέψετε μια διάρρηξη

78% of 100%

Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται μέσω μιας πόρτας ή ενός παραθύρου που ανοίγει εύκολα. Μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας πολύ πιο ασφαλές λαμβάνοντας μερικά απλά μέτρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να δυσκολέψετε την είσοδο των διαρρηκτών χρησιμοποιώντας γερές, ασφαλείς πόρτες και ασφάλειες για παράθυρα. Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε αυτόματα συστήματα ελέγχου του φωτισμού, περσίδες ή ένα αντικλεπτικό σύστημα συναγερμού.

 1. Το σπίτι σας είναι ένας εκθεσιακός χώρος!

  Μην ξεχνάτε ότι αν αφήνετε τις κουρτίνες ή τα στόρια ανοιχτά, οι διαρρήκτες μπορούν να δουν ακριβώς τι έχετε στο σπίτι σας. Συνεπώς, η καλή πρόληψη των διαρρήξεων ξεκινά από το πού έχετε το κάθε τι στο σπίτι σας και από την καθημερινή σας ρουτίνα.

  Επιθεώρηση εσωτερικού χώρου
  Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαρρήκτες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι σας. Γι' αυτό, μην αφήνετε (φορητές) σκάλες στον κήπο σας σε ξεκλείδωτους χώρους ή σε ανοικτές αποθήκες. Το ίδιο ισχύει και για βαριά εργαλεία – να τα κρατάτε πάντα κλειδωμένα. Να έχετε τα παράθυρα στο κελάρι ή το υπόγειο πάντα κλειστά και, αν χρειάζεται, τοποθετήστε τους σιδεριές ασφαλείας.

  Σκεφτείτε σαν διαρρήκτης
  Εκτός και αν έχετε αφήσει ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα, ο διαρρήκτης ξεκινά παραβιάζοντας κάποια πόρτα ή κάποιο παράθυρο. Δείτε προσεκτικά όλα τα πιθανά σημεία παραβίασης. Για παράδειγμα, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στον πάνω όροφο σκαρφαλώνοντας σε δέντρα που βρίσκονται κοντά στον τοίχο ή μέσω ενός μπαλκονιού, ενός κάδου απορριμμάτων, μέσω της υδρορροής ή μέσω μιας πέργκολας για αναρριχώμενα φυτά; Ένα άλλο πιθανό σημείο εισόδου είναι το παράθυρο του μπάνιου.
  Οι διαρρήκτες μπορούν συχνά να μπουν με ευκολία χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία όπως πένσες, κατσαβίδια ή λοστούς. Συνεπώς, πρέπει να τους δυσκολέψετε όσο περισσότερο γίνεται, και έτσι, το πιθανότερο είναι να δοκιμάσουν την τύχη τους αλλού.

 2. Κλειδαριές με κύλινδρο στις εξωτερικές πόρτες

  Αν θέλετε να αντικαταστήσετε μια απλή χωνευτή κλειδαριά στην πόρτα σας με μια πιο ασφαλή κλειδαριά με κύλινδρο, υπάρχουν μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:
  1. Το βάθος της κλειδαριάς στην πόρτα.
  2. Την απόσταση μεταξύ της γλώσσας με το ελατήριο και της ασφάλειας, κανονικά η απόσταση αυτή πρέπει να είναι 110 ή 72 mm
  3. Το μήκος του κυλίνδρου είναι ίσο με το πάχος της πόρτας, το πάχος αυτό κανονικά είναι 60 mm

  Αν η πόρτα έχει ήδη κλειδαριά με κύλινδρο, η ασφάλεια ή το μάνταλο ασφαλείας πρέπει να προεξέχουν τουλάχιστον 20 mm. Είναι ευκολότερο να αντικαταστήσετε την κλειδαριά αν το σώμα της και το αντίκρισμα έχουν ίδιο μέγεθος με την παλιά κλειδαριά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, επιλέξτε μια κλειδαριά με μεγαλύτερη πλάκα πρόσοψης, έτσι ώστε οι νέες βίδες στερέωσης να μπαίνουν στο ξύλο της πόρτας σε διαφορετικά σημεία. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν επιπλέον πίρο ασφαλείας στην πόρτα.

 3. Ενσωματωμένο πλαίσιο

  Αν θέλετε να τοποθετήσετε μια κλειδαριά με ενσωματωμένο πλαίσιο αντί για απλό αντίκρισμα, οι διαρρήκτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατσαβίδι για να σπρώξουν την ασφάλεια ή το μάνταλο ασφαλείας. Για να το τοποθετήσετε, πρέπει να κόψετε ή να ανοίξετε μια αρκετά μεγάλη υποδοχή στην κάσα της πόρτας για να χωρέσει το πλαίσιο.

