Skip to content

Κλάδεμα θαμνοφράκτη

Το να αναθέσετε σε κάποιον να κάνει μια δουλειά για εσάς μπορεί να είναι δαπανηρό. Με τη σωστή όμως μέθοδο, μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας. Θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα χρησιμοποιώντας τις πρακτικές οδηγίες βήμα προς βήμα που θα βρείτε στον ιστότοπο της SKIL. Αυτές οι οδηγίες βήμα προς βήμα χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τα διαφορετικά είδη εργασιών εντός και εκτός σπιτιού, οι οποίες σας προσφέρουν σαφείς επεξηγήσεις από το Α έως το Ω.

Απλώς κάντε κλικ σε μία από τις οδηγίες βήμα προς βήμα και θα μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως!

  1. Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να κλαδέψετε τον θαμνοφράκτη σας;

    Είναι καλύτερα να κλαδεύετε τον θαμνοφράκτη σας δύο φορές τον χρόνο ή και συχνότερα. Για παράδειγμα, εάν τον κλαδεύετε μία φορά τον χρόνο, δεν θα είναι αρκετά ανθεκτικός ώστε να αντέξει ένα στρώμα χιονιού τον χειμώνα. Μπορείτε να τον κλαδέψετε για πρώτη φορά στα τέλη Μαΐου. Βεβαιωθείτε ότι τα μακρύτερα κλαδιά με τα καινούρια ανοιχτά πράσινα φύλλα έχουν μεγαλώσει τουλάχιστον 5 εκ. (2 ίντσες). Το δεύτερο κλάδεμα μπορεί να προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, δίνοντας στον θαμνοφράκτη χρόνο για να επανέλθει πριν αρχίσει ο χειμώνας. Μην κλαδεύετε τον θαμνοφράκτη σας όταν έχει πολλή ζέστη, επειδή θα χάσει νερό μέσω των σημείων κοπής στην άκρη των κλαδιών και τα εξωτερικά φύλλα θα γίνουν καφέ. Αν έχει ζεστό καιρό μετά το κλάδεμα του θαμνοφράκτη, να τον ποτίζετε πολύ συχνά.

  2. Προετοιμασία και εργαλεία

    Πριν αρχίσετε το κλάδεμα, βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία σας είναι καθαρά και τροχισμένα. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά στα φύλλα και τα κλαδιά. Το ψαλίδι θάμνων είναι η καλύτερη επιλογή για αυτή τη δουλειά επειδή είναι ειδικά σχεδιασμένο για θαμνοφράκτη. Το ψαλίδι θάμνων είναι αρκετά μικρότερο από έναν θαμνοκόπτη και πιο εύκολο στον χειρισμό και σας επιτρέπει να δώσετε στους θάμνους το σωστό σχήμα πολύ πιο εύκολα. Το ψαλίδι θάμνων χειρός είναι ιδανικό για πολύ ελαφριές εργασίες κλαδέματος. Αν πρόκειται για μεγαλύτερη δουλειά ή θέλετε απλώς να την κάνετε πιο εύκολα, το ηλεκτρικό ψαλίδι θάμνων/χλόης είναι η ιδανική επιλογή. Ο θαμνοκόπτης είναι πιο γρήγορος και πιο βολικός όταν κλαδεύετε έναν θαμνοφράκτη μεγάλου μεγέθους.

     Εκτός από το ψαλίδι θάμνων και τον θαμνοκόπτη, ένα πριόνι κλαδέματος είναι χρήσιμο όταν πρέπει να κόψετε χοντρά κλαδιά πριν κλαδέψετε τον φράκτη. Το πριόνι κλαδέματος χρειάζεται επειδή το ψαλίδι θάμνων μπορεί να στομώσει, όταν χρησιμοποιείται για την κοπή χοντρών κλαδιών ή όταν έρθει σε επαφή με χώμα.

