Διάτρηση σε μέταλλο

88% of 100%

Τα τρυπάνια για μέταλλο είναι κατάλληλα για διάτρηση σε μαλακά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο. Για σκληρά όμως μέταλλα, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τρυπάνια κατασκευασμένα από κράμα χρωμίου-βαναδίου, κοβάλτιο ή καρβίδιο τιτανίου. Η ετικέτα HSS υποδεικνύει ότι το τρυπάνι είναι κατασκευασμένο από μέταλλο υψηλότερης σκληρότητας. Τα τυπικά μεταλλικά τρυπάνια είναι διαθέσιμα σε διαμέτρους από 1 έως 13 mm.

Η SKIL συνιστά, κατά την εργασία με ηλεκτρικά εργαλεία, να φοράτε γάντια εργασίας, προστατευτικά ματιών, μάσκα προστασίας της αναπνοής και προστατευτικά για τα αυτιά, όπως συνιστάται στο εγχειρίδιο χρήσης.

 1. Τρυπάνια για μέταλλο

  Ένα χαρακτηριστικό των τρυπανιών για μέταλλο είναι η αιχμηρή τους άκρη που είναι απαραίτητη για να διασφαλίζεται ότι το τρυπάνι διαπερνά εύκολα το μέταλλο. Τα τρυπάνια για μέταλλο έχουν την ίδια διάμετρο σε όλο τους το μήκος και το άκρο τους είναι τροχισμένο σε γωνία 118°. Αυτά τα τρυπάνια ονομάζονται επίσης τρυπάνια High Speed Steel (HSS). Υπάρχουν τρυπάνια κοβαλτίου HSS για μέταλλο, τα οποία είναι κατάλληλα για διάτρηση σε σκληρά μέταλλα, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτά τα τρυπάνια έχουν ελαφρώς πιο αμβλεία γωνία 135° για καλό κεντράρισμα κατά την έναρξη της διάτρησης. Αυτά τα τρυπάνια είναι κατασκευασμένα από ατσάλι HSS με 5% κοβάλτιο και πρέπει να ψύχονται κατά τη διάτρηση με ειδικό λάδι για διατρήσεις.

 2. Παραγωγή ρινισμάτων κατά τη διάτρηση

  Η διάτρηση σε μέταλλα παράγει γρέζια, φλοίδες (για μαλακά μέταλλα όπως ο ορείχαλκος) ή ρινίσματα (για σκληρά μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το ατσάλι). Διατίθενται ειδικά τρυπάνια και για τους δύο τύπους μετάλλων. Τα άκρα κοπής των τρυπανιών για μαλακά μέταλλα είναι επίπεδα (Α). Αυτό διασφαλίζει ότι αυτά τα τρυπάνια δεν βυθίζονται στο μέταλλο ιδιαίτερα εύκολα, κάτι που τα κάνει κατάλληλα και για άλλα μαλακά υλικά, όπως το πλαστικό και το νάιλον. Τα άκρα κοπής των τρυπανιών για σκληρά μέταλλα είναι αιχμηρά (Β).

 3. Διάτρηση μεγάλων οπών

  Αν σκοπεύετε να ανοίξετε οπές μεγάλης διαμέτρου σε μέταλλο, είναι καλύτερα να ανοίξετε πρώτα τις οπές χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι μικρότερης διαμέτρου. Αυτό θα επιτρέψει στο μεγαλύτερο τρυπάνι να εισχωρήσει ευκολότερα και θα ελαχιστοποιήσει τυχόν ολισθήσεις. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε την προδιάτρηση σε διάφορα στάδια αυξάνοντας σταδιακά τη διάμετρο του τρυπανιού.
  Κατά την προδιάτρηση, η διάμετρος του μικρότερου τρυπανιού (B) πρέπει να είναι τουλάχιστον ίδια με αυτή του κέντρου του μεγαλύτερου τρυπανιού (A). Το κέντρο του τρυπανιού είναι η μικρότερη απόσταση ανάμεσα στα δύο άκρα κοπής.

 4. Ταχύτητα διάτρησης

  Η χρήση υπερβολικά μεγάλης ταχύτητας διάτρησης είναι ένα συχνό λάθος. Όσο πιο σκληρό είναι το υλικό προς διάτρηση τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα διάτρησης που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, αν ανοίγετε μια οπή 8 mm σε ορείχαλκο, πρέπει να ρυθμίσετε το δράπανο σε ταχύτητα 2.500 σ.α.λ. Για ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο είναι πολύ πιο σκληρό, η κατάλληλη ταχύτητα διάτρησης είναι 800 σ.α.λ. Ένα καλό σημάδι ότι χρησιμοποιείτε την κατάλληλη ταχύτητα είναι η παραγωγή ρινισμάτων μεγάλου μήκους.

 5. Διάτρηση σε λεπτά φύλλα μετάλλου

  Αν θέλετε να ανοίξετε οπές σε ένα λεπτό φύλλο μετάλλου, μην κρατάτε ποτέ το φύλλο με τα χέρια σας. Όταν το τρυπάνι διαπερνά το μέταλλο και εξέρχεται από την άλλη πλευρά, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει το φύλλο στο τρυπάνι ξαφνικά και να εκτοξευτεί από το χέρι σας. Είναι καλύτερο να στερεώνετε το μεταλλικό φύλλο καλά ανάμεσα σε δύο κομμάτια ξύλο. Έτσι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να εκτοξευθεί και να γίνει επικίνδυνο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και η ποσότητα των γρεζιών, κάτι που απλοποιεί το φινίρισμα του επεξεργαζόμενου κομματιού.

 6. Λίπανση του τρυπανιού

  Όταν ανοίγετε οπές σε σίδηρο ή ατσάλι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τη λιγότερη δυνατή πίεση. Αφήστε το τρυπάνι να κάνει τη δουλειά! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι διάτρησης για να λιπαίνετε και να ψύχετε το τρυπάνι. Όταν έχετε σχεδόν διαπεράσει το μέταλλο, μην αφήσετε το τρυπάνι να διαπεράσει το υλικό πολύ γρήγορα. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τα γρέζια στο σημείο εξόδου του τρυπανιού.

 7. Διάτρηση σε μεταλλικούς σωλήνες

  Αν ανοίγετε οπές σε μεταλλικό σωλήνα, βεβαιωθείτε ότι το επεξεργαζόμενο κομμάτι είναι καλά στερεωμένο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια βάση για δράπανα και μια μέγγενη. Μπορείτε να αποτρέψετε την παραμόρφωση του σωλήνα – η παραμόρφωση είναι αποτέλεσμα της πίεσης από το δράπανο – τοποθετώντας ένα κομμάτι ξύλου ίδιων διαστάσεων και σχήματος μέσα στο σωλήνα. Και πάλι: αφήστε το δράπανο να κάνει τη δουλειά και μην ασκείτε πολύ μεγάλη δύναμη.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Διάτρηση σε μέταλλο

4.4
4.4 of 5

4280 σύνολο

 • 5
  3043
 • 4
  726
 • 3
  124
 • 2
  83
 • 1
  304