 4. Τοποθέτηση αντικλεπτικών πίρων

  Οι αντικλεπτικοί πίροι εμποδίζουν τους διαρρήκτες από το να αφαιρέσουν την πόρτα από την κάσα απομακρύνοντας τον πίρο του μεντεσέ.
  Ανοίξτε στην πόρτα μια οπή με διάμετρο 10 mm και βάθος 30 mm σε απόσταση περίπου 5 cm από κάθε μεντεσέ. Τοποθετήστε τους αντικλεπτικούς πίρους στις οπές έτσι ώστε τα μυτερά άκρα να προεξέχουν από την πόρτα.
  Τώρα, ωθήστε την πόρτα για να κλείσει έτσι ώστε οι πίροι που προεξέχουν να σημαδέψουν τα σημεία της κάσας όπου θα πρέπει να ανοίξετε τις οπές για τα περιβλήματά τους. Οι οπές αυτές πρέπει να έχουν διάμετρο 17 mm και βάθος 20 mm.
  Τώρα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα περιβλήματα μέσα στις οπές. Μπορείτε να τοποθετήσετε 3 αντικλεπτικούς πίρους σε κάθε πόρτα.

 5. Πρόσθετη κλειδαριά

  Αν θέλετε να ασφαλίσετε ακόμα περισσότερο μια εξωτερική πόρτα, μπορείτε να τοποθετήσετε μια επιπλέον κλειδαριά στο κάτω μέρος της πόρτας. Τοποθετήστε αυτήν την πρόσθετη κλειδαριά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήσατε και τη βασική κλειδαριά στο μέσο της πόρτας. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για μια τέτοια κλειδαριά, μπορείτε να τοποθετήσετε μια κουτιαστή κλειδαριά που στερεώνεται στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.

 6. Συρόμενες πόρτες ή παράθυρα

  Αν έχετε συρόμενες πόρτες ή παράθυρα, μπορείτε να τους τοποθετήσετε κλειδαριές με κύλινδρο. Αυτές οι κλειδαριές έχουν έναν πίρο που προεξέχει μέσα στο συρόμενο τμήμα της πόρτας ή του παραθύρου. Η κλειδαριά με τον κύλινδρο λειτουργεί με κλειδί και, όταν έχετε κλειδώσει, η πόρτα ή το παράθυρο δεν μπορούν να ανοιχθούν.
  Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παράθυρα στέγης και φεγγίτες, όπως τα παράθυρα Velux. Πολλοί ξεχνούν αυτά τα παράθυρα. Αν ένας διαρρήκτης μπορεί να φτάσει στη στέγη, μπορεί να ανοίξει το μηχανισμό κλειδώματος ενός φεγγίτη χρησιμοποιώντας κατσαβίδι, για παράδειγμα, μέσω του καλύμματος εξαερισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, η κλειδαριά με κύλινδρο εμποδίζει το φεγγίτη να ανοίξει.

 7. Αυξημένη ασφάλεια με κλειδαριά πολλαπλών σημείων

  Οι κλειδαριές πολλαπλών σημείων ασφαλίζουν τις πόρτες σε 3 διαφορετικά σημεία. Οι 3 κλειδαριές λειτουργούν με ένα κλειδί. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι ίδια με αυτήν μιας μονής κλειδαριάς, εκτός από το γεγονός ότι το αντίκρισμα καλύπτει ολόκληρο το ύψος της πόρτας.

 8. Κουτιαστή κλειδαριά πολλαπλών σημείων

  Μπορείτε να βρείτε κλειδαριές πολλαπλών σημείων και ως κουτιαστές κλειδαριές (κλειδαριές-κουτιά που στερεώνονται στην επιφάνεια της πόρτας). Αυτές οι κλειδαριές έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να τοποθετηθούν στην πόρτα χωρίς να κάνετε μεγάλες τροποποιήσεις. Η κεντρική κλειδαριά τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο που θα τοποθετούσατε μια μονή κουτιαστή κλειδαριά. Οι δύο μπάρες συνδέουν την κεντρική κλειδαριά με δύο σημεία αγκίστρωσης: ένα στην κορυφή της πόρτας και ένα στο κάτω της μέρος. Μπορείτε να κόψετε αυτές τις μπάρες στο επιθυμητό μήκος και, στη συνέχεια, να τοποθετήσετε τους οδηγούς τους.
  Λάβετε υπόψη σας ότι τα άκρα από τις μπάρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μήκος από την ίδια την πόρτα επειδή πρέπει να πιάνονται στα αντικρίσματα στο επάνω και το κάτω μέρος της πόρτας όταν αυτή βρίσκεται στην κλειστή θέση. Αρχικά, τοποθετήστε το επάνω αντίκρισμα στο επάνω μέρος της κάσας. Έπειτα, αν είναι απαραίτητο, ανοίξτε μια υποδοχή στην πόρτα για να μπει το κάτω άκρο της μπάρας. Τέλος, ελέγξτε ότι όλα τα μέρη του μηχανισμού της ράβδου λειτουργούν απρόσκοπτα.

