Επιλογή των κατάλληλων εργαλείων κλαδέματος

80% of 100%
Το κλάδεμα φυτών, θάμνων, φρακτών και δέντρων είναι μια σημαντική διαδικασία για να διατηρείτε τον κήπο σας όμορφο. Γνωρίζετε πώς να επιλέξετε τα εργαλεία κλαδέματος που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας; Διαβάστε εδώ περισσότερα για την πληθώρα επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας.
 1. Κλαδευτήρι – το απαραίτητο εργαλείο για κάθε κηπουρό

  Κανένας κηπουρός δεν μπορεί χωρίς κλαδευτήρι, το οποίο χρησιμεύει στο κλάδεμα μικρού και μεσαίου πάχους κοτσανιών. Υπάρχουν δύο τύποι κλαδευτηριών: το κλαδευτήρι με δύο λεπίδες (bypass) και το ακμονοειδές κλαδευτήρι.

  Κλαδευτήρι με δύο λεπίδες (bypass) (A)
  Το κλαδευτήρι με δύο λεπίδες είναι εξοπλισμένο με δύο αιχμηρές λεπίδες και λειτουργεί σαν ψαλίδι. Αυτός ο τύπος είναι κατάλληλος για φυτά με μαλακά και νωπά κοτσάνια.

  Ακμονοειδές κλαδευτήρι (B)
  Το ακμονοειδές κλαδευτήρι αποτελείται από μία αιχμηρή λεπίδα και ένα επίπεδο μπλοκ («αμόνι»). Το κοτσάνι επικάθεται στο επίπεδο μπλοκ και η λεπίδα κατεβαίνει για να το κόψει. Ο ακμονοειδής τύπος είναι κατάλληλος για φυτά και θάμνους με ξυλώδεις μίσχους. Η επίπεδη λεπίδα διασφαλίζει ότι τα κοτσάνια δεν θα πιεστούν κατά το κλάδεμα, αποτρέποντας τη ροή των χυμών.

  Πρέπει να φροντίζετε να είναι πάντα τροχισμένο το κλαδευτήρι σας. Έτσι θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και ενέργεια. Οι λεπίδες σκληρυμένου χάλυβα διατηρούνται αιχμηρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση.

 2. Πριόνι κλαδέματος – για πιο χοντρά κλαδιά

  Το πριόνι κλαδέματος, ηλεκτρικό ή χειρός, είναι η πιο πρακτική λύση για πιο χοντρά κλαδιά. Το πριόνι κλαδέματος είναι επίσης κατάλληλο για κλάδεμα σε δυσπρόσιτα μέρη. Τα πριόνια κλαδέματος διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με ή χωρίς λεπίδα που αντικαθίσταται. Όταν επιλέγετε πριόνι χειρός, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα δόντια. Η οδόντωση παλμικής σκλήρυνσης παραμένει αιχμηρή για περισσότερο χρονικό διάστημα. Τα πριόνια με οδόντωση σκληρού μετάλλου διατηρούνται αιχμηρά για ακόμα περισσότερο.

  Το μειονέκτημα του πριονιού χειρός είναι ότι χρειάζεται δύναμη για να κόψει. Το ηλεκτρικό πριόνι κλαδέματος εξυπηρετεί όταν πρέπει να κόψετε χοντρά κλαδιά. Πρέπει να κάνετε συντήρηση των εργαλείων σας για να παραμένουν αιχμηρά.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σπαθόσεγα για τα πιο χοντρά κλαδιά.

 3. Κλαδευτήρι με μακριές χειρολαβές – για πιο σκληρά και χοντρά κλαδιά

  Όπως και το πριόνι κλαδέματος, το κλαδευτήρι με τις μακριές χειρολαβές έχει σχεδιαστεί για πιο χοντρά κλαδιά. Το κλαδευτήρι με τις μακριές χειρολαβές μοιάζει λίγο με το μικρό, αλλά έχει πιο μακριές χειρολαβές για να σας δίνει τη δυνατότητα να ασκείτε μεγαλύτερη πίεση και να δουλεύετε σε μεγαλύτερο ύψος εύκολα. Συχνά υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης του μήκους των χειρολαβών. Το μεγάλο κλαδευτήρι είναι ιδανικό για το κόψιμο σκληρών και χοντρών κλαδιών, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να τεμαχίσετε υπολείμματα κήπου.
 4. Αλυσοπρίονο – για χοντρά κλαδιά και κορμούς δέντρων

  Το αλυσοπρίονο είναι ιδανικό για χοντρά κλαδιά και κορμούς δέντρων. Υπάρχουν ηλεκτρικά αλυσοπρίονα και αλυσοπρίονα βενζίνης. Το ηλεκτρικό αλυσοπρίονο είναι ελαφρύτερο και πιο βολικό για εργασίες DIY («Κάντο μόνος σου»). Αποφασίστε πώς θέλετε να κόψετε το δέντρο πριν ξεκινήσετε, για να διασφαλίσετε την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη εκτέλεση των εργασιών.