  3. Σχήμα θαμνοφράκτη

    Έχετε θαμνοφράκτη από μεμονωμένα φυτά ή ενιαίο θαμνοφράκτη; Πρέπει να αποφασίσετε τι σχήμα θέλετε να έχει ο θαμνοφράκτης σας πριν αρχίσετε το κλάδεμα. Είναι εύκολο να κλαδέψετε τον θαμνοφράκτη για να φτιάξετε το σχήμα που θέλετε. Μπορείτε να τον κόψετε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ίσιος στα πλάγια, αλλά μπορείτε επίσης να τον φτιάξετε με στρογγυλεμένη κορυφή. Τα μεμονωμένα φυτά μπορούν να κλαδευτούν σε σχήμα σφαίρας, το οποίο χρησιμοποιείται πολύ, να κάνετε κάποιο σχήμα με γωνίες ή να είστε πιο τολμηροί και δημιουργικοί

  4. Κλάδεμα ενιαίου θαμνοφράκτη

    Βήμα 1
    Ξεκινήστε να κλαδεύετε τις πλευρές και το μπροστινό και πίσω μέρος του φράκτη. Φροντίστε να τον κάνετε λίγο πιο στενό στην κορυφή, έτσι ώστε ο ήλιος να φτάνει σε ολόκληρο τον φράκτη. Το κάτω μέρος θα γίνει καφέ αν είναι ίδιου πλάτους με – ή ακόμα πιο φαρδύ από – την κορυφή. 

    Βήμα 2
    Μόλις ολοκληρωθούν οι πλαϊνές πλευρές, μπορείτε να ξεκινήσετε από την κορυφή. Αρχικά ρυθμίστε το επιθυμητό ύψος του φράκτη τεντώνοντας ένα κομμάτι σπάγκου μεταξύ δύο πασσάλων. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θαμνοκόπτη ή ψαλίδι θάμνων για να κλαδέψετε κατά μήκος του σπάγκου, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το κάνετε ευθεία.

    Αν θέλετε να μειώσετε σημαντικά το ύψος του φράκτη, ίσως χρειαστεί να κλαδέψετε τα χοντρά κλαδιά. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε ένα πριόνι κλαδέματος για τα κοτσάνια για να μη στομώσει η λεπίδα του θαμνοκόπτη ή του ψαλιδιού θάμνων.

    Βήμα 3
    Μαζέψτε τα υπολείμματα κλαδιών και φύλλων και πετάξτε στον κάδο απορριμμάτων κήπου.

    Βήμα 4
    Μόλις τελειώσετε με το κλάδεμα του φράκτη, ρίξτε του λίπασμα για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη ανάπτυξη. Η κοπριά βοοειδών ή πουλερικών είναι η πλέον κατάλληλη για τον θαμνοφράκτη. Μην την τσιγκουνευτείτε - ο θαμνοφράκτης χρειάζεται μεγάλη ποσότητα.

  5. Κλάδεμα σε σχήμα σφαίρας

    Αν θέλετε να δώσετε σχήμα σφαίρας στον φράκτη σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι θάμνων. Με ένα ψαλίδι θάμνων μπαταρίας θα κάνετε τη δουλειά πολύ πιο άνετα.

    Βήμα 1
    Ξεκινήστε το κλάδεμα από την κορυφή της σφαίρας. Σε αυτό το σημείο, καθορίζετε πόσο ψηλή θα είναι η σφαίρα.

    Βήμα 2
    Σταθείτε πάνω από τη σφαίρα και κρατήστε το ψαλίδι θάμνων ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να κόψετε τις καμπύλες καλύτερα.

    Βήμα 3
    Ακολουθήστε το σχήμα καθώς κλαδεύετε. Μπορείτε να κινείστε γύρω από τη σφαίρα, καθώς δουλεύετε. Έτσι, θα έχετε καλύτερη αίσθηση του σχήματος και θα μπορείτε να κλαδέψετε σωστά το φυτό.

    Βήμα 4
    Να ελέγχετε συχνά τη σφαίρα από απόσταση και να περπατάτε γύρω της από απόσταση. Ελέγξτε ότι οι αναλογίες είναι σωστές και κάντε μικρές προσαρμογές όπου χρειάζεται.

    Βήμα 5
    Μαζέψτε τα υπολείμματα κλαδιών και φύλλων και πετάξτε στον κάδο απορριμμάτων κήπου.

Εκτίμηση

Βαθμολογήστε αυτήν την περιγραφή βήμα προς βήμα.

Κλάδεμα θαμνοφράκτη

3.9
3.9 of 5

458 Αριθμός ψήφων

  • 5
    240
  • 4
    92
  • 3
    25
  • 2
    15
  • 1
    86