 9. Τοποθέτηση σιδεριάς ασφαλείας στα παράθυρα του υπογείου ή του κελαριού

  Μπορείτε να τοποθετήσετε σιδεριές ασφαλείας ή σίδερα μπροστά ή πίσω από τα παράθυρα στο υπόγειο ή στο κελάρι. Συχνά, υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτείτε έτοιμες σιδεριές ασφαλείας ή σίδερα για τυπικά πλαίσια παραθύρων. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κατασκευάσετε μόνοι σας. Χωρίστε το πλάτος του παραθύρου σε τμήματα περίπου 20 cm και σημαδέψτε τις θέσεις που θα μπουν τα σίδερα. Ανοίξτε τις απαραίτητες οπές (με βάθος τουλάχιστον 8 cm) στα τούβλα με ένα περιστροφικό δράπανο ή με ένα καλέμι. Ελέγξτε ότι τα σίδερα είναι καλά τοποθετημένα στη θέση τους τόσο στον κάθετο όσο και στον οριζόντιο άξονα και στερεώστε τα με τσιμέντο.

 10. Ματάκι πόρτας

  Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ανοίξετε σε ανεπιθύμητους επισκέπτες, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ματάκι στην πόρτα σας. Το ματάκι σας επιτρέπει να δείτε ποιος χτυπάει την πόρτα προτού του ανοίξετε. Ανοίξτε μια οπή περίπου στο ύψος του ματιού σας (περίπου στα 1,65 m) με διάμετρο ίση με αυτήν που αναγράφεται στη συσκευασία από το ματάκι. Βιδώστε τα 2 μέρη από τα οποία αποτελείται το ματάκι, τα οποία περιέχουν τους οπτικούς φακούς, όσο περισσότερο γίνεται.

 11. Σύρτης ή αλυσίδα

  Μια ακόμα επιλογή που σας επιτρέπει να δείτε το άτομο που χτυπά την πόρτα σας πριν ανοίξετε είναι ο σύρτης ή η αλυσίδα. Αυτά τα εξαρτήματα σας επιτρέπουν να ανοίξετε ελαφρώς την πόρτα για να δείτε ποιος χτυπά, αλλά δεν αφήνουν την πόρτα να ανοίξει πλήρως.

 12. Μεμβράνες ασφαλείας

  Αν τοποθετήσετε αυτοκόλλητη μεμβράνη ασφαλείας σε ένα παράθυρο, αν το κρύσταλλο σπάσει δεν θα διαλυθεί σε αιχμηρά κομμάτια. Κόψτε τη μεμβράνη στο κατάλληλο μέγεθος και κολλήστε την στο τζάμι. Είναι ευκολότερο να τοποθετήσετε την αυτοκόλλητη μεμβράνη, αν πρώτα έχετε υγράνει το τζάμι με ένα διάλυμα από νερό και σαπούνι. Έπειτα, μπορείτε να ωθήσετε το νερό κάτω από τη μεμβράνη και τυχόν φυσαλίδες αέρα με μια ρακλέτα. Αφήστε το τζάμι να στεγνώσει και τέλος!

 13. Πυράντοχο χρηματοκιβώτιο

  Ένα καλά στερεωμένο πυράντοχο χρηματοκιβώτιο είναι μια καλή λύση για να αποθηκεύσετε όλα τα πολύτιμα αντικείμενα και τα σημαντικά έγγραφά σας από πυρκαγιές και διαρρήκτες. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο γνωρίζετε πού τα έχετε τοποθετήσει και δεν θα χρειαστεί να τα ψάχνετε όταν θα τα χρειαστείτε. Τα περισσότερα πυράντοχα χρηματοκιβώτια διαθέτουν κλειδαριά με συνδυασμό.
  Για να τοποθετήσετε ένα πυράντοχο χρηματοκιβώτιο πρέπει να επιλέξετε ένα έξυπνο σημείο στο σπίτι σας, όπως το εσωτερικό ενός ντουλαπιού. Μπορείτε εύκολα να τοποθετήσετε το χρηματοκιβώτιο σε ένα από τα ράφια του ντουλαπιού και να το στερεώσετε στον πίσω τοίχο. Εναλλακτικά, για μια πραγματικά επαγγελματική τοποθέτηση, μπορείτε να βάλετε το χρηματοκιβώτιο μέσα σε μια υποδοχή στον τοίχο και να το στερεώσετε με τσιμέντο.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Πώς να αποτρέψετε μια διάρρηξη

3.9
3.9 of 5

127 σύνολο

 • 5
  64
 • 4
  26
 • 3
  14
 • 2
  7
 • 1
  16