Απομακρύνετε τα βρύα από το γκαζόν σας

78% of 100%
Αν έχετε γκαζόν, είναι πιθανό να έχετε αντιμετωπίσει τον σχηματισμό βρύων. Στο γκαζόν αναπτύσσονται συχνά βρύα, κάτι που δεν είναι μόνο κακό για την ανάπτυξη της χλόης, είναι και άσχημο. Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να απομακρύνετε τα βρύα από το γκαζόν σας και πώς να αποτρέψετε τον σχηματισμό τους συνολικά.
 1. Αιτίες σχηματισμού βρύων

  Η εμφάνιση βρύων στο γκαζόν σας είναι συχνή αιτία απογοήτευσης. Αν τα βρύα υπερκαλύψουν τη χλόη, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σχηματιστούν βρύα: εδάφη που είναι πολύ όξινα (με χαμηλό pH) ή με πολλή υγρασία, άγονα εδάφη, καθώς και χλόη κουρεμένη σε χαμηλό ύψος, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
 2. Γιατί πρέπει να απομακρύνετε τα βρύα;

  Αν θέλετε να διατηρείται το γκαζόν σας ελκυστικά πράσινο και να μεγαλώνει όμορφα η χλόη, πρέπει να απομακρύνετε τα βρύα και να αποτρέψετε τον μελλοντικό σχηματισμό τους. Με την απομάκρυνση των βρύων, το γκαζόν σας θα έχει περισσότερο φως και οξυγόνο. Επιπλέον, οι ρίζες θα μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, γεγονός που ωφελεί την υγεία του γκαζόν σας.
 3. Πότε πρέπει να απομακρύνετε τα βρύα;

  Υπάρχουν δύο σημαντικές περίοδοι ανάπτυξης χλόης κατά τη διάρκεια του έτους: μία την άνοιξη (Απρίλιος/Μάιος) και μία το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος). Εάν απομακρύνετε τα βρύα πριν από αυτές τις περιόδους, η χλόη θα είναι σε θέση να επανέλθει καθώς θα αναπτύσσεται. Ανάλογα με την κατάσταση της χλόης, μπορείτε να απομακρύνετε τα βρύα από το γκαζόν μία ή δύο φορές τον χρόνο. Αν βλέπετε να σχηματίζονται πολλά βρύα κατά τη διάρκεια του έτους, αφού τα έχετε αφαιρέσει, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία για δεύτερη φορά. Αν κάνετε τη διαδικασία μόνο μία φορά τον χρόνο, αυτό θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση τον Απρίλιο.

  Φροντίστε να απομακρύνετε τα βρύα κατά τη διάρκεια μιας ξηρής ημέρας, όταν είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν στη χλόη. Η άνοιξη μερικές φορές ξεκινάει νωρίς και, σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να απομακρύνετε τα βρύα τον Μάρτιο. Να παρακολουθείτε τον καιρό.

 4. Βήμα 1: Καθαρίστε το γκαζόν σας από φύλλα και άλλα υπολείμματα

  Ξεκινήστε με την απομάκρυνση φύλλων και άλλων υπολειμμάτων, όπως κλαδιά, από το γκαζόν σας. Ένας φυσητήρας/απορροφητήρας φύλλων θα κάνει τη δουλειά γρήγορα. Εκτός από (νεκρά) φύλλα, ο φυσητήρας/απορροφητήρας φύλλων μπορεί επίσης να απορροφήσει και να τεμαχίσει μικρά υπολείμματα κλαδέματος. Στη συνέχεια, αποθηκεύονται σε σακούλα και μπορούν απορριφθούν εύκολα.
 5. Βήμα 2: Κουρέψτε το γκαζόν

  Κουρέψτε το γκαζόν μόλις ξεκινήσει να αναπτύσσεται σε ύψος 2-3 εκ. (περίπου 1 ίντσα). Αν το γκαζόν δεν έχει μεγαλώσει αρκετά, δεν χρειάζεται να το κουρέψετε.
 6. Βήμα 3: Απομακρύνετε τα βρύα ή κάντε αερισμό του γκαζόν

  Χρησιμοποιήστε έναν ειδικό αραιωτήρα ή εξαερωτήρα γκαζόν για να αφαιρέσετε τα βρύα. Ο εξαερωτήρας θα αφαιρέσει εύκολα τα βρύα από το γκαζόν. Στη συνέχεια, μπορείτε απλά να τα μαζέψετε με την τσουγκράνα και να τα απομακρύνετε. Τα βρύα θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν από κάποια μέρη. Σε αυτά τα σημεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξαερωτήρα γκαζόν περνώντας τον δύο φορές, πρώτα προς μία κατεύθυνση και στη συνέχεια σε ορθές γωνίες.
 7. Βήμα 4: Σπορά

  Όταν απομακρύνετε τα βρύα, θα μείνουν μερικά γυμνά μπαλώματα στο γκαζόν στα σημεία όπου υπήρχαν πολλά βρύα. Αυτό διορθώνεται με τη φύτευση νέων σπόρων. Η χλόη φυτρώνει καλύτερα όταν η θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή. Διατηρείτε το γκαζόν υγρό μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι και μην περπατάτε σε σημεία που φυτρώνουν νέα φύλλα χλόης, τα οποία καταστρέφονται εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι οι σπόροι χλόης αρέσουν πολύ στα πουλιά. Μπορείτε να τα διώξετε τοποθετώντας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε ένα ραβδί σε διάφορα σημεία του γκαζόν.
 8. Βήμα 5: Προσθήκη ασβέστη (χειμερινή περίοδος)

  Η οξύτητα του εδάφους – η τιμή του pH – είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της χλόης. Θα πρέπει να πάρετε ένα κιτ δειγματοληψίας εδάφους από ένα κατάστημα με είδη κήπου.

