Κλάδεμα αμπελιών

76% of 100%

Τα αμπέλια δεν ομορφαίνουν μόνο τον κήπο σας, καθώς περνούν τα χρόνια παράγουν επίσης νόστιμα σταφύλια. Για να παράγετε ζουμερά σταφύλια, θα χρειαστεί να φροντίζετε καλά τα αμπέλια σας.

 1. Πότε πρέπει να κλαδεύετε τα αμπέλια σας;

  Είναι σημαντικό να κλαδεύετε το αμπέλι σας προτού αρχίσει να παράγεται ο χυμός, διαφορετικά θα κάνετε ζημιά στο φυτό και θα χαθεί ο χυμός του. Ο χυμός παράγεται το νωρίτερο στις αρχές Μαρτίου, οπότε φροντίστε να κλαδέψετε το αμπέλι σας πριν από αυτή την περίοδο. Η καλύτερη περίοδος για να γίνει αυτό είναι πριν την αρχή του χειμώνα, αλλά μην κλαδεύετε ποτέ σε περίπτωση παγετού. Το κλάδεμα λίγες μέρες και νύχτες πριν τον παγετό θα επιτρέψει την επούλωση των τραυμάτων. Το θερινό κλάδεμα εξασφαλίζει ότι τα σταφύλια θα αναπτυχθούν σωστά.

 2. Ποιο εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιείτε για να κλαδεύετε τα αμπέλια σας;

  Χρησιμοποιήστε κλαδευτήρι με δύο κυρτές λεπίδες (σαν ράμφος παπαγάλου) για το κλάδεμα των αμπελιών σας. Το πριόνι κλαδέματος εξυπηρετεί καλύτερα όταν πρέπει να κόψετε χοντρά και σκληρά κλαδιά.

 3. Πώς πρέπει να κλαδεύετε τα αμπέλια σας; - Για τα πρώτα τρία έτη

  Κατά το πρώτο έτος, μπορείτε να κλαδέψετε ολόκληρο τον κύριο βλαστό του αμπελιού σε ύψος 3 κεφαλιών περίπου πάνω από το έδαφος. Αυτό προκαλεί τη γρήγορη ανάπτυξη του αμπελιού και το κάνει πιο δυνατό τα επόμενα χρόνια. Το δεύτερο έτος ο βλαστός αυτός θα παραγάγει αρκετά παρακλάδια. Απομακρύνετε όλα τα παρακλάδια εκτός από τα δύο καλύτερα. Μπορείτε να κλαδέψετε ξανά τα νέα παρακλάδια κατά τη διάρκεια της περιόδου καλλιέργειας. Το φθινόπωρο δέστε τον πιο δυνατό και τον πιο παχύ από τους δύο βλαστούς σε δοκό, τοίχο ή κομμάτι σύρματος. Μπορείτε να απομακρύνετε εντελώς τον άλλο βλαστό. Μέχρι το τρίτο έτος, ο βλαστός που αφήσατε να αναπτυχθεί θα είναι το κύριο στέλεχος και θα έχει δημιουργήσει δικούς του βλαστούς. Μπορείτε να δέσετε και αυτούς τους βλαστούς επίσης.

 4. Πώς πρέπει να κλαδεύετε τα αμπέλια σας; - Μετά τα πρώτα τρία έτη

  Τα σταφύλια θα αναπτυχθούν σε τσαμπιά στα πλαϊνά κλαδιά. Αναπτύσσονται μόνο σε νέα κλαδιά, επομένως τα πλαϊνά κλαδιά που παράγουν σταφύλια πρέπει να κλαδεύονται πριν από τον χειμώνα. Κλαδέψτε τα κλαδιά αυτά ακριβώς πάνω από τον πρώτο οφθαλμό που δείχνει σημάδια ανάπτυξης. Αυτός είναι συχνά ο δεύτερος οφθαλμός του κλαδιού, καθώς ο πρώτος σπάνια αναπτύσσεται. Φροντίστε να διατηρείτε πάντα μια απόσταση 20 εκ. (περίπου 8 ίντσες) μεταξύ των βλαστών, για να δώσετε στα σταφύλια την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

 5. Πώς πρέπει να κλαδεύετε τα αμπέλια σας; - Θερινό κλάδεμα

  Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, θα πρέπει να κόψετε τους μασχαλιαίους οφθαλμούς που αναπτύσσονται στη μασχάλη των κλαδιών. Εάν αναπτύσσονται μικρά τσαμπιά από σταφύλια στο πλαϊνό κλαδί, θα πρέπει να κλαδέψετε αυτό το κλαδί περίπου στο δεύτερο φύλλο μετά το τσαμπί. Αν αναπτυχθούν περισσότερα τσαμπιά, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε όλα, εκτός από αυτό που αναπτύσσεται πλησιέστερα στον βλαστό. Τα κλαδιά που δεν παράγουν τσαμπιά μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς. Αυτό το σύστημα κλαδέματος εξασφαλίζει ότι το αμπέλι επικεντρώνεται στα κλαδιά τα οποία παράγουν σταφύλια, με αποτέλεσμα να παράγει μεγάλα, χυμώδη σταφύλια. Μπορείτε να μαζέψετε τα σταφύλια μετά το καλοκαίρι (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος).

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Κλάδεμα αμπελιών

3.8
3.8 of 5

655 σύνολο

 • 5
  303
 • 4
  147
 • 3
  54
 • 2
  40
 • 1
  111