Ιστορία

Πώς ξεκίνησαν όλα...

1921

Όλα άρχισαν το 1921 όταν ο εφευρέτης Edmond Michel στεκόταν σε έναν αγρό ζαχαροκάλαμων στη Λουιζιάνα στην Αμερική. Εκεί είδε τους εργάτες να χρησιμοποιούν μεγάλα μαχαίρια για να ανοίξουν δρόμο χειρωνακτικά μέσα από τα πυκνά, σκληρά ζαχαροκάλαμα. Ήταν μια βαριά, κοψο μεσιαστική εργασία. Βλέποντάς το, ο Michel σκέφτηκε ότι σίγουρα θα υπήρχε κάποιος ευκολότερος τρόπος. Και αυτή η σκέψη οδήγησε αργότερα στην αρχή της Skil Corporation.

Αργότερα, στο εργαστήριό του στη Νέα Ορλεάνη, ανέπτυξε μια μηχανική μαχαίρα. Αλλά για να δουλέψει σωστά η ιδέα, σκέφτηκε ότι η λεπίδα θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να περιστρέφεται. Σύντομα άρχισε να βελτιώνει την αρχική του ιδέα και το 1923 είχε εφεύρει το πρώτο ηλεκτρικό χειροπρίονο στον κόσμο. Μια εφημερίδα της Νέας Ορλεάνης κάλυψε την εφεύρεσή του με ένα σύντομο άρθρο.

Ο Joseph W. Sullivan, ένας επιχειρηματίας ανάπτυξης αγροτικών εκτάσεων, διάβασε το άρθρο ενώ ταξίδευε από τη Μινεάπολη στη Φλώριδα Του φάνηκε καταπληκτική ιδέα και πήγε κατευθείαν στη Νέα Ορλεάνη να βρει τον Edmond Michel.

1924

Μετά από περαιτέρω βελτιώσεις του ηλεκτρικού χειροπρίονου, ιδρύθηκε η εταιρεία ‘The Michel Electric Handsaw Company’ το 1924 από τους Edmond Michel και Joseph W. Sullivan. Ονόμασαν το επαναστατικό τους πριόνι ‘Skilsaw’.

1926

Ο Edmond Michel ήθελε να συνεχίσει να κάνει αυτό που του άρεσε πάνω απ' όλα: να κάνει εφευρέσεις. Έτσι έφυγε από την εταιρεία το 1926. Εκείνη την ίδια χρονιά η εταιρεία ‘The Michel Electric Handsaw Company’ μετονομάστηκε σε ‘SKILSAW Incorporated’. Και μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχαν ήδη κατασκευαστεί 2.000 δισκοπρίονα.

1928

Εκείνη τη χρονιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το χυτοπρεσαριστό αλουμίνιο στην κατασκευή ηλεκτρικών εργαλείων. Η SKIL υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση αλουμινίου, το οποίο έκανε τα εργαλεία ελαφρύτερα και ανθεκτικότερα. Ταυτόχρονα έγιναν και αρκετές βελτιώσεις ασφαλείας. Το πρώτο φορητό δισκοπρίονο, το ‘Model E’, δημιουργήθηκε το1928.

1934

Μετά από χρόνια εμπορίας δισκοπρίονων, η SKIL παρουσίασε τα πρώτα ηλεκτρικά δράπανα το 1934.

1936

Η SKIL θέσπισε ένα ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους υπαλλήλους της το 1936. Αυτό ήταν ένα πολύ προοδευτικό πρόγραμμα για την εποχή που οι θέσεις εργασίας ήταν ακόμα δυσεύρετες και οι εταιρείες δεν παρείχαν στους υπαλλήλους τους επιπλέον επιδόματα.

1937

Το δισκοπρίονο ‘Model 77’ που θα εξελισσόταν σε ορόσημο των προϊόντων της SKIL κατασκευάστηκε το 1937. Αυτό το εργαλείο ήταν ανθεκτικό και αξιόπιστο και σύντομα αναδείχτηκε σε βιομηχανικό πρότυπο. Οι επαγγελματίες το θεωρούσαν ως το καλύτερο φορητό ηλεκτρικό πριόνι της εποχής.

1947

Η σειρά προϊόντων της SKIL επεκτάθηκε περαιτέρω με ηλεκτρικά κατσαβίδια, κρουστικά κλειδιά, ηλεκτρικά δράπανα και πιστολέτα, μηχανικούς τροχούς, μπορντουροψάλιδα, διάφορα είδη δισκοπρίονων και ευρεία γκάμα εξαρτημάτων!

1952

Το όνομα της εταιρείας ‘SKILSAW Incorporated’ άλλαξε σε ‘Skil Corporation’, εκφράζοντας τα πολλά και ποικίλα προϊόντα και τις εκατοντάδες των μοντέλων που κατασκεύαζε. Η ονομασία ‘SKILSAW’ καταχωρήθηκε ως το σήμα κατατεθέν της εταιρείας.

1961

Χάρη στη θετική της εξαγωγική απόδοση, η SKIL, αποφάσισε τη δημιουργία δικής της οργάνωσης στην Ευρώπη και η Skil Nederland N.V. άνοιξε στη Breda (Κάτω Χώρες) το1961. Ο John W. Sullivan, εγγονός του ιδρυτή Joseph Sullivan, διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς η SKIL είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της με αρκετά γραφεία πωλήσεων σε όλη την Ευρώπη. Το κέντρο στη Breda έγινε το κεντρικό Ευρωπαϊκό γραφείο, για την εξυπηρέτηση της αγοράς σε όλη αυτή την ήπειρο.

1966

Ο Bolton Sullivan,γιός του συν-ιδρυτή Joseph Sullivan, επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της SKIL στη Breda. Και το 1966 κατασκευάστηκε το δέκατο εκατομμυριοστό ηλεκτρικό εργαλείο της SKIL.

1996

Το 1996 η SKIL εξαγοράστηκε από την Robert Bosch GmbH.

2008

Η SKIL Europe παρουσίασε τη σειρά ‘SKIL Masters’. Αυτό σήμαινε ότι παράλληλα με τα προϊόντα 'Καν'το μόνος σου', η SKIL Europe πλέον προσέφερε και μια σειρά εργαλείων για επαγγελματίες.

2011

Τα εργαλεία κήπου της SKIL επαναπαρουσιάστηκαν στην Ευρώπη. Όλα τα προϊόντα κήπου της σειράς διαθέτουν το μοναδικό ‘Easy Storage System’ της SKIL, για πρακτική αποθήκευση των εργαλείων με εξοικονόμηση χώρου.

2017

Η SKIL εξαγοράστηκε από τη Chervon (HK) Ltd το 2017. Αποστολή της Chevron είναι η διαρκής δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, κάτι που ταιριάζει με την εστίαση της SKIL στην ανάπτυξη έξυπνων, οικονομικών και εύχρηστων προϊόντων.