  Αν η τιμή του pH είναι πολύ χαμηλή, η χλόη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και θα αργήσει να αναπτυχθεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα βρύα να αναπτυχθούν ανάμεσα στη χλόη. Ο ασβέστης θα αυξήσει την τιμή του pH και θα μειώσει την οξύτητα του χώματος. Χρησιμοποιήστε ειδικό ασβέστη για γκαζόν, απλώνοντάς τον ομοιόμορφα κατά την έναρξη του χειμώνα. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία στα μέσα του χειμώνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη ακόμα και όταν υπάρχει χιόνι στο έδαφος. Ο ασβέστης θα εισχωρήσει στο έδαφος όταν λιώσει το χιόνι.

 9. Βήμα 6: Λίπανση

  Όλα τα γκαζόν χρειάζονται θρεπτικά συστατικά. Έχοντας αυτό υπόψη, πρέπει να ρίξετε λίπασμα στο γκαζόν σας περίπου 6 εβδομάδες μετά τον ασβέστη. Αυτό παρέχει πρόσθετη προστασία από ασθένειες, βοηθά τη χλόη να επανέλθει πιο γρήγορα και δημιουργεί ένα πιο υγιές και πιο πράσινο γκαζόν. Η πυκνότερη ανάπτυξη της χλόης μειώνει επίσης τον κίνδυνο σχηματισμού βρύων.

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι λιπάσματος. Μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες ομάδες: οργανικό λίπασμα και τεχνητό λίπασμα. Το τεχνητό λίπασμα είναι φθηνότερο από το οργανικό και περιέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το γκαζόν. Το οργανικό λίπασμα περιέχει μόνο φυσικά θρεπτικά συστατικά και διαρκεί περισσότερο από το τεχνητό. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα περισσότερα λιπάσματα περιέχουν ουσίες που είναι επιβλαβείς για τα παιδιά και τα κατοικίδια. Έχοντας αυτό υπόψη, πρέπει να κρατάτε τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από το γκαζόν για λίγες μέρες μέχρι να απορροφηθεί το λίπασμα από το έδαφος. Να ακολουθείτε πάντα όλες τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

 10. Αποτρέψτε τον σχηματισμό βρύων στο γκαζόν σας

  Φυσικά, η πρόληψη είναι πάντα πολύ καλύτερη από τη θεραπεία. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά πράγματα στην τυπική ρουτίνα συντήρησης του γκαζόν για να ελαχιστοποιήσετε τη μελλοντική διαμόρφωση βρύων.

  Φροντίστε να απομακρύνετε τακτικά τα φύλλα, τα υπολείμματα κλαδέματος και άλλα αντικείμενα από το γκαζόν σας. Έτσι θα εξασφαλιστεί ότι η χλόη παίρνει περισσότερο οξυγόνο, το οποίο καταστρέφει το υγρό, σκιερό περιβάλλον που αρέσει τόσο πολύ στα βρύα.

  Κουρέψτε το γκαζόν τακτικά (όσο συνεχίζει να αναπτύσσεται τουλάχιστον εβδομαδιαία), αλλά μην το κόβετε πολύ κοντό. Εάν το γκαζόν σας είναι διακοσμητικό ή είναι στη σκιά για μεγάλο μέρος της ημέρας, κόψτε το σε ύψος 2-3 εκ. (περίπου 1 ίντσα). Αν έχετε γκαζόν κυρίως για να παίζουν τα παιδιά ή τα κατοικίδια, μπορείτε να το αφήσετε να μεγαλώσει λίγο περισσότερο. Ρυθμίστε το ύψος κοπής σε 4-5 εκ. (1,5-2 ίντσες).

  Αν ρίχνετε ασβέστη κάθε χρόνο στην αρχή και στα μέσα του χειμώνα, η τιμή του pH του εδάφους δεν θα έχει την τάση να πέφτει πολύ χαμηλά. Κάντε έναν έλεγχο στο έδαφος για να δείτε την τιμή του pH πριν ξεκινήσετε.

  Τα βρύα αναπτύσσονται πιο γρήγορα στη σκιά. Εάν υπάρχουν θάμνοι ή δέντρα που δημιουργούν περιοχή με σκιά στο γκαζόν σας, μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση να τα κλαδέψετε λίγο περισσότερο για να περνάει περισσότερο ηλιακό φως.

Κατάταξη

Αξιολογήστε αυτή τη λεπτομερή οδηγία.

Απομακρύνετε τα βρύα από το γκαζόν σας

3.9
3.9 of 5

303 σύνολο

 • 5
  158
 • 4
  66
 • 3
  15
 • 2
  10
 • 1
  54