  Ο τρόπος κοπής επηρεάζει τον τρόπο που πέφτει το δέντρο. Ξεκινήστε κόβοντας ένα κομμάτι στην πλευρά που θέλετε να πέσει το δέντρο. Στη συνέχεια κόψτε ένα κομμάτι από την αντίθετη πλευρά, λίγο πιο ψηλά από το πρώτο. Μπορείτε να συνεχίσετε να πριονίζετε σε αυτή την πλευρά μέχρι να πέσει το δέντρο. Για την ασφάλειά σας, σβήστε το αλυσοπρίονο μόλις πέσει το δέντρο.

  Το αλυσοπρίονο μπορεί να μπλοκάρει από το βάρος του δέντρου που επικάθεται πάνω στη λάμα. Σε αυτή την περίπτωση, περάστε μια σφήνα μέσα στο σημείο κοπής για να ελευθερώσετε το πριόνι.

 5. Συμβουλή

  Να χρησιμοποιείτε πάντα προστατευτικά γυαλιά, εφαρμοστά γάντια, προστατευτικά ακοής και χοντρά ρούχα. Μια μάσκα και ένα κράνος θα σας παρέχουν πρόσθετη προστασία από το πριονίδι που πετάγεται με μεγάλη ταχύτητα.
 6. Θαμνοκόπτης – κούρεμα φρακτών και θάμνων

  Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι θαμνοκοπτών: χειρός, ηλεκτρικοί και βενζινοκίνητοι. Με τον θαμνοκόπτη χειρός μπορείτε να περιποιηθείτε δέντρα, φράκτες και θάμνους. Ένας ηλεκτρικός ή βενζινοκίνητος θαμνοκόπτης είναι η ιδανική λύση για να δουλέψετε πιο γρήγορα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερες και πιο βαριές εργασίες κλαδέματος φρακτών. Για την ασφάλειά σας, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά και γάντια όταν κλαδεύετε με θαμνοκόπτη.
 7. Ψαλίδι θάμνων – πιο εύκολο στον χειρισμό από έναν θαμνοκόπτη

  Το καλύτερο εργαλείο για θαμνοφράκτες είναι ένα μπορντουροψάλιδο (ή ψαλίδι θάμνων). Το ψαλίδι θάμνων είναι αρκετά μικρότερο από έναν θαμνοκόπτη και πιο εύκολο στον χειρισμό και σας επιτρέπει να δώσετε στους θάμνους το σωστό σχήμα, πολύ πιο εύκολα. Το μπορνουροψάλιδο χειρός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ελαφριές εργασίες κλαδέματος. Αν πρόκειται για μεγαλύτερη δουλειά ή θέλετε απλώς να την κάνετε πιο εύκολα, το ηλεκτρικό ψαλίδι θάμνων/χλόης είναι η ιδανική επιλογή.
 8. Απομάκρυνση απορριμμάτων κλαδέματος με φυσητήρα/απορροφητήρα φύλλων

  Ο φυσητήρας φύλλων είναι το τέλειο εργαλείο για την απομάκρυνση φύλλων και άλλων μικρών υπολειμμάτων κλαδέματος, ειδικά σε μέρη που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα τσουγκράνα. Χρησιμοποιήστε φυσητήρα φύλλων σε θάμνους ή τον φράκτη για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα. Συγκεντρώστε όλα τα υπολείμματα από το κλάδεμα σε ένα μέρος για να μπορείτε να τα μαζέψετε εύκολα. Ορισμένοι φυσητήρες φύλλων έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης και τεμαχισμού των φύλλων. Με αυτόν τον τρόπο το μάζεμα των υπολειμμάτων από το κλάδεμα γίνεται ακόμα πιο εύκολο.
 9. Καθάρισμα υπολειμμάτων κλαδέματος με κλαδοτεμαχιστή

  Ο κλαδοτεμαχιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τεμαχίσει υπολείμματα κλαδέματος, όπως κλαδιά. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χώρο στον κάδο σας. Επιπλέον, η τεμαχισμένη οργανική ύλη γίνεται λίπασμα πιο γρήγορα. Τα λεπτά τεμαχισμένα υπολείμματα από το κλάδεμα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν άμεσα ως λίπασμα για τον φράκτη, τον θάμνο ή το δέντρο που μόλις κλαδέψατε για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξη.
 10. Συμβουλή

  Φροντίστε τα εργαλεία του κήπου σας. Είναι σημαντικό να είναι πάντα καθαρά και τροχισμένα. Όχι μόνο για την ασφάλειά σας, αλλά για να είστε σίγουροι ότι θα λειτουργούν αποτελεσματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σπρέι καθαρισμού είναι ένας τρόπος για να καθαρίζετε τα εργαλεία του κήπου σας.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Επιλογή των κατάλληλων εργαλείων κλαδέματος

4
4 of 5

91 σύνολο

 • 5
  54
 • 4
  15
 • 3
  5
 • 2
  2
 • 1
  15